Cum va schimba Omicron faţa pandemiei: „E un virus care se transmite foarte uşor – e posibil să fie suficient un contact de 60 de secunde”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua varinată Omicron a SARS-CoV-2 este identificată în tot mai multe ţări Foto: Shutterstock
Noua varinată Omicron a SARS-CoV-2 este identificată în tot mai multe ţări Foto: Shutterstock

Cel mai probabil avem primele cazuri de persoane infectate cu tulpina Omicron. Medicii spun că există o mare probabilitate ca noua variantă să devină dominantă în valul 5 pentru că este foarte contagioasă.

Autorităţile române au anunţat că s-a început secvenţierea genomică pentru tulpina Omicron a SARS-CoV-2 la persoanele care au revenit de curând în ţară din Africa de Sud. Chiar dacă procesul de secvenţiere nu s-a terminat, primele date arată că la 2 din 3 persoane există o mare probabilitate de infecţie cu această nouă variantă, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii. 

Cele 3 persoane care au fost depistate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 sunt complet vaccinate. Toate trei persoanele infectate sunt asimptomatice, cu o stare de sănătate bună şi se află în izolare şi monitorizare, potrivit aceleiaşi surse.

Implicaţiile confirmării Omicron 

În eventualitatea confirmării prezenţei acestei noi variante şi în România, măsurile epidemiologice luate până acum de autorităţi, respectiv de izolare, identificare şi urmărire a contacţilor pot ţine lucrurile sub control, susţine dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Prof.dr. Marius Nasta” din Bucureşti. 

„Cazurile sunt bine manageriate din punct de vedere epidemiologic şi nu a existat risc de transmitere necontrolat. Nu cred că aici se pune vreo problemă, ci la cazurile care au început să circule în Europa şi nu avem o evaluare suficient de amplă. Adică nu se face secvenţiere la suficient de multe cazuri şi probabil că asta va fi direcţia în următoarea perioadă în multe ţări europene: secvenţierea cazurilor care au istoric de călătorie, dar nu neapărat doar Africa de Sud”, a adăugat managerul. Pentru că, de la o zi la alta, creşte numărul ţărilor care confirmă prezenţa tulpinii, fără a exista o legătură cu călătoriile, a mai spus dr. Mahler.

Probabil că aici trebuie să fim atenţi în următoarea perioadă – secvenţierea cât mai multor cazuri de pacienţi care pot să aibă criterii de cazuri suspecte. Deocamdată, avem doar criteriul de călătorie. Şi izolarea şi monitorizarea contacţilor. Cred că în acest moment, la acest număr de cazuri pe care îl avem, putem să facem o evaluare şi o anchetă epidemiologică corectă a tuturor cazurilor. Asta ar fi soluţia”, consideră dr. Beatrice Mahler. 

Vaccinare şi mască 

La nivel individual, ce putem face în cazul confirmării este să luăm în calcul posibilitatea vaccinării. „Pentru că declaraţiile ultimelor zile confirmă faptul că vaccinul protejază în faţa formelor severe de boală, chiar dacă o persoană se infectează cu Omicron. Şi, pentru că nu ştim exact care va fi evoluţia acestei noi tulpini şi nu avem foarte multe date despre mecanismele sau impactul pe care-l are asupra organismului, cât de severă este afectarea în urma infecţiei, cred că trebuie să purtăm mască. Pentru că ea protejează şi dacă eşti vaccinat, şi dacă nu eşti”, conchide managerul. 

La rândul lui, dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof.dr. Matei Balş”, din Bucureşti, spune că o confirmare a prezenţei noii tulpini şi la noi ne-ar pune în aceeaşi situaţie în care am fost de-a lungul acestei pandemii. 

„Fiecare val a avut în spate o anumită variantă virală. Dacă va fi varianta Omicron, va fi vorba de un virus care se va transmite foarte uşor – e posibil să fie suficient un contact de 60 de secunde. Şi aici vom avea semne de întrebare legate de vaccinurile existente, apropo de cât sunt de eficiente şi de terapie. Dar în acest moment nu avem un răspuns”, mai spune dr. Marinescu. 

Ceea ce oamenii ar trebui să aibă în vedere este faptul că pandemia nu s-a terminat, a mai spus infecţionistul, şi să fie atenţi pe unde pleacă: „Pentru că zonele cu multe cazuri înseamnă un risc”.

Rafila: „Nu este exclus să fie noua tulpină“  

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că nu este exclus ca la rezultatele secvenţierii în cazul celor trei români infectaţi cu COVID-19 care au venit din Africa de Sud să apară tulpina Omicron. „Aşteptăm rezultatele. Sigur că nu e exclus să fie şi noua tulpină, pentru că, în mod evident, din zona din care vin persoanele respective încet-încet tulpina dominantă devine Omicron, în detrimentul tulpinii Delta”, a declarat Rafila. 

Rafila a precizat că nu se poate discuta deocamdată de noi restricţii, dar că sistemul medical trebuie pregătit cel mai bine pentru un eventual val 5, în care va fi „un mix” de cazuri: „Ne pregătim în primul rând prin dezvoltarea serviciilor ambulatorii şi dezvoltarea capacităţii de testare, care să permită oamenilor să beneficieze de tratament înainte să apară complicaţiile şi să nu supraaglomereze spitalele. Pe de altă parte, trebuie să convingem oamenii să îşi vaccineze familiile, în primul rând persoanele vârstnice şi cei cu boli cronice. Noi acolo avem problema importantă. Avem doar 30% din populaţia cu vârsta de peste 70 de ani vaccinată, faţă de alte ţări care au această categorie protejată în mod esenţial”. 

Îngrijorările pe care le stârneşte Omicron 

Conf. dr. Emilian Popovici, medic primar epidemiolog, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, susţine că o eventuală confirmare a tulpinii Omicron poate schimba lucrurile, dacă se confirmă îngrijorările legate de această variantă.

„Se ştie că îngrijorările sunt pe mai multe paliere. O îngrijorare există faţă de o posibilă scădere a eficienţei vaccinurilor, o alta se referă la posibila creştere a transmisibilităţii, la eventualele schimbări de simptomatologie, o alta legată de creşterea posibilităţii de reinfecţie. Totul depinde de câte din aceste îngrijorări se confirmă. Cu cât se confirmă mai multe, cu atât problema poate fi mai mare”, a explicat universitarul. 

Particularităţile din Africa de Sud 

Dacă le luăm pe rând, la creşterea transmisibilităţii, argumentul ar fi tipul de creştere care se remarcă în Africa de Sud şi care este una exponenţială. „Dacă ar fi fost vorba de o creştere a gravităţii bolii, în absenţa creşterii transmisibilităţii, am fi avut o creştere liniară. În momentul în care ambele ar fi fost modificate, ar fi fost o creştere dramatică”, punctează dr. Popovici. 

Dar, prin această creştere exponenţială se poate suspecta o creştere a transmisibilităţii, dar rămâne ca şi aceasta să fie confirmată. Pentru că nu se poate lua situaţia din Africa de Sud şi să o comparăm cu evoluţia pe care o va avea varianta Omicron într-o ţară cu un procent crescut de vaccinaţi şi cu un pachet de măsuri recomandat de autorităţi şi aplicat cu stricteţe de populaţie, atrage atenţia epidemiologul. 

Ceea ce se întâmplă în Africa de Sud are nişte particularităţi: „Acolo populaţia este una tânără în sensul că proporţia de peste 65 de ani e de 6%, dar e o populaţie marcată într-un procent important de infecţia cu HIV/SIDA. Şi sunt lucruri care ar pleda pentru o evoluţie medie datorită vârstei mai tinere a populaţiei, alte aspecte pledează, dimpotrivă, în sens invers – cum ar fi incidenţa bolilor infecţioase şi a celor neinfecţioase. Deci, este foarte complicată situaţia de acolo şi nu putem lua această creştere exponenţială ca pe un argument definitiv”. 

Trebuie să aşteptăm pentru concluzii 

Dacă ne gândim la celelalte aspecte, a adăugat medicul, gravitatea nu pare a fi modificată cel puţin după evoluţia de până acum, iar în ce priveşte eficienţa vaccinurilor, aşteptăm să vedem ce spun producătorii. 

„O îngrijorare mai mare ar fi dacă eficienţa ar fi anulată, adică dacă s-ar şterge imunitatea postvaccinală, pentru că în acel moment toate speranţele s-ar îndrepta către un vaccin adaptat variantei Omicron, şi o altă situaţie care e mai plauzibilă e să se confirme reducerea eficienţei cu un anumit număr de procente, să zicem de la 90% până la 50%. Şi atunci, doza booster devine salvatoare. Pentru că o creştere semnificativă a titrului de anticorpi, aşa cum se întâmplă la majoritatea oamenilor după doza booster, va însemna o revenire a protecţiei la un nivel rezonabil. Trebuie să aşteptăm pentru a putea conchide, pentru că altfel ne hazardăm în a face afirmaţii fără acoperire în practică şi fie să relaxăm lumea fără motiv, sau s-o îngrijorăm fără motiv”, a conchis epidemiologul. 

    

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite