Creasta Masivului Oslea a fost cucerită de cei mai buni schiori şi snowboarderi la cea de-a noua ediţie Red Bull Oslea Hike & Ride

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sub măreţia Vârfului Oslea (1.940m) din Munţii Retezat, peste 300 de practicanţi de schi şi snowboard au înfruntat labirintul pădurilor de brazi şi necunoscutul golului alpin pentru a câştiga cea de-a noua ediţie Red Bull Oslea Hike & Ride.

Red Bull Oslea Hike & Ride, competiţie de tradiţie care se desfăşoară de 9 ani pe năprasnicul relief al Carpaţilor Meridionali, reuneşte alergarea montană cu disciplinele de freeride schi şi snowboard. Disciplina freeride înseamnă că nu există nicio pârtie amenajată de mâna omului şi că participanţii urcă prin troienele căzute prin pădure, calcă golul alpin şi coboară liber pe schi sau snowboard creasta Masivul Oslea. Spectacolul este asigurat de arena natural creată a muntelui, unde cei mai abili rideri se întrec într-o cursă de anduranţă şi spectacol.

Competiţia are un caracter unic în România, deoarece include atât partea de urcare în contratimp a versantului pe o distanţă de 3,9km, cu echipamentul în spate, de la cota 1300 la cota 1940, cât şi partea de coborâre pe schiuri sau snowboard, pe un traseu de 1,4km, cu o înclinaţie de 40 de grade. 

În prima zi a evenimentului, dedicată calificărilor, sportivii şi-au testat controlul, tehnica şi pregătirea fizică prin cotloanele înguste ale pădurilor, în finală intrând cei mai rapizi 110 rideri din competiţie. 

A fost o luptă care s-a decis la secundă, o încălzire în forţă pentru marea finală de a doua zi, unde urcarea până pe Vârful Oslea a contat la fel de mult ca abilităţile tehnice demonstrate de schiori şi snowboarderi în coborârea versantului.

În ziua de concurs, toţi participanţii au fost nevoiţi să urce, cu echipamentul în spate, cei 3,9 kilometri până la nivelul crestei de 1.940 metri. Csongor Laszlo (Categoria PRO - Schi) a reuşit să urce până pe Vârful Oslea  în doar 55 de minute, urmat de Paul Aufmesser (Categoria PRO - Schi) care s-a clasat cu doar 1 minut în spate – 56 de minute. Surpriza a venit  de la Magyari Matyas, categoria OPEN - Snowboard, care a făcut cea de-a treia urcare din concurs într-un incredibil timp de 59 de minute. 

Ajunşi pe creastă, concurenţii au trecut la partea a doua a provocării, cea a spectacolului pe schi sau snowboard, pe o coborâre de 1,4 kilometri, unde au impresionat juriul prin liniile, controlul, fluiditatea, stilul şi trick-urile lor. Clasamentul final a fost calculat adunând punctajul obţinut de concurenţi la urcare şi la coborâre.

Rezultatele finale ale tuturor categoriilor: 

PRO-Snowboard Masculin: 

1. Gabriel Sarkadi | 01:07:50 

2. Ionuţ Pintican | 01:04:37

3. Iszlay Gergo | 01:01:25

PRO-Snowboard Feminin:

1. Daria Nica | 01:20:03

2. Cosmina Dolha | 01:16:13

3. Rucsy Dobra | 01:35:02

PRO-Schi Masculin: 

1. István Böjthe | 01:09:36

2. Mariciuc Vasile | 01:06:11

3. Les Alex Paul | 01:20:43

PRO-Schi Feminin: 

1. Adam Rebeka | 01:20:45

2. Popescu Iulia | 01:20:08

3. Kopacz Bea-Zsuzsanna | 01:48:02

Clasamentul integral poate fi citit pe site-ul oficial al competiţiei – redbull.ro/oslea.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite