Tot mai mulţi români cu COVID în stare gravă, transferaţi în străinătate. Medicii germani sunt şocaţi că familiile unor pacienţi au refuzat ajutorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transferul în Germania al  pacienţilor Covid-19 cu stare gravă.  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Transferul în Germania al  pacienţilor Covid-19 cu stare gravă.  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Şase pacienţi bolnavi de Covid-19 au fost transferaţi, miercuri, cu o aeronavă militară a Forţelor Aeriene Germane în două spitale nemţeşti. Numărul celor care au fost transferaţi în Germania a ajuns miercuri la 18 persoane, iar oficialii români iau în calcul să ceară ajutor în continuare şi altor state, căci situaţia din spitalele româneşti este în continuare critică.

Cei 6 pacienţi au fost transportaţi miercuri cu un avion Airbus al Forţelor Aeriene Germane, care a aterizat la Baza Aeriană 90 şi care este dotat cu echipamente de ultimă generaţie. Cele şase persoane se aflau în stare gravă la secţia Primiri Urgenţe, fiind intubaţi tot acolo din cauză că nu mai există locuri la ATI.

„În ultimele zile am vizitat multe unităţi de primiri urgenţe şi am văzut situaţia, am constatat, din păcate, că situaţia nu mai permite acordarea de servicii medicale individuale. Am fost profund impresionaţi de munca depusă de medici, de întregul personal, subliniez asta, avem cel mai mare respect faţă de colegii noştri şi ne pare rău că se află în această situaţie”, a spus medicul militar german Roland Mettin, potrivit Digi24.

Aeronava nemţească a fost folosită şi în primul val al pandemiei, atunci când Germania a transferat bolnavi de COVID-19 din Italia.

„Pot să spun că la bordul aeronavei putem să oferim servicii medicale de Terapie Intensivă pentru un număr de 6 pacienţi. Ei trebuie să fie în stare stabilă, e un efort pentru ei, vin din unităţile în care se află, sunt transferaţi cu aeronava, iar în Germania trebuie din nou transferaţi. În toată această perioadă, ei trebuie să fie deconectaţi de la aparate”, a spus Sandra DUhr, un alt medic militar german.

Familiile pacienţilor nu vor să permită transferul rudelor din frică că cei dragi vor fi supuşi experimentelor

Medicii germani au fost şocaţi că familiile unor pacienţi români, în stare gravă, au refuzat ajutorul  din cauză că aceştia cred că cei dragi vor fi supuşi unor experimente.

„Am depus jurământul lui Hipocrate, o să-l respectăm în orice situaţie. Pe noi ne interesează să facem pacienţii bine, nu vrem să le facem rău. Noi am venit aici să îi ajutăm. Nici noi, nici cei din Germania, colegii noştri, nu avem de gând să le facem vreun rău”, a spus Rolland.

Până acum, 73 de bolnavi au ajuns în spitale din străinătate, 22 dintre aceştia au murit, iar 7 au fost externaţi deja. Patru ţări au primit pacienţii români: Ungaria, Austria, Polonia şi Germania.

„E posibil transferul către Polonia şi Cehia. analizăm situaţia şi vom vedea care vor fi. Azi vor fi duşi la Munchen şi Nurenberg. Aeronava va avea două aterizări. Pacienţii vin de la Universitar, Bagdasar, Elias şi Matei Balş”, a spus Raed Arafat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite