Primele 60.000 de doze de vaccin anti-COVID Johnson&Johnson au ajuns în România, în plin scandal legat de potenţiale afecte adverse VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Primele 60.000 de doze de vaccin anti-COVID Johnson&Johnson au ajuns miercuri dimineaţă în România, în condiţiile în care compania a anunţat că îşi va limita distribuirea în Europa până la finalizarea anchetei în derulare în SUA, unde au fost înregistrate cazuri de tromboză şi un deces după administrarea vaccinului.

„În această dimineaţă, în jurul orelor 6.40, au intrat în ţară primele 60.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson, prin Punctul de Trecere al Frontierei Nădlac II”, transmite Comitetul Naţional de Coordonare a Vaccinării.

Până în prezent, în Uniunea Europeană au fost autorizate patru vaccinuri împotriva COVID-19: Comirnaty (Pfizer), Moderna, Vaxzevria (AstraZeneca) şi Janssen (Johnson&Johnson).

Agenţia americană a medicamentului (FDA) a recomandat marţi suspendarea folosirii vaccinului împotriva covid-19 Johnson & Johnson pe timpul unei anchete cu prvire la şase cazuri de formare a unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu vaccinul J&J în Statele Unite, în pofida faptului că a anunţat vineri că nu există o relaţie de cauzalitate între aceste tromboze şi vaccinarea cu acest vaccin. Ulterior,FDA a anunţat că o persoană a murit din cauza unei tromboze, iar alta se afla într-o stare critică, în Statele Unite, după ce au fost vaccinate cu vaccinul Johnson&Johnson.

În urma acestei decizii, grupul farmaceutic american a transmis că amânădistribuirea vaccinului împotriva covid-19 - care se administrează într-o singură doză - în Europa.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat că România aşteaptă precizări de la Agenţia Europeană a Medicamentului cu privite la acest ser şi la legătura dintre acesta şi evenimente trombotice post-imunizare.

„Dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin, putem să facem acest lucru, avem capacitatea de stocare, nu ne forţează nimeni să începem atâta timp cât nu avem suficiente date de siguranţă”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Tot Valeriu Gheorghiţă a anunţat că la nivelul penitenciarelor se va întocmi o listă cu doritorii pentru vaccinare, iar deţinuţii vor fi vaccinaţi cu Johnson & Johnson.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite