Noul ministru al Mediului promite dotarea pădurarilor cu arme şi  urmărirea transporturilor de lemne prin GPS

Noul ministru al Mediului promite dotarea pădurarilor cu arme şi  urmărirea transporturilor de lemne prin GPS

Costel Alexe, ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, susţine că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a opri tăierile ilegale, acestea reprezentând o problemă stringentă, şi a subliniat că montarea de GPS-uri pe maşinile care transportă material lemnos este obligatorie.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Voi face, ca ministru, tot ce-mi va sta în putinţă să oprim tăierile ilegale din România, pentru că este o problemă stringentă. Am discutat cu colegii directori şi cred că cetăţenii români aşteaptă să fim implicaţi în a rezolva această problemă. Montarea GPS-urilor pe maşinile care vor transporta materialul lemnos este obligatorie. Vom întări capacitatea de control a gărzilor forestiere, săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire cu cei de la Romsilva, cu directorii de instituţii, m-am întâlnit cu reprezentanţii ONG-urilor şi vom forma grupuri de lucru pe acest subiect", a scris Alexe, pe pagina sa de Facebook.
 
El a adăugat că personalul silvic trebuie "sprijinit logistic" prin dotarea cu arme letale sau neletale, astfel încât să nu se repete cazurile în care pădurari au fost ucişi de către hoţii de material lemnos.
 
   
 
Conform unui raport prezentat de Greenpeace la finele lunii trecute, autorităţile de control depistează doar 1% din totalul tăierilor ilegale de lemn care au loc în România, respectiv 200.000 mc din cele 20 de milioane mc lemn tăiat ilegal anual în ţară.
 
La mijlocul lunii octombrie, RNP Romsilva anunţa, într-un raport, că nouă Gărzi Forestiere au efectuat, în perioada ianuarie - septembrie 2019, un număr de 27.215 controale, în urma cărora s-a constatat un volum de lemn tăiat ilegal, verificat, de 54.169 mc, cu o valoare a pagubelor din tăieri ilegale de aproximativ 33 de milioane de lei. Totodată, au fost aplicate 4.116 contravenţii pentru tăieri de arbori cu o valoare a amenzilor aplicate de 7,5 milioane de lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările