Acord româno-austriac pentru simplificarea procesării cererilor de preluare și reprimire a solicitanților de azil
0Guvernul a aprobat, miercuri, un acord între Ministerul Afacerilor Interne din România și Ministerul Federal de Interne din Austria prin care se simplifică și reduce durata procesării cererilor de preluare sau reprimire a solicitanților de azil.

„Implementarea Acordului administrativ aprobat prin hotărârea Guvernului contribuie la simplificarea şi reducerea duratei pentru procesarea cererilor de preluare sau reprimire şi reprezintă un pas înainte în efortul de a combate abuzul la procedura de azil şi mişcările secundare atât în plan naţional, cât şi european. Acordul stabileşte modalităţile practice pentru o aplicare mai eficientă a prevederilor Regulamentului Dublin între Părţi, autorităţile competente pentru implementare, aspectele procedurale şi termenele limită pentru trimiterea şi soluţionarea cererilor de preluare sau reprimire a solicitanţilor de azil, procedurile de preluare şi reprimire şi răspuns la cereri, detaliile şi modalităţile de transfer, schimbul de informaţii şi de documente, modalitatea de comunicare între autorităţile competente, precum şi constituirea unui grup de lucru format din reprezentanţi ai ambelor părţi, care sunt responsabili pentru implementarea Regulamentului Dublin", se arată într-un comunicat transmis de Guvern, potrivit Agerpres.
Acordul dintre cele două state facilitează aplicarea Regulamentului (UE) nr. 604/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 iunie 2013 de stabilire a criteriilor şi mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecţie internaţională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei ţări terţe sau de către un apatrid, semnat la Viena la 23 august 2023.
Autoritățile competente din România desemnate pentru aplicarea prevederilor acordului este Inspectoratul General pentru Imigrări, în timp ce autoritatea componentă din Austria este Oficiul Federal pentru Imigrări.
În nota de fundamentare a Guvernului se precizează, potrivit sursei citate, că România acționează cu „hotărâre şi eficienţă" pentru gestionarea fluxurilor de migraţie, asigurarea protecţiei frontierelor externe ale UE, implicit a securităţii interne la nivel UE şi a siguranţei cetăţenilor europeni.
Executivul subliniază că de la data intrării în vigoare a acordului administrativ se abrogă Convenţia Administrativă dintre Ministerul Internelor şi Reformei Administrative al României şi Ministerul Federal de Interne al Republicii Austria din 13 iulie 2007.