METEO Cum va fi vremea de 1 Mai: temperaturi ridicate în toată ţara, după 4 mai se întorc ploile

METEO Cum va fi vremea de 1 Mai: temperaturi ridicate în toată ţara, după 4 mai se întorc ploile

La mare, temperaturile din minivacanţa de 1 Mai vor fi mai mari decât cele normale în această perioadă

Românii vor avea parte de o vreme frumoasă în minivacanţa de 1 mai, când maximele vor ajunge şi până la 23 de grade Celsius. La munte temperaturile se vor apropia de cele normale, în timp ce la mare vor fi mai ridicate. Specialiştii anunţă însă că începând cu 4 mai sunt aşteptate ploi în toată ţara.

Ştiri pe aceeaşi temă

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
 
BANAT
 
În prima săptămână şi din nou spre sfârşitul intervalului de prognoză, regimul termic va fi uşor mai ridicat decât cel normal pentru sfârşitul lunii aprilie şi prima decadă a lunii mai. Astfel, până pe 3 mai, vor fi zilnic maxime medii diurne de 21-22 de grade şi nocturne de 9-10 grade. 
 
După o răcire pe parcursul zilelor de 4 şi 5 mai, când media maximelor termice va ajunge la 13-15 grade, iar cea a minimelor la 5-6 grade, vremea se va încălzi treptat, urmând ca pe 11 mai să se revină la o medie a temperaturilor maxime de 22 de grade, respectiv la o medie a temperaturilor minime de 9 grade.
 
Vor fi ploi pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar probabilitatea pentru cantităţi de apă mai însemnate va fi mai ridicată în jurul datei de 4 mai.
 
CRIŞANA
 
Între 28 aprilie şi 3 mai, mediile temperaturilor diurne se vor situa în jurul valorii de 22 de grade, iar media nocturnă a temperaturii minime va fi de 8-10 grade. Pe parcursul zilelor de 4 şi 5 mai vremea se va răci, media maximelor termice va ajunge la 12-14 grade, iar cea a minimelor la 4-5 grade. 
 
Apoi valorile de temperatură vor creşte, uşor şi treptat, până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni, când se va reveni la normalul termic al perioadei, respectiv o medie a maximelor de 21 de grade şi o medie a minimelor de 8 grade.
 
Probabilitatea de ploaie se va menţine ridicată în fiecare zi, iar în jurul datei de 4 mai sunt posibile, la nivel local, cantităţi de apă mai importante.
 
TRANSILVANIA
 
Prima săptămână şi ultimele zile ale intervalului de prognoză vor fi caracterizate de un regim termic uşor mai ridicat decât cel normal pentru sfârşitul lunii aprilie şi prima decadă a lunii mai, cu o medie a maximelor situată între 19 şi 21 de grade şi o medie a minimelor de 5-6 grade. 
 
Perioada 4-10 mai va fi mai răcoroasă, îndeosebi în zilele de 5 şi 6 mai, când media maximelor va scădea spre 13-14 grade, iar cea a minimelor va fi de aproximativ 5 grade.
 
Probabilitatea de ploi va fi ridicată pe tot parcursul perioadei de prognoză, iar între 4 şi 6 mai sunt posibile şi cantităţi de apă mai însemnate.
 
MARAMUREŞ
 
Până pe 2 mai vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit, cu temperaturi maxime, în medie, de 21-22 de grade şi minime în jurul a 7 grade Celsius. Între 3 şi 6 mai se va produce o răcire a vremii, astfel încât media termică diurnă va scădea spre 13-14 grade şi cea nocturnă va fi de 4-5 grade. 
 
Ulterior, valorile de temperatură vor creşte uşor şi treptat până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni, când se vor situa uşor peste normele climatologice ale perioadei, media maximelor atingând 21 de grade, iar cea a minimelor nocturne, 6-7 grade.
 
Vor fi ploi slabe aproape în fiecare zi, fiind posibil ca, în jurul datei de 4 mai, să se cumuleze cantităţi de apă mai importante.
 
MOLDOVA
 
În prima săptămână, pe fondul creşterii mediei temperaturilor nocturne de la 6 la 10 grade şi cu medii ale maximelor diurne de 21-23 de grade, vremea va fi caldă pentru acestă perioadă. Pe 5 şi 6 mai, va avea loc o scădere a mediei maximelor spre 14-15 grade, iar cea a temperaturilor minime va scădea din nou spre aproximativ 6 grade, vremea devenind răcoroasă. 
 
Apoi, până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni, se estimează o încălzire uşoară şi treptată, astfel încât, pe data de 11 mai, media maximelor va fi de 19-20 de grade, iar cea a minimelor, în jur de 8 grade.
 
Ploile, în general slabe cantitativ, pot fi prezente la nivel local pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar cu o probabilitate mai mare în intervalul 4 – 7 mai.
 
DOBROGEA
 
În condiţiile creşterii treptate a valorilor termice, la sfârşitul primei săptămâni vremea va deveni uşor mai caldă decât în mod obişnuit, cu maxime diurne în jurul unei medii de 21 grade şi minime nocturne, în medie, de 11-13 grade. 
 
În primele zile ale celei de-a doua săptămâni se va resimţi o răcire de două-trei grade, însă, ulterior, valorile de temperatură vor fi în creştere uşoară şi treptată mai ales la valorile maxime diurne, care vor ajunge pe 11 mai la o medie de 20 de grade, în timp ce minimele vor fi, în medie, de aproximativ 11 grade.
 
Ploi slabe şi în general de scurtă durată, se vor semnala cu o probabilitate mai mare pe 30 aprilie şi, din nou, după data de 4 mai.
 
MUNTENIA
 
În prima săptămână, pe fondul creşterii mediei temperaturilor minime nocturne de la 7 la 11 grade şi cu medii ale temperaturilor diurne ce vor atinge 23 de grade, vremea va deveni caldă pentru acestă perioadă. 
 
Regimul termic va marca însă o scădere pe 5 şi 6 mai, când media maximelor nu va mai depăşi 15-16 grade, iar valorile nocturne vor fi, din nou, uşor mai mici decât în mod normal, cu o valoare medie de 7-8 grade Celsius. Apoi, până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni, se estimează o încălzire uşoară şi treptată a vremii, astfel încât media maximelor va ajunge la 21-22 de grade.
 
Probabilitatea de apariţie a ploilor slabe va fi mai ridicată pe 30 aprilie şi 1 mai, iar între 4 şi 6 mai aria precipitaţiilor va fi mai extinsă, iar cantităţile de apă pot fi în general moderate.
 
OLTENIA
 
Pe parcursul primei săptămâni de prognoză, regimul termic va fi uşor mai ridicat decât în mod obişnuit. Astfel, temperaturile maxime vor creşte de la o medie de 19 grade pe 28 aprilie la 22 de grade pe 3 mai, iar media temperaturilor minime va fi de 9-10 grade. 
 
În primele două zile ale celei de-a doua săptămâni se va resimţi o răcire cu trei - patru grade, însă, ulterior, valorile de temperatură vor fi în creştere uşoară şi treptată, mai ales la valorile maxime, care vor ajunge la o medie de 21 de grade Celsius în ultima zi a intervalului de prognoză.
 
Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi zilnic ridicată, iar în intervalul 4 - 6 mai cantităţile de apă pot fi local mai însemnate.
 
LA MUNTE
 
Până pe 4 mai, regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru începutul lunii mai, cu o medie a maximelor de 12-13 grade şi a minimelor de 3-5 grade. Apoi vremea se va răci, astfel încât pe 5 - 6 mai se va ajunge la o medie a temperaturilor diurne de 7 grade şi minimele nocturne vor scădea spre o medie de aproximativ 0 grade. 
 
Însă, între 7 şi 11 mai vremea se va încălzi, media maximelor va reveni la 12 grade Celsius, iar cea a temperaturilor minime va fi de 2-3 grade.
 
Probabilitatea de precipitaţii se va menţine permanent ridicată, iar cantităţi mai însemnate se pot cumula în jurul datei de 4 mai.
 
Taxa pentru podul de la Cernavodă, suspendată în perioada minivacanţei
 
Şoferii care aleg să se ducă la mare în minivacanţa de 1 Mai nu vor mai fi nevoiţi să plătească taxa pentru podul de la Cernavodă. Autorităţile au decis ca această taxă să fie sistată în zilele de 30 aprilie, 1 mai şi 4 mai, potrivit avocat.net.
 
Potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial nu se va mai încasa taxa de trecere a Podului Feteşti – Cernavodă după cum urmează: 
 
  • 30 aprilie 2014: pe ambele sensuri, în intervalul orar 12.00 – 24.00
  • 1 mai: pe ambele sensuri, în intervalul orar 00-00 – 16.00
  • 4 mai: pe ambele sensuri, în intervalul orar 7.00 – 24.00.
 

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Taxa pentru Podul Feteşti - Cernavodă, sistată în perioada minivacanţei de 1 Mai

Şoferii care aleg să se ducă la mare în minivacanţa de 1 Mai nu vor mai fi nevoiţi să plătească taxa pentru podul de la Cernavodă. Autorităţile au decis ca această taxă să fie sistată în zilele de 30 aprilie, 1 mai şi 4 mai, potrivit avocat.net.

METEO Vremea se mai răceşte în aprilie, iar în mai vom avea parte de ploi

În luna aprilie vom avea parte de temperaturi mai scăzute decât în martie. Specialiştii anunţă că luna mai va fi una mai ploioasă în cea mai mare parte a ţării. De asemenea, directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a precizat că în această vară, în unele zone, s-ar putea instala seceta.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările