Creşte numărul cazurilor grave de Covid în toată Europa. Explicaţiile OMS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pandemia de COVID este în ascensiune Foto. Arhivă
Pandemia de COVID este în ascensiune Foto. Arhivă

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spitalizările din cauza Covid-19 „s-au dublat în decurs de o săptămână, iar numărul cazurilor noi pe zi este în creştere de aproape şase săptămâni la rând în Europa. În acelaşi timp, numărul deceselor zilnice este de asemenea în creştere. Între timp, în România au fost înregistrate 8.971 de cazuri de persoane pozitive cu SARS-CoV-2 în 24 de ore, iar numărul deceselor a ajuns joi la 434.

Ritmul „foarte îngrijorător” al transmiterii Covid-19, în prezent, în Europa,  ar putea conduce la o jumătate de milion de morţi suplimentare pe continent până în februarie, atrag atenţia oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

„Dacă rămânem pe această traiectorie, am putea să avem altă jumătate de milion de morţi din cauza Covid-19 în regiune până în februarie”, subliniază diectorul OMS Europa Hans Kluge. OMS explică această creştere a numărului cazurilor de Covid-19 printr-o combinaţie între o vaccinare insufcientă şi o relaxare a măsurilor împotriva epidemiei.

Potrivit unor date OMS Europa, spitalizările din cauza Covid-19 ”s-au dublat în decurs de o săptămână”, iar numărul cazurilor noi pe zi este în creştere de aproape şase săptămâni la rând în Europa. În acelaşi timp, numărul deceselor zilnice este în creştere de un pic mai mult de şapte săptămâni consecutive - aproximativ 250.000 de îmbolnăviri şi 3.600 de morţi zilnice, potrivit datelor ofciale ale ţărilor, compilate de AFP.

Actuala creştere este alimentată de Rusia, care a înregistrat 8.162 de morţi în ultimele şapte zile, Ucraina (3.819 de morţi) şi România (3.100 de morţi), potrivit acestor date.

De altfel, preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof.dr. Daniel Coriu, s-a întâlnit joi cu o delegaţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, alertată de dezastrul sanitar din România. După întâlnire, profesorul Coriu a declarat că singurul antidot eficient pentru a limita efectele pandemiei este vaccinarea. „Este singura armă pe care o avem prezentarea acestor dovezi ştiinţifice. Să nu obosim să explicăm, să aducem în faţa comunităţii dovezile ştiinţifice. Din decesele raportate în ultima perioadă, peste 92% din persoane erau nevaccinate. Vaccinul protejează, nu ne împiedică să facem boala, dar vom face o formă uşoară de boală, vom trece foarte uşor şi sistemul medical nu va fi sub presiune”, a explicat Coriu.

„Medicii trebuie responsabilizaţi” 

Acesta a pledat pentru măsuri ferme împotriva medicilor care îşi permit să conteste public medicina bazată pe dovezi: „Noi putem declanşa o anchetă disciplinară faţă de aceşti colegi, lucru care s-a şi întâmplat, dar numai că este un proces greoi. La final se poate ajunge la suspendare, la ridicarea dreptului de liberă practică. Ceea ce am vrut eu ca preşedinte al CMR, ca medic hematolog, este ca acest proces să fie grăbit pentru că noi trebuie cumva să responsabilizăm medicii. Este inacceptabil ca un medic să iasă în public şi să prezinte mesaje eronate, mesaje care ating grav sănătatea publică. Şi faţă de aceşti colegi trebuie avem o atitudine fermă. Dar acest lucru este în mâna legiuitorului. Noi putem să avem idei, să avem propuneri, nu noi avem dreptul de iniţiere legislativă”. 

Directorul pentru Situaţii de Urgenţă al OMS Europa, Dorit Nitzan, a spus, la rândul său, că încheierea pandemiei de COVID-19 depinde de fiecare persoană: „Acest lucru este în mâinile noastre, este în mâinile românilor, în mâinile fiecărei persoane din lume. Noi decidem. Când vrem să se termine, se va termina. Dar trebuie să acţionăm”. 

Întâlnirea de joi a OMS a urmat alteia avută miercuri cu parlamentarii români care, de altfel, sunt ţinta criticilor societăţii civile şi a medicilor pentru că au amânat votarea certificatului verde pentru angajaţi. „Partidele parlamentare au dat verde morţii, nu protecţiei. Parlamentul nu poate pune în paranteze ştiinţa, e mai presus de competenţele sale”, a reacţionat preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos. El a explicat că abia în ultima parte a lunii noiembrie proiectul va intra la vot în Camera Deputaţilor, după ce Senatul a eşuat în adoptarea ei.

O imagine cât 50.000 de decese 

La rândul lui, prof.dr. Cristian Apetrei, specialist în virusologie la Universitatea Pittsburg, SUA, deplânge faptul că în condiţiile în care statul asigură o modalitate gratuită de control al pandemiei – vaccinul – se găsesc unii care să refuze şi să ceară plata unor teste.  ”Nu este normal ca mama mea, sora mea, nepotul meu şi restul rudelor mele, ale tale, ale sale şi ale altora care şi-au făcut datoria cetăţenească şi s-au vaccinat, să trebuiască să plătească pentru testare. Şi aşa plătesc pentru atitudinea descreierată a antivaxxerilor cu drepturile şi libertăţile lor, pentru că nu se mai termină odată cu demenţa asta. Plătesc cu sănătatea copiilor lor care nu se pot vaccina. A părinţilor lor care mor degeaba. S-au plătit vaccinuri, nu? Atunci de ce trebuie să plătim ATI, medicamente, teste şi tot tacâmul? Păi cu banii aruncaţi cu graţie şi forţă dacică pe fereastră din cauza asta se puteau face două autostrăzi, nuş’câte spitale, şcoli, grădiniţe, creşe, ba chiar şi catedrale. Nu?”, argumentează Apetrei.     

Tot mai multe ţări reimpun restricţii

Letonia declară stare de urgenţă sanitară pentru trei luni din cauza creşterii bruşte a numărului de infectări cu noul coronavirus până la niveluri-record. Toţi angajaţii din sectorul public trebuie să se vaccineze anti-COVID până în 15 noiembrie. 

Numărul zilnic al infectărilor a depăşit deja pragul de 1.000 în această ţară cu 1,9 milioane de locuitori. Potrivit noilor reglementări ale Guvernului leton, masca sanitară devine obligatorie în toate clădirile deschise pentru public şi toţi angajaţii din sectorul public vor trebui să fie vaccinaţi până pe 15 noiembrie. Persoanele nevaccinate nu vor fi autorizate să cumpere alimente şi alte articole de strictă necesitate decât din magazine special desemnate şi doar magazinele considerate esenţiale vor fi autorizate să rămână deschise în weekenduri.

Şi Franţa e în alertă după ce autorităţile au raportat 10.050 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în 24 de ore, fiind pentru prima dată în două luni de când se depăşeşte pragul de 10.000, relatează Reuters.

Într-un alt semn că virusul ia din nou avânt, spitalizările din cauza COVID-19 au crescut cu 84 în acelaşi interval, ajungând la 6.764, creştere nemaiîntâlnită din 6 septembrie. Franţa a înregistrat de asemenea 35 de noi decese din cauza epidemiei. În acelaşi timp, potrivit cifrelor oficiale publicate miercuri, Franţa şi-a vaccinat cu schema completă trei sferturi din populaţie împotriva coronavirusului.

Şi Olanda va introduce noi restricţii legate de coronavirus în această săptămână pentru a încerca să reducă incidenţa epidemiei de COVID-19, a anunţat luni ministrul olandez al Sănătăţii, Hugo de Jonge, potrivit Reuters. „Suntem nevoiţi să luăm noi măsuri. Numărul pacienţilor COVID-19 din spitale creşte rapid”, a declarat De Jonge. Numărul noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în Olanda este în creştere de o lună, săptămâna trecută atingând cel mai mare nivel începând din luna iulie. 

La rândul ei, Grecia a înregistrat cel mai mare număr zilnic de infectări cu COVID-19 de la izbucnirea pandemiei la începutul anului trecut. „Atât timp cât există persoane nevaccinate, virusul găseşte terenul potrivit pentru a se răspândi“, au transmis reprezentanţii Guvernului de la Atena. Grecia a înregistrat 5.449 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore. Alte 52 de persoane au murit din cauza COVID-19. 

Giannis Oikonomou, un purtător de cuvânt al guvernului, a declarat că este „urgent“ să crească numărul vaccinărilor, care au înregistrat un ritm mai lent decât au anticipat autorităţile. Aproximativ 60,5% dintre greci sunt vaccinaţi anti-COVID-19, mai puţin decât media Uniunii Europene de 64,7%, conform ultimelor date disponibile.

Germania înregistrează un ”record” de 33.949 de cazuri de covid-19 în 24 de ore şi 165 de morţi

Germania a înregstrat joi un număr-record de 33.949 de cazuri de covid-19 în 24 de ore, potrivit Institutului Robert Koch, relatează AFP. Precedentul ”record” s-a înregistrat la 18 decembrie 2020 - 33.777 de infecţii.

În total, peste 4,6 milioane de persoane s-au infectat cu noul coronavirus de la începutul epidemiei în Germania, o ţară care se confruntă cu un al patrulea val ”masiv” ce afectează mai ales persoane nevaccinate împotriva covid-19, potrivit Guvernului Angelei Merkel. Ministrul german al Sănătăţi Jens Spahn a îndemnat la o înăsprire a măsurilor, în vederrea unei controlări a celui de-al patrulea val covid-19, subliniind că paturile la terapie intensivă încep, din nou, să lipsească.

Germania a înregistrat în medie 19.702 de cazuri zilnic în ultima săptămână, un bilanţ pe care nu l-a mai atins de la sfârşitul lui aprilie. ”Recordul” absolut de cazuri zilnice, ca medie pe săptămână, a fost de 25.524, în săptămâna 16-22 decembrie 2020. De asemenea, 165 de morţi din cauza covid-19 au fost înregistrate joi de către RKI, iar numărul total al morţilor din cauza covid-19 a crescut la 96.192.

Rata incidenţei în Germania atingea joi 154,5, iar vârfuri se înregistrau în landuri din fosta Germanie comunistă precum Saxonia (336,4) sau Turingia (357,4). ”Situaţia este gravă”, a avertizat la postul ZDF Helge Braun, mâna dreată a Angelei Merkel al cancelarie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite