Iată că FUMATUL poate fi LEGAL! Un experiment

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un amator...
Un amator...

Dragi prieteni încă „vii” (fumători şi nefumători, eu nu fac discriminări), am o veste mare! Nu veţi mai fi nevoiţi să vă despărţiţi dramatic de tovarăşii voştri de petrecere (de 10-20 de ori pe noapte), să staţi zgribuliţi pe la uşi de cârciumi, ca boschetarii (s-a dublat numărul pneumoniilor, din martie....), sau să vă simţiţi umiliţi „în propria voastră ţară”!

Cel puţin nu în Cluj, frumosul nostru oraş, din care provine şi „legea vieţii” (vă rog să ne iertaţi...!).

Toate astea pentru că, începând de mâine, va exista undeva în Cluj (nu spui unde!), un SALON DE AUDIŢII MUZICALE & DANS, în care FUMATUL va fi perfect LEGAL! Aceasta întrucât spaţiul aparţine („pe persoană fizică”, parol!) unui domn respectabil, mare iubitor de oameni frumoşi, muzică bună şi dans! 

Desigur, domnul cu pricina (care doreşte sa rămână anonim; nu e cel din poză, acela e un ţăran nefumător, de fapt), nu va percepe nicio taxă şi nu va realiza niciun venit în spaţiul închiriat în zisul scop cultural. 

Altruist şi sociabil, domnul nostru crede sincer în butada „Les amis de mes amis sont mes amis”, astfel încât toţi prietenii noştri sunt şi prietenii domniei sale, fiind, aşadar, bineveniţi! Că doar nu degeaba noi, românii, suntem cunoscuţi pe mapamond ca fiind unul din cele mai ospitaliere popoare! 

Acum, pentru cei ce se freacă la ochii, fie ca o fac de oripilare sau de bucurie: nu mai vorbim despre partea morală, despre abuz de drept, discriminare, mimetism si (hiper)corectitudine (despre toate acestea am vorbit, prea mult, în precedentul articol), ci strict despre LEGE. Cea antifumat”.

Legea cu pricina, făcută pe un colţ de masă (din păcate, nu de masă de bar, cert!), prevede sancţiuni exclusiv pentru persoanele JURIDICE care administrează un spaţiu comercial, nu şi pentru cele fizice! 

Carevasăzică, nu pentru o PFA, de pildă, sau pentru Asociaţii familiale... Dacă domniile voastre se întreabă cumva cum de-i posibilă ditai scăparea, eu am un singur răspuns, bazat pe o lungă şi intensă experienţă de viaţă: din prostie pură! Pariez pe cea mai faină pălărie a mea că legiuitorii noştri habar n-au că o PFA nu e persoană juridică! Vai de capu' nostru...!

Deoarece însă o situaţie ca cea mai sus descrisă (cu PFA-ul) nu i-ar scuti de înfricoşătoarea amendă (între 100 si 500 lei, deci 100...) pe prietenii noştri petrecăreţi, domnul nostru bun s-a gândit la o variantă complet „civilă” şi neprofitabilă, mai precis aceea în care dânsul închiriază „pe persoană pur fizică”, cum ziceam, un spaţiu, în care îi invită, cu drag, pe toţi cei care vor să se distreze şi (încă) îi mai suportă în preajma lor pe nemernicii de fumători! 

Sigur, se poate rosti legitima întrebare „şi care-i gheşeftul?!”, din moment ce „Mecena” nostru nu va realiza niciun venit/profit acolo! Păi... sincer, eu cred că domnul vrea să-şi facă mulţi prieteni noi şi, cine ştie, chiar să-şi găsească astfel sufletul pereche! (E mare fan „Marele Gatsby”, asta poate explica mult...). 

Limpede e că, deşi legea aceasta bună, în fondul ei, s-a insinuat cu un tupeu nemaivăzut (pe la noi) şi în locuri în care iniţiatorii şi susţinătorii ei fervenţi n-au fost niciodată (sau, cu siguranţă, n-au mai călcat foarte demult; dacă nu mă credeţi, uitati-vă la profilurile lor!), respectiv în cârciumi şi cluburi de noapte, ea protejează „cu sfinţenie” spaţiile private, adica cele pe persoană „fizică-fizică”! Excelent! Adică exact cum e şi salonul prietenului nostru iubitor de viaţă, distracţie, dans şi lume bună! 

Sigur, nimeni nu poate garanta că organele de control nu vor comite abuzuri, în special asupra oaspeţilor fumători, considerând că spaţiul este public în virtutea accesului liber al oricărui cetăţean. Numai că accesul nu va fi liber, ci doar în baza unei adeziuni la Clubul de Dans, privat şi fară personalitate juridică şi al unui card de membru. Dacă şi atunci însă instanţele vor considera spaţiul ca fiind public, următorul pas e ca legea cea intruzivă să pătrundă în casele oamenilor (cum este, din punct de vedere juridic, şi salonul prietenului meu), de pildă la petrecerile la care, fireşte, adesea nu-i cunoastem personal pe toţi musafirii...Vom vedea...

Ne dorim din toată inima noastră tolerantă ca noua situaţie să fie un bun exemplu de convieţuire între fumători şi nefumători (şi nu numai), într-o perfectă legalitate!

Let's dance!

P.S.: Era să uit, prietenul nostru mai spunea că nu e defel musai să vină la chefurile zilnice toţi nefumătorii intransigenţi şi activişti...! Nici nu cred, de altfel, că vor fi primiţi în club, ca membri, tocmai ca să nu se poată spune că oricine poate participa (cam aşa se defineşte în legea cea strâmbă noţiunea de "spaţiu public"). Le sugerăm să militeze -de pildă- pentru o cauză nobilă şi profundă pentru care am ieşi şi noi -ceilalţi nefumători- în stradă: INTERZICEREA TOTALĂ A ŢIGĂRILOR! (Începând chiar cu urâtul obicei de a fuma pe stradă!)

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite