UPDATE Protest SANITAS în faţa Ministerului Sănătăţii

UPDATE Protest SANITAS în faţa Ministerului Sănătăţii

FOTO Adevarul

Peste 280 de sindicalişti de la SANITAS au protestat, miercuri, în faţa sediului Ministerului Sănătăţii. Aceştia sunt nemulţumiţi, între altele, de plafonarea sporurilor. O delegaţie a acestora s-a întâlnit cu ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Peste 280 de membri ai Federaţiei SANITAS din România, din judeţele Arad, Bacău, Brăila, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Olt, Timişoara, precum şi din U.S.S. CFR au continuat seria protestelor pentru susţinerea drepturilor salariale ale angajaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială. 

Preşedintele SANITAS şi reprezentanţii organizaţiilor sindicale teritoriale şi-au prezentat revendicările în cadrul dialogului purtat cu ministrul Sănătăţii, doamna Sorina Pintea, căreia i s-a alăturat, în partea a doua a întâlnirii, preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), doamna Adriana Cotel.
 
Au fost discutate atât revendicările care au generat programul de proteste – în special cele care ţin de competenţa sau pot fi sprijinite de Ministerul Sănătăţii, cât şi o serie de probleme punctuale, semnalate de reprezentanţii din judeţe, prezenţi la întâlnire. Astfel, delegaţia SANITAS a insistat asupra necesităţii asigurării finanţării creşterilor salariale prin transfer de la bugetul statului, prin CNAS – în calitate de gestionar al Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. 
 
Ministerul Sănătăţii a agreat, în principiu, această soluţie şi s-a angajat să o prezinte în faţa celorlalţi reprezentanţi ai Guvernului. În acest context, doamna ministru Sorina Pintea a promis că va face toate demersurile necesare pentru a avea loc acea întâlnire la nivel guvernamental pe care Federaţia SANITAS o solicită încă din luna ianuarie 2019.

Totodată, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au dat asigurări că vor fi reluate în cel mai scurt timp negocierile referitoare la Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate. 

Ce revendicări au sindicaliştii Sanitas

„Ţinând cont de faptul că am asistat deja la proteste spontane în diverse unităţi sanitare din ţară şi că există semnale clare că acestea se vor propaga cu rapiditate pe măsură ce angajaţii vor încasa salariile pentru luna ianuarie 2019 şi vor constata că înregistrează pierderi de venituri sau că acestea nu cresc deloc, vor fi organizate proteste”, anunţă Sanitas. 

Concret, Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS a hotărât să înceapă organizarea de acţiuni sindicale revendicative după următorul program:
  • 20.02. – 01.03.2019 convocarea Comisiilor de dialog social la nivelul Prefecturilor judeţene şi a Municipiului Bucureşti; pichetarea autorităţilor locale;
  • 06.03.2019 – Pichetarea Ministerului Finanţelor Publice;
  • 13.03.2019 – Pichetarea Ministerului Sănătăţii;
  • 20.03.2019 – Pichetarea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale;
  • 03.04.2019 – Miting în Bucureşti.
Revendicările Federaţiei SANITAS sunt:
 
1. Eiminarea din plafonul de 30% a indemnizaţiei de hrană şi a sporului pentru asigurarea continuităţii activităţii în unităţile sanitare şi de asistenţă socială.
2. Calcularea sporurilor şi a gărzilor la salariul de bază actual pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială.
3. Asigurarea finanţării creşterilor salariale prin transfer de la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
4. Includerea contravalorii indemnizaţiilor pentru concediile de odihnă şi pentru concediile medicale în suma salariilor de bază de la nivelul ordonatorului de credite.
5. Eliminarea inechităţilor în ceea ce priveşte aplicarea Regulamentului de sporuri.
6. Corectarea inechităţilor din Legea 153/2017 şi includerea în Anexa II a tuturor categoriilor de personal din sănătate şi asistenţa socială.
7. Negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul Sectorului - Sănătate. Activităţi sanitar-veterinare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările