Turcii au luat foc: Ce spun despre Moruţan, fotbalistul pe care Galatasaray a plătit o căruţă de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olimpiu Moruţan
Olimpiu Moruţan

Galatasaray s-a dus în cap, de când mijlocaşul român a debutat sub comanda lui Fatih Terim. Şi tot mai mulţi specialişti pun sub semnul întrebării atât investiţia făcută în această mutare, cât şi valoarea fostului jucător de la FCSB.

„Luna de miere“ a lui Olimpiu Moruţan la Galatasaray Istanbul s-a cam încheiat! Şi, aşa cum a avertizat Ioan Becali, omul care a intermediat acest transfer, turcii încep să-şi piardă răbdarea cu fotbalistul de 22 de ani.

În vară, formaţia din Istanbul a îmbogăţit fotbalul românesc, achitând 6,5 milioane de euro, în schimbul lui Cicâldău (CS U Craiova) şi 3,5 milioane de euro pentru aducerea lui Moruţan (FCSB). Imediat după ce a finalizat a doua mutare, Ioan Becali a făcut o declaraţie cu iz de avertisment: „Moruţan va trebui să zburde! Mi-a zis preşedintele că, dacă nu confirmă ăştia doi (n.r. - Cicâldău şi Moruţan), nu mai calcă vreun picior de român pe aici!“.

Au trecut trei săptămâni de la această afirmaţie a lui Giovanni, perioadă în care Moruţan a bifat patru apariţii pentru formaţia din Istanbul: trei în campionat şi una în prima etapă a grupelor Ligii Europa. Şi chiar dacă debutul lui Moruţan a fost promiţător, cu o pasă de gol furnizată pentru Cicâldău, din păcate, rezultatele echipei per ansamblu, l-au pus pe fostul mijlocaş al FCSB-ului într-o lumină nefavorabilă. Concret, în cele patru partide în care Terim l-a folosit pe Moruţan, Galata a câştigat o singură dată, 1-0 cu Lazio în Liga Europa. În campionat însă, Galatasaray s-a dus în cap, înregistrând două remize şi un eşec, ajugând pe locul 9 din 20 după cinci etape! Iar asta, în condiţiile în care, până la debutul lui Moruţan, echipa câştigase în primele două runde. 

Problema şi mai mare pentru Moruţan e că, în afară de acea pasă de gol dată acum trei săptămâni, el n-a mai avut nicio realizare concretă la noua sa echipă. Drept urmare, criticile se înmulţesc, atât la adresa sa, cât şi la adresa conducătorilor grupării care au finanţat acest transfer.

Morutan

Fatih Terim (stânga), alături de Olimpiu Moruţan

Şi Terim ar fi supărat

Primele semne care au trădat această situaţie tensionată au apărut, săptămâna trecută, după remiza cu Trabzonspor, scor 2-2. Atunci, cotidianul „Fotomac“ a scris că Moruţan ar fi fost „urecheat“ de Terim: „Daca te gândeşti doar la atac, dacă nu vei face faza defensivă, o să-ţi pierzi tricoul de titular. Vei sta cu mine pe bancă, până vei învăţa să te aperi“.

Acum, după eşecul din weekend cu Alanyaspor (0-1), a răbufnit şi Volkan Demirel, fost portar al naţionalei Turciei. Actualmente secund la rivala Fenerbahce, Demirel a pus gaz pe foc, în cazul lui Moruţan, cu o declaraţie dură: „Ce fotbalist bun joacă în România 6-7 ani? Se duce în Serie A. Nu cred că Moruţan va deveni un fotbalist foarte bun“.

Şi site-ul goal.com a fost acid la adresa mijloaşului de 22 de ani: „A debutat împotriva lui Kasimpasa, a rămas pe teren 71 de minute şi a lăsat o impresie bună, prin pasa de gol oferită. Totuşi, a eşuat în următoarele două partide din campionat, deşi a fost titular şi cu Trabzonspor, dar şi cu Alanyaspor. El a fost scos după pauza meciurilor de Fatih Terim. Dintre cele 20 de pase date în primele 45 de minute ale meciului cu Alanyaspor, doar 15 au fost reuşite. Şi a avut cel mai mic procentaj, de 75%, după Omer Bayram, care a fost introdus mai târziu pe teren“.

Are un rival de clasă pe post

Moruţan are de înfruntat nu doar această presiune mediatică, dar şi una sportivă pentru că, printre rivalii săi la un loc de titular, se numără şi algerianul Sofiane Feghouli (31 de ani). Adică, un fotbalist de clasă, care e deja la al 5-lea sezon la Galatasaray. Asta după ce, în trecut, a strălucit la Valencia.

Iar ziariştii turci au început să ceară revenirea lui Feghouli în echipa de start: „Fatih Terim l-a folosit pe Moruţan atât mijlocaş ofensiv, cât şi în banda dreaptă. Totuşi, Galatasaray a avut probleme la construcţie, mai ales cu Feghouli pe bancă“.

1,2 milioane de euro e suma pe care o poate câştiga Olimpiu Moruţan într-un sezon la Galatasaray din salarii şi din bonusuri de performanţă.  

Cifrele lui Olimpiu Moruţan la Galatasaray

Meci Minute jucate Ce a făcut

Kasimpaşa - Galatasaray 2-2 72 A dat o pasă de gol

Trabzonspor - Galatasaray 2-2 45 -

Galatasaray - Lazio 1-0 85 -

Galatasaray - Alanyaspor 0-1 45 -

Nici Cicâldău n-a rupt gura târgului

Deocamdată, criticile l-au vizat mai mult pe Moruţan, însă nici celălalt român din lot, Alexandru Cicâldău (24 de ani) n-a rupt gura târgului. Concret, în şase apariţii la Galatasaray, el a adunat două goluri şi 457 de minute petrecute pe teren.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite