Valul 4 se înteţeşte constant, Guvernul înmoaie restricţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pandemie coronavirus covid masca foto shutterstock

Executivul a decis mărirea pragului de infectare cu noul coronavirus de la care se va aplica interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, cu toate că secţiile ATI gem de pacienţi cu COVID-19, iar zilnic se înregistrează peste 7.000 de noi infectări.

Guvernul s-a gândit să îndulcească restricţiile împotriva COVID-19, cu toate că rapoartele oficiale ale pandemiei arată tot mai rău. Astfel, cu toate că România are o rată mică de vaccinare, dar şi pe fondul unui număr extrem de mare de noi infectări zilnice, Executivul a adoptat o Hotărâre prin care, între altele, măreşte serios pragul incidenţei de la care se va introduce carantina de noapte în weekend. Noua Hotărâre vine la mai puţin de o săptămână după ce Guvernul adoptase (vineri 17 septembrie - n.r.) un act normativ, HG 932/2021, prin care stabilea pragurile de incidenţă de la care se aplică restricţii.

Cu toate că, aşa cum a transmis Grupul de Comunicare Strategică, la nivelul ţării, mai sunt libere numai 21 de paturi ATI pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, Executivul a decis că este necesară relaxarea acestor praguri de infectare „având în vedere necesitatea de menţinere a condiţiilor socio-economice necesare desfăşurării activităţilor specifice economiei naţionale“. Astfel, Guvernul a decis creşterea pragului incidenţei cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulaţiei persoanelor între orele 20.00-05.00, în afara locuinţei/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, de 4 la mia de locuitori, cum stabilea până acum HG din 17 septembrie, la 6 la mia de locuitori. 

Copiii sub 12 ani nu se mai testează

Apoi, au fost schimbate şi condiţiile în care se modifică programul unităţilor comerciale. Astfel, a crescut pragul incidenţei cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5.00-18.00, pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ sau prestări de servicii în spaţii închise sau deschise de 4 la mia de locuitori, cum stabilea până acum HG din 17 septembrie, la 6/mia de locuitori. 

De asemenea, certificatul verde COVID-19 nu mai este necesar pentru copiii cu vârsta sub 12 ani, ceea ce înseamnă că el este obligatoriu doar pentru copiii cărora vârsta le permite să se vaccineze. Până la adoptarea noii Hotărâri, certificatul era necesar pentru copiii de peste 6 ani, implicând testarea celor între 6-12 ani, care nu pot fi vaccinaţi.

Vaccinaţii nu au interdicţie de circulaţie

În fine, s-a mai introdus o excepţie la interdicţia de circulaţie în weekend, între orele 20.00-05.00, în zonele în care incidenţa a depăşit 6 la mie. Astfel, pe lângă cei care se deplasează în interes profesional, pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată sau pentru motive precum îngrijirea/însoţirea copilului, persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori în cazul decesului unui membru de familie, vor putea ieşi din case şi cei care sunt vaccinaţi şi care pot dovedi acest lucru cu ajutorul certificatului digital ale Uniunii Europene. 

„Aş vrea să le spun românilor că nu se vor închide magazine la ora 18 la peste 4 la mie, vom elimina această cerinţă, vom merge până la 6 la mie. Iar propunerea mea, şi sper că aşa a rămas, în zonele care sunt carantinate, noaptea cei care au certificat de vaccinare pot să iasă din casă. Nu mi se pare (normal - n.red.), dacă te-ai vaccinat şi ai certificat de vaccinare, să ţi se restricţioneze în vreun fel activitatea, am cerut ca hotărârea CNSU să includă această modificare. Şi copiii între 6 şi 12 ani nu vor mai fi testaţi dacă vor să meargă... peste 3 la mie (în restaurante, baruri, piscine, evenimente sportive, spectacole sau la evenimente private – petreceri, nunţi sau botezuri - n.red.)“, a declarat Florin Cîţu, joi, înainte de şedinţa de Guvern. 

Singura „înăsprire“ e o omisiune corectată

Singura măsură din noua Hotărâre de Guvern care poate fi considerată o „înăsprire“ sau o restricţie suplimentară este, de fapt, corecţia unei omisiuni a HG din 17 septembrie, realizată după ce premierul a fost „tras de mânecă“ de presă.

Astfel, pentru un mai bun control, restaurantele şi cafenelele din zonele food court din mall-uri vor fi delimitate strict astfel încât acestea să poată fi accesate numai de persoane testate, vaccinate şi trecute prin boală, posesoare de certificat verde COVID-19. Această restricţie nu exista, iniţial, în normative, dar a fost introdusă după ce premierul a fost întrebat de jurnalişti despre modul în care vor funcţiona restaurantele din mall-uri şi a răspuns puţin încurcat: „Da, am uitat că la mall-uri sunt food court-uri“.

350 de localităţi din România au rată de infectare peste 3

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, joi, 7.095 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 113 persoane au decedat. La ATI erau internaţi 1.067 de pacienţi cu COVID-19, numărul lor fiind în creştere. 244 de copii cu COVID-19 sunt în spital, 16 dintre ei fiind trataţi la ATI. Municipiul Bucureşti se afla joi, pe primul loc în topul negativ al judeţelor cu cele mai multe cazuri noi de infectări cu noul coronavirus. Judeţul Timiş ocupă locul II, iar pe locul al III-lea se află Cluj. Concret, în Bucureşti au fost raportate 961 de cazuri noi. În Timiş au fost raportate 492 de infectări noi, iar în Cluj, 329.

Peste 350 de localităţi din România aveau, joi, rata de infectare cu SARS-CoV-2 egală sau mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori, pe această listă fiind 40 de localităţi în plus faţă de ziua precedentă. Dintre acestea, numărul oraşelor şi municipiilor a rămas acelaşi – 46. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, sunt 46 de oraşe şi municipii unde incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 este egală sau mai mare de 3 la mie. Cea mai ridicată rată de infectare este în oraşul Horezu (Vâlcea) - 6,23, urmat de Negreşti-Oaş (Satu Mare) - 5,62 şi Vişeu de Sus (Maramureş) - 5,47. Dintre municipii, Satu Mare a ajuns aproape de 5 la mie - 4,97.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite