Agitație în Coaliție pe tema rotativei. UDMR ar putea fi „retrogradată“

0
Publicat:

PSD și PNL reevaluează la nivel intern schimbările care ar putea avea loc la rotativa guvernamentală din mai, fiind luată în calcul scoaterea UDMR din Coaliție sau diminuarea numărului de portofolii.

În mai vor fi tranșate negocierile din Coaliție FOTO Mediafax
În mai vor fi tranșate negocierile din Coaliție FOTO Mediafax

Până la schimbarea premierului mai sunt patru luni, dar discuțiile din interiorul principalelor partide încep să se intensifice pe mai multe paliere. Un mare semn de întrebare este legat de colaborarea cu UDMR, dacă să fie păstrată sau nu în Coaliție. Părerile diferă de la partid la partid.

La nivelul PSD, formațiunea care va domina și mai mult Coaliția și Guvernul din mai, social-democrații sunt în cumpănă dacă să accepte în continuare UDMR lângă ei și PNL, dat fiind că se apropie alegerile din 2024, iar Uniunea are ca „pată” cu impact electoral raportarea la guvernul de la Budapesta, susțin surse politice din PSD pentru „Adevărul”. UDMR nu s-a dezis de Viktor Orban nici la declarațiile controversate din vară și nici nu a căutat să prezinte scuze în alte momente controversate, când a fost vorba de posibile tensiuni pe tema unor manifestări anti-autorități și simboluri din România. Menținerea UDMR la guvernare ar putea provoca pierderea de către PSD a unor voturi în detrimentul AUR, pe linia de mesaje cu tentă naționalistă.

Pe de altă parte, o menținere a UDMR la guvernare e luată în calcul, dar prin diminuarea numărului de ministere. Iar un minister pe care PSD l-ar vrea luat de la UDMR e Dezvoltarea, care ar putea fi scos în față la negocierea cu PNL, la o reîmpărțire a ministerelor din mai. De asemenea, le-ar mai fi luate câteva funcții de secretar de stat, precum și unele de la nivelul instituțiilor deconcentrate.

Ochii pe Ministerul Dezvoltării

Potrivit unor surse din conducerea PNL, o parte a liberalilor vor, de asemenea, scoaterea UDMR de la guvernare, fiind considerată „inutilă” prezența reprezentanților comunității maghiare. Iar Dezvoltarea e portofoliul vizat și de liberali. Încă de la constituirea Coaliției, PNL a cerut acest portofoliu. Explicația este că de la acest minister pleacă banii către autoritățile locale, în programe ca PNDL și Anghel Saligny.

Discuțiile esențiale vor avea loc mai ales în apropierea rotativei, cu toate că de acum PSD transmite public faptul că ar vrea să aibă premier, dar și să păstreze ministere care, potrivit protocolului de colaborare, ar trebui schimbate în mai (Transporturile și Finanțele).

Sorin Grindeanu a dat de înțeles că ar fi forțe care l-ar vrea plecat de la Transporturi. „Nu mă las intimidat”, a subliniat vicepremierul, într-un mesaj în care anunța că merge să dea un interviu la o televiziune, cu aluzie la faptul că a fost chemat în calitate de martor la DNA, în cazul unui dosar în care a început urmărirea penală a directorului general interimar al CFR, Alexandru Simu. Până în prezent, Simu, care asigură un interimat de patru luni, nu și-a depus demisia din funcție.

Kelemen Hunor, fără griji

În ultimele zile, Kelemen Hunor, președinte al UDMR și vicepremier, a dat mai multe declarații în care a subliniat că Uniunea nu are nicio treabă cu rotativa, în condițiile în care în cazul partidului pe care îl conduce nu trebuie să facă vreo rocadă de ministere. Mai mult, a negat că i-a fi fost sugerat faptul că PSD și PNL renunță la UDMR. „Astfel de discuţii nu au avut loc. Există fel de fel speculaţii. În 2021 nu era nevoie de UDMR neapărat, fiindcă, din punct de vedere matematic, în ceea ce priveşte majoritatea, o coaliţie merge şi fără UDMR. A mers şi în 2021 şi merge şi în 2023. Nu asta este problema. (...) Cum nu au fost astfel de discuţii, nici nu vreau să intru în aceste speculaţii”, a afirmat Kelemen Hunor la Prima News.

Președintele UDMR a punctat că Puterea trebuie să continue în aceeași formulă și a precizat și că Uniunea nu va schimba niciunul dintre miniștri în luna mai.

Semnal al unui greu PSD privind rotativa

Paul Stănescu, secretar general al PSD, a venit miercuri cu un comunicat de presă în care a prezentat filosofia PSD pe tema rotativei. Pe scurt, de ce să schimbi miniștri, chiar dacă așa prevede protocolul de colaborare, dacă ei ar performa.

„Discuțiile despre menținerea sau rediscutarea conducerii ministerelor în cadrul rotației la guvernare trebuie să aibă loc dintr-un motiv foarte simplu: vrem să guvernăm eficient. Există un principiu în acest sens și în sport: nu schimbi jucătorii care performează. (...) Dacă vom considera că este bine ca PSD și PNL să păstreze anumite ministere, atunci vom decide consensual, ca parteneri în coaliție. Nimeni nu trebuie să refuze eficiența guvernamentală pentru interese personale sau politice”, a subliniat secretarul general al PSD, unul dintre cei mai puternici oameni din partid.

Apoi, cu subiect și predicat, a precizat că singurul aspect nenegociabil din protocolul de colaborare al Coaliției este schimbarea premierului în luna mai. În rest, celelalte funcții nu sunt bătute în cuie, deși a fost o înțelegere în noiembrie 2021.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite