Mihăilă: A fost ratificat un acord de împrumut pentru construirea şi dotarea unor centre de arşi. Noi precizări privind utilizarea camerelor hiperbare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camerele hiperbare vor putea fi folosite în recuperarea pacienţilor cu sechele pulmonare în urma infecţiei cu COVID-19 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Camerele hiperbare vor putea fi folosite în recuperarea pacienţilor cu sechele pulmonare în urma infecţiei cu COVID-19 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat miercuri că a fost ratificat acordul de împrumut cu BIRD în valoare de 150 de milioane de euro ce vor fi utilizaţi între altele şi pentru construirea şi dotarea de centre de arşi. Totodată a făcut câteva precizări şi în ce priveşte utilizarea camerelor hiperbare în tratamentul pacienţilor vindecaţi de COVID-19, dar şi despre realizarea unor studii epidemiologice privind vaccinarea în diverse medii.

Ioana Mihăilă a anunţat că în şedinţa de Guvern de miercuri a fost adoptată hotărârea de Guvern care ratifică acordul de împrumut cu Banca Intwernaţ pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, acord negociat de Ministerul Finanţelor cu suportul Ministerului Sănătăţii, care prevede un împrumut de 150 de milioane de euro. 

Mihăilă a explicat că împrumutul "va fi utilizat în principal pentru construirea şi parţial pentru dotarea centrelor de arşi de la Târgu Mureş şi de la Bucureşti - vorbim de Spitalul Grigore Alexandrescu, pentru dotarea unor laboratoare care desfăşoară activităţi de screeening pentru cancerul cervical, precum şi pentru achiziţionarea şi operaţionalizarea unui sistem de telemedicină". 

Utilizarea camerelor hiperbare în tratamentul pacienţilor vindecaţi de COVID

De asemenea ministrul Sănătăţii a afirmat în cadrul aceleaşi conferinţe că trebuie verificat dacă există personal suficient pentru utilizarea camerelor hiperbare în tratamentul pacienţilor vindecaţi de COVID, precizând că nu va fi aprobată utilizarea unor mijloace terapeutice fără a avea un personal suficient de bine instruit. 

Întrebată dacă sunt studii care arată eficienţa camerelor hiperbare în recuperarea pacienţilor vindecaţi de COVID-19, Ioana Mihăilă a precizat:

"Ordinul de recuperare a pacienţilor post COVID a fost redactat de comisiile de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătăţii pe baza dovezilor existente la nivel internaţional privind eficienţa sau ineficienţa anumitor metode terapeutice. În protocolul de recuperare este prevăzută posibilitatea utilizării camerelor hiperbare pentru anumiţi pacienţi care sunt vindecaţi de COVID. Trebuie să menţionăm că protocoalele terapeutice se actualizează în funcţie de rezultatele studiilor. Utilizarea acestor camere hiperbare, utilizate doar în recuperare, doar pentru pacienţi vindecaţi, doar pentru anumite forme, este rezervată centrelor de excelenţă în recuperare respiratorie”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Întrebată dacă există personal suficient pentru folosirea camerelor hiperbare, ea a răspuns: "Este un aspect care trebuie cercetat şi văzut dacă există personal suficient. Evident că nu vom aproba utilizarea unor mijloace terapeutice fără a avea personal suficient de bine instruit şi fără a ne asigura că toate mijloacele de prevenţie sunt utilizate". 

Camerele hiperbare vor putea fi folosite în recuperarea pacienţilor cu sechele pulmonare în urma infecţiei cu COVID-19, acest tratament fiind inclus în Ordinul pentru aprobarea Protocolului de medicină fizică şi reabilitare post-COVID publicat în Monitorul Oficial. Dr. Laurenţiu Beluşică, managerul Spitalului Orăşenesc Găeşti, care în repetate rânduri a solicitat alocarea unei astfel de camere, consideră că este o decizie istorică în cadrul reformei din Sănătate şi că actualul ministru al Sănătăţii a reuşit să impună în faţa tuturor o metodă de tratament formidabilă.

Studii epidemiologice vizând diferenţe ale ratei de vaccinare

Totodată, potrivit ministrului Sănătăţii, Ministerul Sănătăţii şi cel al Cercetării discută despre realizarea unor studii epidemiologice care să arate dacă există diferenţe ale ratei de vaccinare între diverse medii sau UAT-uri şi dacă acestea se corelează cu rata de infectare şi încărcarea secţiilor ATI.

"Nu există un studiu (...) legat de rata de vaccinare între mediul rural şi urban, dar după şedinţa de Guvern am avut o discuţie cu ministrul Cercetării şi Digitalizării şi am convenit ca din fondurile de care Ministerul dumnealui dispune să derulăm astfel de studii epidemiologice care să ne arate dacă există diferenţe între diverse medii, dacă există diferenţe între diferite unităţi administrativ-teritoriale şi dacă aceste diferenţe între ratele de vaccinare se corelează pozitiv - şi ne aşteptăm să se coreleze pozitiv - cu rata de infectare şi cu încărcarea în secţiile de Terapie Intensivă", a declarat Ioana Mihăilă.

Ea a precizat că este vorba despre o discuţie preliminară, iar detaliile studiului urmează să fie anunţate atunci când vor fi stabilite.

"Am prezentat premierului un plan de accelerare a comunicării pentru a creşte dorinţa tuturor categoriilor de vârstă şi sociale pentru a fi vaccinaţi. Deocamdată este la nivel de plan, aşteptăm ca împreună cu premierul şi cu ceilalţi membri ai Guvernului să detaliem măsurile", a adăugat Mihăilă. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite