Medicul Beatrice Mahler: Boala COVID-19 s-a schimbat. Unii pacienţi ajung să dezvolte forme brutal de violente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Beatrice Mahler FOTO Inquam Photos
Medicul Beatrice Mahler FOTO Inquam Photos

Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta“ din Capitală, spune că simptomele bolii COVID-19 s-au schimbat, iar acum cadrele medicale se confruntă cu cazuri mult mai dificile.

„S-a schimbat boala, din punctul meu de vedere. La cazurile care au forme de evoluţie severă – pentru că şi aici avem o parte din pacienţii care sunt infectaţi care au această evoluţie – ajung să dezvolte forme brutal de violente, cu necesar crescut de oxigen”, a spus Mahler la Digi 24.

Diferenţa dintre actualele forme grave şi cele întâlnite la începutul pandemiei

„Sunt foarte puţini pacienţi care au acest tip de evoluţie în momentul în care simptomatologia apare. Anul trecut aveam un tablou: debutul bolii, după 6-7 zile pacientul avea evoluţie către formă critică, acel procent de 5%. În acest moment avem o categorie de pacienţi care ajung să stea acasă până în ziua a 12-a, a 13-a, care au saturaţii normale la domiciliu şi care ajung la finalul perioadei, când le scade saturaţia şi se simt rău, să vină la spital şi care au nevoie de o concentraţie foarte mare de oxigen şi admisie extrem de rapidă spre o soluţie de ventilaţie. Şi sunt mulţi, avem între 8 şi 10 pacienţi pe care îi îngrijim pe secţie împreună cu medicul de terapie intensivă, situaţie pe care nu am avut-o anul trecut”, a continuat medicul.

Complicaţii diferite faţă de cele de anul trecut

„Sunt extrem de importante complicaţiile trombotice şi multiple. Anul trecut aveam insuficienţe renale, aveam insuficienţa respiratorie, dar complicaţiile trombotice nu erau atât de multe în secţie. Acum avem pacienţi care aparent au evoluţie bună, transmiţi familiei că merge bine, că în câteva zile s-ar putea să meargă acasă şi la un moment familia primeşte un telefon că a decedat şi nu înţelege ce se întâmplă. Aşa se întâmplă când pacientul face brusc un tromboembolism pulmonar. Cu toate manevrele pe care încerci să le faci, moartea este iminentă”, a spus managerul Institutului Marius Nasta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite