Tipic românesc: Inventăm protocoale sanitare care sunt unice în lume

Tipic românesc: Inventăm protocoale sanitare care sunt unice în lume

Ionuţ Stroe, ministrul Sporturilor

Exemplele care ne sunt furnizate din lumea sportului arată că, din păcate, nici măcar nu suntem în stare să copiem ce fac alţii, mai deştepţi decât noi.

Ultima ediţie a Ligii I s-a încheiat cu chiu, cu vai, din cauza unui protocol sanitar, care a „paralizat“ competiţia. 
 
Concret, la noi, dacă apare şi un singur caz de COVID-19 într-o echipă, întreg lotul, inclusiv cei sănătoşi, intră în izolare, iar meciul se amână! Prin comparaţie, UEFA, care organizează cele mai importante competiţii europene intercluburi, Liga Campionilor şi Liga Europa, are un alt protocol, menit să reducă riscul amânării unor meciuri. Când apar cazuri de COVID-19, bolnavii sunt daţi la o parte, izolaţi, în timp ce fotbaliştii sănătoşi îşi văd de meciuri. Deşi s-a cerut implementarea acestui protocol şi la noi, acest lucru n-a fost posibil!
 
„Regulamentul UEFA nu se va aplica ad litteram. Din regulamentul UEFA putem împrumuta câteva măsuri. În cazul apariţiei unui caz de COVID, în cadrul unei echipe, efectuăm cu celeritate testarea întregului lot şi, în mod rapid, mult mai rapid decât până acum, DSP să stabilească cine e valid şi va putea participa la joc, adică persoanele negative, iar cele pozitive să fie izolate“, a spus ministrul Sporturilor, Ionuţ Stroe.
 
Ce înseamnă acest lucru? Iată ce spune noul protocol sanitar al Ligii I: 
 
*Echipele vor fi testate o dată la 14 zile.
 
*Dacă vor apărea cazuri de COVID-19 la o echipă, meciul acelei formaţii se va amâna o singură dată, dar nu mai devreme de 7 zile. 
 
*O echipă trebuie să aibă cel puţin 13 jucători sănătoşi, obligatoriu un portar, pentru a putea disputa un meci.
 
*Clubul gazdă trebuie să aibă avizul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) pentru a putea disputa un meci.
 
*Dacă la finalul unei faze a competiţiei (sezon regulat tur/retur, play-off, play-out), vor fi meciuri nedisputate, echipele din cauza cărora nu s-au jucat acele partide vor pierde cu 0-3 la masa verde. 
 
*Meciurile din Cupa României şi cele de baraj nu pot fi reprogramate şi se vor omologa cu 3-0 la masa verde.
 
Deja avem emoţii cu Chindia!
 
Liga I poate începe cu un meci amânat! Joi, au apărut două cazuri de COVID-19, în cadrul lotului pregătit de Emil Săndoi, şi acum decizia disputării meciului de duminică, în deplasare, cu Poli Iaşi, depinde de Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa.
 
CITEŞTE ŞI:
 
 
Liga I, etapa I
 
Vineri
 
FC Argeş - Botoşani 18.15
 
Sâmbătă
 
Viitorul - UTA 15.30
 
Sepsi - CS U Craiova 18.00
 
Astra - FCSB 21.00
 
Duminică
 
Poli Iaşi - Chindia 16.00
 
Clinceni - CFR Cluj 18.00
 
Luni
 
Voluntari - Gaz Metan 18.00
 
Dinamo - Hermannstadt 21.00

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările