Octavian Jurma: „Ne aflăm într-o fază de scădere accelerată a numărului de cazuri”. Am putea ajunge la sub 5.000 de cazuri pe zi la jumătatea lunii noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Biostatisticianul Octavian Jurma afirmă, marţi seară, că ne aflăm într-o perioadă de scădere accelerată a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, însă numărul deceselor va continua să fie ridicat. Medicul crede că, la jumătatea lunii noiembrie, se va ajunge la sub 5.000 de cazuri pe zi, acesta fiind „pragul de suportabilitate al spitalelor”.

„Este incontestabil că ne aflăm într-o faza de scădere accelerată a numărului zilnic de cazuri. În acest ritm vom coborî oficial sub 10.000 de cazuri pe zi încă din această săptămâna şi sub 5.000 de cazuri pe zi la mijlocul lunii noiembrie. Coborârea sub pragul de 5.000 de cazuri pe zi este importantă pentru că este pragul de suportabilitate COVID-19 al spitalelor din România”, a scris, marţi seară, pe Facebook, Octavian Jurma.  

Potrivit acestuia, la 2 săptămâni după coborârea sub acest nivel, deci la finalul lunii noiembrie, situaţia în spitale va deveni suportabilă cu mai puţin de 1,500 de internări la ATI şi numărul de decese va scădea la 200 de decese pe zi.

„Înseamnă că luna noiembrie va fi caracterizată de contrastul dintre scăderea rapidă a numărului de cazuri noi şi dramatismul de spitale şi numărul crescut de decese.Din acest punct de vedere, în luna noiembrie vom avea vârful de decese care urmează vârfului de cazuri din luna octombrie. Vârful a fost deci atins şi depăşit în mod natural în octombrie prin evoluţia nestânjenită a pandemiei. În noiembrie doar culegem roadele acestui experiment sinistru efectuat pe seama poporului român de care proprii săi conducători”, a mai scris medicul.  

Acesta consideră că „suntem sigură ţară din Europa care mers până la capăt cu imunizarea de turmă prin infectare şi a lăsat un val epidemic să ajungă la vârf nestingherit”.  

„Acum coborârea este în mare măsură tot naturală, dar faza descendenţa este mult mai puţin predictibilă decât faza ascendentă. Aşadar vestea bună este că până la începutul lunii decembrie vom coborî sub 5,000 de cazuri pe zi (3 la mie) şi probabil sub 2,500 de cazuri pe zi (1.5 la mie) înainte de sărbători”, a mai scris biostatisticianul.  

Potrivit acestuia, totul depinde de respectarea măsurilor şi de impunerea restricţiilor potrivite de către autorităţi.  

„Există însă şi o probabilitate semnificativă că, dacă anarhia sanitară se extinde şi gradul de conformare cu măsurile de limitare a pandemiei scade, să ne împotmolim într-un platou la o incidenţa ridicată de peste 3.000 de cazuri pe zi. Rata de vaccinare cu prima doză va avea un impact major asupra evoluţiei din decembrie când ar trebui să depăşim pragul de 5 milioane de persoane vaccinate cu prima doză (52% din populaţia rezidenţă) şi poate asigura coborârea sub 1 la mie”, a mai scris medicul.  

Autorităţile anunţă, de câteva zile, scăderea numărului de infectări zilnice.  

Infectari
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite