INSP:Definiţiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus, actualizate din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Institutul Naţional de Sănătate Publică a actualizat din nou, pentu a şasea oară de la începutul anului,  definiţiile de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19).

Criteriile clinice care se au în vedere într-un caz COVID (sunt- tuse, febră, scurtarea respiraţiei, debut brusc al anosmiei, ageuziei sau disgeuziei. Pentru copiii cu vârsta pana la 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentaţia, se poate suspecta infecţia cu SARS-CoV-2.

Criteriul de diagnostic imagistic este evidenţa radiologică de leziuni compatibile cu COVID-19. Iar criteriul de laborator este detecţia acidului nucleic sau a antigenului SARS-CoV-2 într-o probă biologică.

Sunt condiderate criterii epidemiologice, cel puţin unul dintre următoarele: contact direct cu un caz confirmat cu COVID-19 în perioada de 7 zile anterioară datei debutului; rezident sau personal al unei instituţii pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile în perioada de 7 zile anterioară datei debutului, instituţie în care transmiterea SARS-CoV-2 a fost confirmată.

Cazurile COVID se clasifică astfel:

  • Caz posibil Orice persoană care întruneşte criteriile clinice
  • Caz probabil Orice persoană care întruneşte criteriile clinice şi care are legătură epidemiologică cu un caz confirmat SAU Orice persoană care întruneşte criteriile de diagnostic imagistic
  • Caz confirmat Orice persoană care întruneşte criteriile de laborator

Testarea pentru SARS-CoV-2 este obligatorie pentru toate cazurile posibile.

Caz probabil de infecţie cu VOC Omicron

- Persoana cu rezultat pozitiv la NAAT sau test rapid antigenic pentru SARS-CoV-2 SI una dintre urmatoarele: esec la detectia genei S sau rezultat pozitiv la screening de varianta pentru mutatiile caracteristice VOC Omicron sau este contact al unui caz probabil sau confirmat cu VOC Omicron

- Caz confirmat de infecţie cu VOC Omicron - Persoana cu rezultat confirmat prin secventiere pentru VOC Omicron

Contactul direct este definit ca:

• Persoană care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID-19;

• Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor); • Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreţii infecţioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănuşă);

• Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minimum 15 minute;

• Persoană care s-a aflat în aceeaşi încăpere (ex. sala de clasă, sală de şedinţe, sală de aşteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m;

• Persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecţie.

Legătura epidemiologică ar fi putut avea loc în perioada de 7 zile anterioare datei debutului.

„Orice persoană care a purtat masca/echipamentul de protectie corespunzator şi a respectat distantarea fizica NU ESTE CONSIDERATA CONTACT DIRECT.”, precizează INSP.

Definiţiile de caz COVID-19 asociat asistenţei medicale (IAAM)

Sursa SARS-CoV-2: asociată asistenţei medicale versus transmisă comunitar

  • Caz COVID-19 internat, cu sursă în comunitate: 
  •  Simptomele prezente la internare sau cu debut în ziua 1 sau 2 după admitere; 
  • Debutul simptomelor în zilele 3-6 şi o suspiciune puternică de transmitere în comunitate
  • Baz COVID-19 internat, cu sursă nedeterminată:
  • Debutul simptomelor în ziua 3-6 după admitere, cu informaţii insuficiente cu privire la sursa de virus pentru a-l aloca la o altă categorie
  • Caz COVID-19 internat, cu sursă probabilă în spital: 
  • Debutul simptomelor în ziua 3-6 şi o suspiciune puternică de transmitere a virusului prin asistenţa medicala acordată
  • Caz COVID-19 internat în spital, cu sursă în spital
  •  Debutul simptomelor în ziua ≥7 după internare.

„Există şi situaţia în care apar simptome caracteristice COVID-19 care debutează într-un interval de 7 zile de la externarea dintr-o unitate sanitară (de exemplu, reinternare), situaţie în care sursa de virus poate fi comunitară sau nedeterminată. În acestă situaţie evaluarea finală trebuie să ţină cont de paticularităţile cazului” mai arată specialiştii.

Deces cauzat de COVID-19

Decesul cauzat de COVID-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu excepţia situaţiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relaţie cu COVID-19 (ex.traumatism, hemoragie acută majoră, infarct miocardic acut, accident vascular cerebral acut, septicemie cu germen identificat prin hemocultura etc) şi la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală şi momentul decesului.

Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente (de ex. cancer, afecţiuni hematologice etc.) şi COVID-19 trebuie raportat ca şi cauză a decesului, independent de condiţiile medicale pre-existente care se supectează că au favorizat evoluţia severă a COVID-19.

COVID-19 trebuie menţionat pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces.

Criterii pentru initierea testarii pentru SARS-CoV-2

Confirmarea prompta a cazului suspect este necesara pentru a asigura, rapid si eficient, supravegherea epidemiologica a contactilor, implementarea masurilor de prevenire si control al infectiei, precum si colectarea informatiilor epidemiologice si clinice relevante.

Recomandări de prioritizare a testării prin RT-PCR şi/sau test rapid antigenic pentru SARS-CoV-2:

  • Persoane vaccinate împotriva SARS-CoV-2 cu schema completă, precum si cele care au trecut prin boala, documentata cu bilet de externare din spital si/sau buletinul de analiza cu rezultat pozitiv, dar la care au trecut mai puţin de 90 zile de la data primului test pozitiv
  • Persoane nevaccinate împotriva SARS-CoV-2, persoane cu schema de vaccinare incompletă, persoane care au trecut prin boală, dar la care au trecut mai mult de 90 zile de la data primului test pozitiv, persoane care nu au avut niciodată boala
  • În vederea prevenirii aparitiei focarelor de infectie cu SARS-CoV-2 in randul personalului medico-sanitar si auxiliar din unitatile sanitare cu paturi este recomandata efectuarea unui test rapid antigenic zilnic sau cel putin de doua ori pe saptamana, indiferent de statusul vaccinal si de trecerea prin infectie, daca aceasta a avut loc cu mai mult de 90 de zile anterior.
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite