Nu legalizaţi prostituţia în numele Alexandrei!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am văzut şi eu că zilele trecute a fost reluată discuţia privind legalizarea prostituţiei. De data asta, tema a fost reluată de fostul preşedinte Traian Băsescu; subiectul făcuse şi obiectul unor propuneri mai vechi ale unei comisii prezidenţiale din vremea mandatului său.

Traian Băsescu nu e însă singurul care susţine o atare falsă “soluţie” la problema prostituţiei, exploatării sexuale ori traficului de persoane; inclusiv voci din alte partide au mai făcut, în trecut, propuneri similare.

În ţările unde prostituţia este legalizată, până la 90% din prostituate se prostituează forţat

De ce spun că este o soluţie falsă? Iată câteva obiecţii:

1. În primul rând, legalizarea şi reglementarea prostituţiei nu diminuează fenomenul exploatării de carne vie în scop sexual, ci doar îi dă o acoperire legală. Practic, femeile vor putea fi traficate mai uşor, deoarece comerţul cu plăceri va fi oficializat  şi instituţionalizat, iar traficanţii vor căpăta acel paravan legal care le va permite să opereze în aşa fel încât să facă mai dificilă identificarea unei infracţiuni. Vor abuza de posibilităţile oferite de lege pentru a-şi justifica activitatea. Traficanţii de carne vie vor deveni negustori cinstiţi. 

2. Să nu uităm, apoi, că multe fete sunt deja traficate în state unde prostituţia e legală – aşadar, legalizarea prostituţiei nu le-a folosit la nimic. După cum constata o anchetă publicată în prestigioasa publicaţie Der Spiegel, „când Germania a legalizat prostituţia, politicienii au sperat că astfel condiţiile de muncă se vor îmbunătăţi, iar persoanele care lucrează în industria sexului vor avea mai multă autonomie; cu toate acestea, rezultatul a fost altul decât cel dorit.Potrivit datelor UE, 62% din traficul de persoane are ca scop exploatarea sexuală. Traficul e motivat de profit şi are legătură directă cu pieţele de prostituţie, unde cererea alimentează oferta.

3. Unii mai spun că prostituţia ar trebui legalizată deoarece multe femei „o fac din plăcere”.  În fapt, marea majoritate a fetelor şi femeilor care se prostituează sunt victime, direct sau indirect. Leo van Doesburg, Director pentru Afaceri Europene la Mişcarea Politică Creştină Europeană (ECPM), susţine că „majoritatea prostituatelor se prostituează fără a dori aceasta, iar legalizarea prostituţiei şi extinderea UE au dus la creşterea traficului de persoane“. Conform unor rapoarte ale poliţiei din Olanda şi Germania, unde prostituţia este legalizată de 15-20 de ani, până la 90% din prostituate se prostituează forţat.

Nici furtul nu a putut fi eradicat – v-aţi dori să-l legalizăm?

4. Se mai aduce deseori ca argument faptul că prostituţia nu a putut fi niciodată eliminată din societate cu adevărat şi că “cea mai veche meserie” din lume va persista oricum, indiferent de interdicţiile şi sancţiunile dispuse de stat, astfel că e preferabilă legalizarea, reglementarea şi – de ce nu – impozitarea acesteia, nu-i aşa?

Argumentul e fals: faptul că prostituţia nu a putut şi nu va putea fi niciodată eradicată nu înseamnă automat că trebuie legalizată: nici furtul nu a putut fi eradicat şi nu va dispărea niciodată, v-aţi dori cumva să-l legalizăm? Aşa cum, pe bună dreptate, vi s-ar părea absurd ca soluţia pentru diminuarea fenomenului furturilor să fie legalizarea, reglementarea şi impozitarea acestora (v-ar linişti dacă hoţii plătesc la buget 10% din ce v-au furat din apartament?), la fel se pune problema şi în cazul prostituţiei. Soluţia nu poate fi decât combaterea (reală, nu mimată) prin măsuri preventive şi represive, creşterea nivelului educaţiei, inclusiv morală, şi a bunăstării ci combaterea prin măsuri preventive şi represive, creşterea nivelului educaţiei, inclusiv morală, şi a bunăstării generale.

Un focar de droguri, interlopi şi scandal
   
5. Se mai spune că legalizarea prostituţiei ar fi benefică pentru „sănătatea" prostituatelor şi clienţilor implicaţi. Mă îndoiesc că s-ar efectua control medical după fiecare act sexual.

6. Mă mai gândesc că o eventuală reglementare a prostituţiei va implica şi trasarea unor zone autorizate pentru practicarea ei (dacă nu cumva, şi mai grav, ar fi autorizată oriunde există un spaţiu închis). Zonele unde desfăşurarea acestei "activităţi" este autorizată devin foarte rapid un focar de droguri, interlopi, scandal. Dacă s-ar pune problema funcţionării unor astfel de localuri în apropierea imobilului unde locuiţi cu familia, soţia, copiii etc, aţi fi de acord? Dacă nu, de ce credeţi că nu ar gândi la fel şi alţii?

7. În fine, aşa cum s-a remarcat deja: am putea noi accepta, oare, cu adevărat, ca surorile sau fiicele noastre să practice vreodată „meseria” de prostituată? Iar dacă întrebarea ne jigneşte, nu înseamnă că “validând prostituţia ca “meserie”, nu facem decât un act de nedreptate, considerând femeile care practică prostituţia ca fiinţe de rangul al doilea, ce aparţin unei lumi subumane, vrednice de dispreţ, de exploatat şi de folosit ca marfă sau instrument de satisfacere a plăcerii”?

 

Femeile sub protecţia statului – sau traficanţii şi proxeneţii sub protecţia statului?
   
Prostituţia, legalizată sau nu, aduce cu sine sclavie, abuz şi exploatare sexuală, inegalitate între sexe, abuz sexual asupra copiilor, criminalitate organizată, degradarea femeilor la stadiul de „obiect sexual”.

Fostul preşedinte spune că prin legalizarea prostituţiei am putea aduce aceste femei sub protecţia statului. Domnule preşedinte, aceste femei sunt, deja, ca orice cetăţean, sub protecţia statului. În realitate, cei aduşi sub protecţia statului prin legalizarea şi reglementarea prostituţiei ar fi chiar “investitorii” (traficanţii şi proxeneţii). Asta dacă nu cumva legalizarea implică şi o naţionalizare şi nu devine însuşi statul patron de bordel. 

Eu cred că tragedia Alexandrei şi Luizei trebuia să declanşeze un război declarat traficului de fiinţe umane în scopul exploatării sexuale, nu să devină pretext pentru legalizarea acestuia. În niciun caz nu cred că ar fi acceptabil ca legalizarea prostituţiei să se facă în numele victimelor. Ar fi o murdărie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite