Demnitate sau prostie? Cum a renunţat Ceauşescu la clauza naţiunii celei mai favorizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 1988, clauza naţiunii celei mai favorizate acordată de SUA, României din 1975 în baza amendamentului Jackson-Vanick, era compromisă din cauza politicii regimului comunist de îngrădire a emigrărilor din România şi a încălcării tot mai făţise a drepturilor omului.

Înainte ca Statele Unite ale Americii sa facă publică hotărârea de a nu mai acorda României clauza, Nicolae Ceauşescu a anunţat Washingtonul cu vanitatea-i cunoscuta că renunta la acest avantaj. Atitudinea sa în această împrejurare ilustrează cum nu se poate mai bine un proverb german: «Hochmut kommt vor dem Fall» ("Aroganţa precede căderea").

Hotărârea lui Ceauşescu de a renunţa la clauza a lipsit desigur Washingtonul de un mijloc de presiune asupra politicii interne a dictatorului roman, însa, din acel moment "relaţiile speciale" cu SUA au fost definitiv curmate, iar izolarea regimului său a devenit tot mai vizibilă
Publicăm mai jos fragmente din Stenograma şedinţei Biroului Permanent al Comitetului Politic Executiv al C.C. al P.C.R. din ziua de 25 februarie 1988, în care este afirmată hotărârea conducerii de la Bucureşti de a renunţa la Clauza naţiunii celei mai favorizate şi de a pune aceasta pe seama unor "cercuri ostile", care se foloseau de reînnoirea ei, pentru a denigra România.

Citeşte întreg articolul pe Historia.ro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite