O nouă etapă în disputa Rafila-Arafat pe tema coordonării sistemului medical de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

MAI a pus în dezbatere publică un proiect de lege care vizează reorganizarea instituţiei şi care prevede că asistenţa medicală de urgenţă rămâne în ograda DSU. De cealaltă parte, Alexandru Rafila a cerut din nou trecerea coordonării acestor servicii medicale la Ministerul Sănătăţii

La câteva săptămâni de când Alexandru Rafila declara că vrea ca Ministerul Sănătăţii să preia coordonarea sistemului medical de urgenţă, Ministerul de Afacerilor Interne (MAI) a publicat în dezbatere publică un proiect de lege care vizează reorganizarea instituţiei şi care prevede că activitatea de conducere integrată a situaţiilor de urgenţă, prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă rămâne la DSU. În replică, Alexandru Rafila a cerut din nou coordonarea serviciilor medicale de urgenţă.

Proiectul MAI susţine că situaţiile de urgenţă sunt obligatoriu de coordonat unitar. „MAI îndeplineşte, potrivit legii, următoarele atribuţii specifice domeniului afacerilor interne (...) asigură aplicarea unitară, la nivel naţional, a legislaţiei privind protecţia civilă, apărarea împotriva incendiilor şi gestionarea situaţiilor de urgenţă; asigură coordonarea integrată, la nivel naţional, a activităţilor de protecţie civilă, de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă; asigură, potrivit competenţelor, activităţi de sprijin aerian şi transport medical de urgenţă.(...) Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă coordonează integrat, la nivel naţional, activităţile de protecţie civilă, prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, asigurarea resurselor umane, materiale, financiare şi de altă natură, necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă”, se arată în document. 

Chestiune deliberată

În replică, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, acuză faptul că nu a fost informat despre acest proiect, ba mai mult, ministerul pe care-l conduce nu se află pe lista instituţiilor avizatoare. Rafila susţine că opoziţia sa nu are legătură cu persoana medicului Raed Arafat, ci cu activitatea medicală, care este finanţată de către Ministerul Sănătăţii. „Am fost surprins când am văzut acest proiect de lege promovat de MAI, eu nu vreau să intru în niciun fel de polemică cu nimeni în acest moment. În mod evident, asistenţa medicală de urgenţă (...) este în dreptul Ministerului Sănătăţii”, a declarat Alexandru Rafila la România TV. Potrivit ministrului, scoaterea Ministerului Sănătăţii de pe lista avizatorilor „arată că a fost o chestiune deliberată, nu a fost o chestiune întâmplătoare”. „Una este să coordonezi asistenţa medicală de urgenţă integrat într-o situaţie de urgenţă, de criză, de alertă şi altceva este de coordonat asistenţa medicală de urgenţă în condiţii de normalitate”, afirmă Alexandru Rafila. 

Nu este o răfuială personală

În opinia ministrului Sănătăţii, asistenţa medicală de urgenţă este un întreg lanţ, dintre care asigurarea intervenţiei şi transportului, realizată în proporţie de 91% de Ambulanţă şi UPU, este finanţată de Ministerul Sănătăţii. În acest lanţ intervine SMURD, care realizează 9% dintre intervenţiile la nivel naţional şi care lucrează, uneori, afirmă ministrul, cu medici din UPU. „Mi se pare o chestiune ilogică şi aberantă de a coordona această activitate altcineva decât Ministerul Sănătăţii, asta nu se întâmplă nicăieri. Noi dăm banii pentru aceste servicii”, susţine Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii susţine că această dispută nu este o răfuială personală cu Raed Arafat. „Nu e vorba despre persoane, nu e vorba despre persoana doctorului Arafat, eu cred că am fost unul dintre cei care l-au lăudat cel mai tare (...) Dânsul este un om extrem de capabil, dar aici discutăm de responsabilitate pentru asigurarea asistenţei medicale în România pe termen mediu, nu e o chestiune conjuncturală, iar domnul Arafat dacă doreşte să coordoneze această activitate să vină la Ministerul Sănătăţii, chiar în locul meu, eu nu am niciun fel de problemă”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Pacienţii văd serviciile medicale de urgenţă la Ministerul Sănătăţii

Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), susţine că asistenţa medicală de urgenţă trebuie să fie în coordonarea Ministerului Sănătăţii. „Din punctul nostru de vedere, cineva ar trebui să răspundă de asistenţa medicală din România, indiferent că această asistenţă este de urgenţă sau nu!

Faptul că o parte din această asistenţă nu este în responsabilitatea Ministerul Sănătăţii şi intră în coordonarea unui alt minister este cel puţin ciudat şi numai în România se poate întâmpla acest lucru. Radu Gănescu preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice

Noi de fiecare dată când ne lovim de o situaţie mai delicată, în care lucrurile nu funcţionează, anunţăm autoritatea naţională care, din punctul nostru de vedere, este Ministerul Sănătăţii. Faptul că o parte din această asistenţă nu este în responsabilitatea Ministerul Sănătăţii şi intră în coordonarea unui alt minister este cel puţin ciudat şi numai în România se poate întâmpla acest lucru! Această realitate duce la o lipsă de responsabilizare şi am văzut în ultimii ani cât de bine a răspuns această asistenţă la situaţii delicate. Mai mult, nimeni nu a răspuns pentru aceste sincope, iar nimic nu a fost corectat”, a precizat, pentru „Adevărul”, preşedintele COPAC. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite