2023, „Anul Iuliu Maniu”. Proiectul merge la promulgare. Ce și-au reproșat deputații

0
Publicat:

Camera Deputaților a decis, în calitate de for decizional, faptul că 2023 va fi declarat „Anul Iuliu Maniu”. Puterea și Opoziția s-au luat la harță atât pe ceea ce a însemnat personalitatea Maniu, dar și pentru faptul că inițiativa e votată doar la jumătatea anului.

Iuliu Maniu, fost președinte al PNȚ FOTO Fototeca online a comunismului românesc
Iuliu Maniu, fost președinte al PNȚ FOTO Fototeca online a comunismului românesc

Inițiativă legislativă care prevede instituirea anului 2023 ca „Anul Iuliu Maniu“ a fost depusă de doi deputați PNL la începutul lunii februarie. Proiectul a fost adoptat de Senat abia în aprilie și a intrat pe ordinea de zi a Camerei Deputaților la începutul lunii iunie.

Inițiativa a trecut cu 203 voturi „pentru”, 2 contra și 40 de abțineri. Dezbaterile pe seama proiectului au fost aprinse, accentul fiind pus că legea ajunge foarte târziu la vot.

Anul a început 1 ianuarie 2023. Lipsa de respect pentru Iuliu Maniu.  Vreți să câștigați un capital politic ieftin (...) Schimbați proiectul de lege și spuneți jumătatea de an Iuliu Maniu”, le-a cerut Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, foștilot colegi din PNL.

Și de la USR au fost persoane care au dus discuția în altă direcție. „Iuliu Maniu nu a fost conservator. Era țărănist. Era de centru, uneori de centru stânga. Era patriot, își iubea țara și nu avea discursul de ură pe care îl vreți”, a fost precizarea lui Iulian Bulai (USR), președinte al Comisiei de cultură din Cameră.

Replica a venit de la Adrian Cozma (PNL), unul dintre inițiatori. „Parcursul unui proiect nu e vina inițiatorului. Proiectul a fost depus în 2022 și din varii motive a ajuns azi pe ordinea de vot. A pus umărul la construcția României, la unitatea România”, a subliniat Cozma, care le-a reproșat că politicienii USR nu mai au „nicio treabă cu Biserica, cu credința”. „Încercați să ponegriți imaginea celui care a fost Iuliu Maniu, un patriot adevărat”,a completat Cozma. 

Liderul AUR, George Simion, a precizat că și partidul său susține proiectul, deși e tardiv.  „Singura noastră critică e faptul că suntem în iunie și la fel cum alte prooiecte au avut prioritate, s-au votat într-o săptămână sau o lună, puteam și pe acest proiect să adoptăm procedură de urgență și să nu votăm „Anul Iuliu Maniu” în iunie”.

Inițiatorii voiau procedură de urgență

Inițiatorii proiectului arată în expunerea de motive că „procedura de urgență este necesară pentru a permite autorităților publice din România să organizeze în cursul anului 2023 evenimente dedicate marii personalități politice și sociale pe care a reprezentat-o Iulia Maniu“.

Cu toate aceasta, lungirea discuțiilor din Parlament a dus la situația în care proiectul de lege primește vot abia la jumătatea anului. Prin urmare, autoritățile publice locale ar mai avea la dispoziție cel mult șase luni în care să poată organiza evenimente.

„Se instituie anul 2023 ca Anul Iuliu Maniu pentru celebrarea vieţii personalităţii şi martiriului marelui om politic Iuliu Maniu împotriva instalării comunismului în România. Cu prilejul sărbătoririi Anului Iuliu Maniu se organizează evenimente educaţionale, politice, diplomatice sau culturale dedicate contribuţiei fostului prim-ministru la unitatea, modernizarea şi democratizarea României. Parlamentul, Administraţia prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora, Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Televiziune pot aloca fonduri din bugetele proprii pentru a organiza sau sprijini logistic şi/sau financiar manifestările amintite", menţionează proiectul de lege.

Anul 2022 a fost „Anul Smaranda Brăescu”, tot la inițiativa PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite