Gigi Becali dă cea mai mare lovitură din fotbalul românesc: Avem cifrele vânzării lui Man la Parma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Becali

Ceea ce părea, la început, încă o tentativă de a „umfla“ cota unui jucător s-a dovedit a fi o mutare impresionantă: Denis Man (22 de ani) la Parma pentru o sumă-record pentru fotbalul românesc.

În absenţa jucătorilor de valoare, capabili să facă faţă la nivel înalt, fotbalul românesc s-a specializat în a-şi „vopsi“ marfa de export. 

Pe scurt, e vorba de operaţiunea mediatică, prin care e „umflată“ cota celui care trebuie vândut, la un moment dat. Şi se face, aruncând în presă oferte inventate, pe sume ridicole, în speranţa că, dacă nu se vor plăti 20 de milioane de euro pentru un jucător care face 3 în realitate, cândva, se va găsi un club care să dea, totuşi, vreo 10. Şi metoda funcţionează, din când în când! Dovadă tabelul alăturat acestui text, cu nişte „ţepe“ de milioane de euro date unor cluburi din Occident, cu jucători care au dezamăgit, odată ce au plecat din Liga I.

Introducerea e necesară acum, când vorbim despre plecarea lui Denis Man (FCSB) la Parma, club care, în octombrie, a plătit o sumă fantastică pentru un alt român, Valentin Mihăilă (CS U Craiova). Deocamdată, fostul craiovean a adunat doar 120 de minute în Serie A, în patru apariţii, iar Parma a ajuns pe penultimul loc în campionat. Şi vrea să iasă de acolo, luându-l pe Denis Man! Doar timpul va arăta dacă italienii au mizat pe cine trebuie, pe post de salvator.

Declaraţiile lui Gigi şi Giovanni au coincis tot timpul

De obicei, o minciună se poate depista, când declaraţiile despre acelaşi subiect se bat cap în cap. De această dată însă, în cazul interesului arătat de Parma pentru Man, declaraţiile oferite de Gigi Becali şi de vărul său, Giovanni, au coincis tot timpul. Şi au oferit detalii importante despre stadiul negocierilor cu gruparea italiană.

„Când ai mei l-au dus pe Mihăilă de la Craiova, au fost întrebaţi de Man de cei de la Parma. Prin luna decembrie, am fost rechemat de cei de la Parma, chiar de vicepreşedinte, de directorul sportiv, iar ei m-au întrebat care e preţul lui Man. Preţul lui Man e de 15 milioane de euro, le-am zis în primă instanţă, că aşa mi-a zis Gigi. După, mă cheamă Gigi şi spune: <<Băi, Giovanni, uite care e treaba! Îi dau lui Dragoş Sârbu, de la Becali Consulting Sport, o procură exclusivă pentru vânzarea lui Man până pe 15 ianuarie. Pun suma de 12 milioane de euro, plătibilă în rate, în următorii doi ani şi jumătate, şi suma de 2 milioane din bonusuri acceptate>>“, şi-a început Giovanni dezvăluirile la Telekom Sport, marţi seară.

„A trecut şi 15 ianuarie, am ajuns la ziua de ieri (n.r. - luni), când m-a sunat Gigi: <<Băi, Giovanni, am primit o ofertă de la Parma de 10 milioane>>. Şi ce le-ai zis? <<Le-am zis că nu e de vânzare decât pentru 15 milioane>>. Peste 2-3 ore, am fost chemat de vicepreşedintele clubului Parma: <<Giovanni, care e situaţia cu Man?>>. Zic, bă, nu v-a dat răspunsul Gigi? 15 milioane. <<Dar ştii că era procura aia...>>. Bine, mă, procura aţi avut-o până pe 15 ianuarie, dacă voi n-aţi folosit-o... Acum v-aţi trezit pe penultimul loc din clasament şi sunteţi disperaţi să-l luaţi pe Man. A spus că îi pare rău. <<Îţi cerem scuze şi ţie, şi lui Gigi, dar ajută-ne să îl luăm pe Man>>“, a continuat fostul impresar, povestind cum au decurs tratativele cu italienii.

„Am vorbit de mai multe ori cu Gigi care, la final, mi-a zis că vrea 13 milioane de euro plătibili în doi ani şi jumătate şi încă 2 milioane din bonusuri. Pe la 1 noaptea, italienii mi-au spus că sunt de acord. Dimineaţă, Gigi, pe la 10-11, nu ştiu cu ce specialişti a vorbit şi zice: <<Giovanni, mie trebuie să-mi dea Parma o garanţie bancară, nişte cecuri, să-mi acopere că, dacă intră în faliment....>>. Şi aşa au intrat în impas discuţiile. Au rămas să vorbească ei, club cu club“, a adăugat Giovanni.

„Vreau scrisoarea bancară“

Detaliile oferite de fostul impresar au fost confirmate, în mare parte, de patronul FCSB, într-o intervenţie la Digi Sport, în aceeaşi seară. 

„Am acceptat oferta, dar ei au zis că vor să dea banii în doi ani şi jumătate. Am spus că nu e nicio problemă, doar că vreau o scrisoare bancară. Ei sunt la retrogradare şi Parma a mai intrat în faliment, iar dacă intră în faliment, eu nu mai iau niciun ban. Au zis că nu-mi pot da o scrisoare de garanţie. A vorbit şi MM Stoica acum, pentru că eu nu ştiu engleză, şi a rămas că aşteaptă să-l sune. Eu, fără garanţie bancară, nu-l dau, nu sunt disperat după bani. Îl dau şi cu 12,5 milioane pe loc. Afacerea s-a făcut, doar că vreau garanţie“, a explicat Gigi Becali.

Şi presa din Italia a confirmat

Povestea negocierilor dintre Parma şi FCSB a ajuns şi în presa din Italia, iar site-ul parmalive.com a scris un articol cu toate cifrele afacerii:

*13 milioane de euro, sumă fixă de transfer.

*Bonusuri de 3 milioane de euro, dacă Man va atinge următoarele obiective:

-1,5 milioane de euro - Jucătorul trebuie să marcheze zece goluri pentru Parma, în următorii doi ani.

-1,5 milioane de euro - Man trebuie să adune 15 selecţii la naţională, în cei cinci ani de contract cu Parma.

*Salariu de un 1,2 milioane de euro pe sezon pentru Denis.

Cei de la parmalive.com au notat că oficialii formaţiei din Serie A au ajuns să negocieze transferul lui Denis Man, pe ultima sută de metri, după ce tratativele purtate pentru aducerea altor jucători au eşuat, rând pe rând. Potrivit sursei citate, Parma are neapărată nevoie de un atacant dreapta, poziţie pe care joacă Dennis Man.

Mutarea s-a şi realizat

Transferul lui Denis Man la Parma s-a şi realizat, miercuri seară. Anunţul a fost făcut, scurt, de Gigi Becali: „Man are meci, duminică, pentru Parma“. Din informaţiile apărute pe piaţă, mutarea s-a încheiat cu succes, după ce Gigi Becali a renunţat la garanţia bancară pe care o ceruse iniţial. 

Astfel, Denis Man a devenit cel mai scump transfer din istoria campionatului românesc. Şi va semna cu Parma, după ce va trece testele medicale. E greu de crezut însă că va şi debuta la noua sa echipă chiar duminică, aşa cum a spus patronul FCSB, în condiţiile în care timpul rămas până atunci e foarte scurt. În orice caz, Parma va întâlni Napoli, în deplasare, în următoarea etapă.

În acest moment, noua echipă a lui Man e pe 19 din 20 în Serie A, cu 13 puncte strânse din 19 partide. Parma e la doar un punct de locul 17, primul care asigură rămânerea în prima ligă.

Denis

Denis Man (foto), cel mai bun din Liga I, în acest moment

*E golgheterul campionatului, cu 14 reuşite în 18 apariţii în acest sezon.

*Are 6 selecţii şi un gol la echipa naţională

*La România U21 a adunat 20 selecţii şi 6 goluri.

*A fost transferat la FCSB de la UTA, în septembrie 2016, în schimbul sumei de 420.000 de euro.

*Câştiga 17.000 de euro pe lună la FCSB şi avea contract până în iunie 2024.

Cele mai mari transferuri din istoria Ligii I

Jucător Traseu Suma plătită (euro)

Denis Man FCSB - Parma 13.000.000

Nicolae Stanciu FCSB - Anderlecht 9.700.000

Vlad Chiricheş FCSB - Tottenham 9.500.000

Valentin Mihăilă Craiova - Parma 8.500.000

Alexandru Mitriţă Craiova - New York FC 8.000.000

Florin Gardoş FCSB - Southampton 6.800.000

*Sursă: transfermarkt.com

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite