Alegerile dau bǎtǎi de cap marilor partide | ANALIZĂ
0Cele patru rânduri de alegeri dau bǎtǎi de cap marilor partide din România, în special celor de la Putere.
Fără cap de listǎ la europarlamentare
Deşi PSD-PNL a promovat-o cap de lista pentru europarlamentare pe Ramona Chiriac, şefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, acesta s-a retras subit, invocând motive personale. Sursele Adevǎrul susțin însă că retragerea are legătură cu pretențiile pe care le-ar fi ridicat. Mai exact, ar fi vorba despre un post de comisar european, solicitarea lovindu-se de un refuz categoric. Astfel, PSD-PNL trebuie să găsească o persoană care să fie locomotiva Alianței, varianta luată în calcul de PSD fiind Mihai Tudose.
PSD și PNL au definitivat însă restul listei. Astfel, liberalii vor merge la europarlamentare cu: Rareș Bogdan, Dan Motreanu, Adina Vălean, Daniel Buda, Siegfried Mureșan, Mircea Hava, Gheorghe Falcă, Virgil Popescu, Alexandru Muraru și Mara Mareș. Potrivit informațiilor „Adevărul”, în Coaliție locurile primite de PNL sunt 3, 5, 7, 9, 12, 14, 16, 20, 21, 23. În cazul liberalilor, Gheorghe Falcă, europarlamentar și fost primar al Aradului, este ultimul care, prin poziția sa pe listă, adică locul 16, ar prinde mandat în Parlamentul European.
PSD îi va avea pe listǎ pe: Mihai Tudose, Gabriela Firea, Claudiu Manda, Vasile Dîncu, Victor Negrescu, Maria Grapini, Dragoș Benea, Gheorghe Cârciu, Dan Nica, Ștefan Mușoiu, Roxana Mânzatu și Andi Cristea.
Critici pentru Cîrstoiu
O altă problemă a Coaliției, în contextul alegerilor, este candidatul pentru Primăria Capitalei, în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu. Desemnarea managerului Spitalului Universitar candidat comun la cea mai important administrație din România a stârnit nemulțumiri atât în PNL, cât şi în PSD, Rareș Bogdan şi Robert Negoițǎ fiind printre contestatari. Nemulțumirile publice din rândul formațiunilor au fost înăbuşite, însă au continuat sǎ curgǎ critici și din exteriorul Coaliției. În timp ce Nicușor Dan, principalul contracandidat al PSD-PNL, a afirmat că medicul nu reprezintă electoratul PNL, ci mai degrabă pe cel al PSD, Eduard Hellvig, fost șef al SRI, vehiculat după retragerea de la serviciul de informații drept variantă pentru mai multe funcții publice, l-a caracterizat pe Cîrstoiu drept un "candidat scos din joben", care "nu sperie și nu deoache pe nimeni".
În același timp, ordonanța de urgență de comasare a alegerilor locale cu europarlamentare, care permite și traseismul temporar al primarilor, este pe masa CCR, după ce instanța supremă a admis o cerere a REPER pentru sesizarea Curții.
Nici la capitolul încredere partidele politice nu stau prea bine. Potrivit unui sondaj recent al IRES, sunt instituțiile în care tinerii de pânǎ la 35 de ani au cea mai scăzută încredere (doar 4% dintre participanții la sondaj declară că au multă și foarte multă încredere în acestea), urmate Guvernul și Parlamentul României (ambele creditate cu 9%) și instituția președintelui (11%).
Agitație și în Opoziție
Deşi a fost înregistratǎ pentru europarlamentare din dispoziția judecǎtorilor, Alianța Dreapta Unitǎ încǎ se mai confruntǎ cu unele probleme interne. În timp ce la PMP situația juridicǎ privind conducerea partidului nu e tranşatǎ definitiv, la USR Cǎtǎlin Drulǎ încǎ se lovește de opoziția unor membri ai formațiunii cu tracțiune la electorat, dar și în partid, precum Vlad Gheorghe şi Elena Lasconi.
Și în AUR a fost agitație în ultima perioadă, cu mai multe scandaluri interne și plecări. Totuși, formațiunea a și recuperat oameni de la partidele de la Putere sau chiar de la USR.
Partidul condus de George Simion a deschis larg uşile pentru oricine vrea să se înscrie în partid, în unele cazuri persoanele susținute pentru a candida în diferite funcții publice fiind controversate.