Riscurile cibernetice ale muncii online în vremea pandemiei. Companie de securitate informatică: „Manageri de top au fost atacaţi prin WiFi”

Riscurile cibernetice ale muncii online în vremea pandemiei. Companie de securitate informatică: „Manageri de top au fost atacaţi prin WiFi”

Imagine: 123RF

Ransomeware-ul, infecţiile malware şi spionajul corporativ sunt printre ameninţările care trebuie luate în considerare în orice moment, dar mai ales, în cazul lucrului de la distanţă. Asta deoarece o conexiune nesigură Wi-Fi, 4G sau 5G amplifică riscul de infecţie, spun experţii Kaspersky, care au analizat potenţialele riscuri cibernetice pentru angajaţii care lucrează de acasă.


„Pe măsură ce restricţiile de circulaţie suplimentare sunt puse în aplicare de guverne şi organizaţii din întreaga lume, în efortul de a încetini răspândirea Covid-19, angajaţii sunt nevoiţi din ce în ce mai mult să lucreze de acasă. Această creştere a numărului de profesionişti care lucrează de la distanţă scoate la iveală potenţialele riscuri cibernetice implicate”, arată compania.

Experţii citaţi au analizat aceste potenţiale ameninţări şi au explicat cum pot fi protejaţi angajaţii de la distanţă.
„Odată ce un dispozitiv corporativ este dus în afara infrastructurii reţelei unei companii şi este conectat la alte reţele şi la Wi-Fi, riscurile cresc dramatic. Ransomeware-ul, infecţiile malware şi spionajul corporativ sunt printre ameninţările care trebuie luate în considerare în orice moment, dar mai ales, în cazul lucrului de la distanţă, pentru că o conexiune nesigură Wi-Fi, 4G sau 5G aplifică riscul de infecţie”, spun reprezentanţii companiei.

Site-urile generaliste, exploatate de hackeri

Alte riscuri includ utilizarea dispozitivelor personale în scopuri de muncă, proces care poate, mai degrabă, să aibă loc în condiţii de lucru la distanţă.

Phishing-ul prin intermediul site-urilor generaliste poate afecta cu uşurinţă dispozitivele şi, de asemenea, dispozitivele personale au de multe ori software depăşit – cu potenţiale vulnerabilităţi expuse. În cele din urmă, descentralizarea controlului IT şi dificultăţile în urmărirea şi securizarea dispozitivelor fac în aşa fel încât sistemele de securitate să fie şi mai vulnerabile.

„Cei care lucrează de la distanţă au fost vizaţi în diverse moduri până acum. Am văzut acest lucru în campania DarkHotel, unde manageri de top au fost atacaţi prin Wi-Fi; acelaşi lucru i se poate întâmpla oricărei persoane care lucrează de acasă şi este conectată la o reţea Wi-Fi infectată. Mai mult, pot fi infectate şi diverse programe gratuite care permit comunicarea la distanţă. Acum, cu un transfer masiv de la birouri, acasă, ne aşteptăm ca infractorii cibernetici să îi atace, în primul rând, pe cei care tocmai au devenit mai vulnerabili decât de obicei”, spune Dmitry Galov, security researcher la GReAT, Kaspersky.

Sfaturi pentru companii

El oferă şi câteva sfaturi pentru a ajuta companiile să îşi pună la punct securitatea IT.

„Asiguraţi-vă că angajaţii au tot ce le trebuie pentru a-şi desfăşura munca în siguranţă, de acasă, şi ştiu la cine să apeleze în cazul în care întâmpină probleme de IT sau de securitate. Oferiţi angajaţilor o instruire de bază în ceea ce priveşte securitatea cibernetică – aceasta poate fi realizată online şi ar trebui să acopere practicile esenţiale pentru parole şi conturi, securitatea pe e-mail, securitatea computerului şi navigarea web. Luaţi măsuri de protecţie a datelor: protecţia prin parole la pornire, criptarea dispozitivelor şi backup integral al datelor”, spun reprezentanţii companiei.

De asemenea, companiile trebuie să se asigure că toate dispozitivele, software-ul, aplicaţiile şi serviciile sunt actualizate şi trebuie realizate update-uri în mod regulat.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările