BNR lansează o monedă din aur, pentru a marca 150 de ani de la naşterea lui Iuliu Maniu

0
Publicat:

Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic, începând de luni, o monedă din aur cu tema 150 de ani de la naşterea lui Iuliu Maniu.

Fotografie alb-negru cu Iuliu Maniu
BNR lansdează o monedă de aur pentru a marca 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu

Potrivit unui comunicat al BNR, aversul monedei prezintă palatul Adunării Deputaţilor din Bucureşti în perioada interbelică, inscripţia "ROMANIA", în arc de cerc, anul de emisiune "2023", stema României şi valoarea nominală "500 LEI".

Reversul monedei prezintă portretul, numele şi semnătura lui Iuliu Maniu şi anii între care a trăit acesta "1873" şi "1953".

Monedele din aur vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent şi vor fi însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese.

Potrivit BNR, preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 14.500 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate.

Monedele din aur cu tema 150 de ani de la naşterea lui Iuliu Maniu au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României. 

În urmă cu 150 de ani, la 8 ianuarie 1873, se năștea Iuliu Maniu, luptător pentru drepturile românilor transilvăneni, făuritor al Marii Uniri din 1918, părinte fondator al Partidului Național Țărănesc și de trei ori prim-ministru.

Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873, Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj – 5 februarie 1953, Sighet), supranumit „Sfinxul de la Bădăcin“, a dus o luptă neîncetată împotriva asupririi austro-ungare asupra Ardealului românesc, împotriva dominaţiei lui Ionel Brătianu în viaţa politică şi împotriva sovietizării ţării de către autorităţile comuniste.

Iuliu Maniu a rămas în conştiinţa publică drept liderul permanent al opoziţiei, teren pe care nu a putut fi egalat.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri