Ce „aventuri“ ne aşteaptă odată cu schimbarea cardurilor de sănătate. De ce este necesară înlocuirea documentelor electronice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape un milion de carduri de sănătate care expiră în 2018 vor fi înlocuite cu altele noi, asiguraţii urmând să primească prin poştă noile documente electronice care le asigură accesul la servicii medicale.

În timp ce autorităţile susţin că vor face tot posibilul pentru ca acest proces de înlocuire să fie unul lin, astfel încât să nu-i afecteze pe pacienţi, aceştia din urmă dar şi medicii se tem să nu se ajungă la acelaşi haos din 2014, când sistemul cardului de sănătate a fost introdus oficial în România. „Mă tem că vor fi cozi interminabile la casele de asigurări de sănătate, iar bolnavii vor fi puşi în situaţia de a renunţa la servicii. Să sperăm că nu se va ajunge acolo”, spune Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (APCR). 

Concret, 730.000 de carduri de sănătate necesită înlocuirea în acest an, acestea fiind printre primele carduri care au ajuns la asiguraţii români în 2014. Contracul cu Imprimeria Naţională a fost deja încheiat, susţin oficialii din sănătate, care au arătat că înlocuirea cardului de sănătate este necesară din două motive. 

„Ţine, în primul rând, de securitatea documentului, trebuie să îl mai schimbi şi este esenţial să ţinem cont şi de avansul sistemelor informatice pe care le utilizăm. În al doilea rând, s-a luat decizia ca ele să fie înlocuite la doi ani din cauza gradului de uzură. Chiar dacă nu este folosit mereu, este recomandată înlocuirea. În plus, cardurile de sănătate sunt acte de identitate, care şi ele sunt preschimbate odată la câţiva ani”, au explicat reprezentanţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). 

Când vor ajunge documentele la asiguraţi 

Aceştia susţin că documentele electronice vor ajunge la asiguraţi în a doua jumătate a anului. Temerea acestora e însă că, dacă nu vor intra la timp în posesia documentului, vor rămâne fără servicii medicale şi vor fi refuzaţi de medici, câtă vreme calitatea de asigurat nu va putea fi verificată. 

„Ar trebui să prelungească valabilitatea cardurilor ca să nu fim puşi în situaţia de a face drumuri până la casa de sănătate unde să primim adeverinţă prin care să demonstrăm că suntem asiguraţi în sistem. Suntem obişnuiţi cu brambureala în sănătate, la fel s-a întâmplat şi în 2014, când distribuţia nu a fost făcută cu cap. Problemele vor apărea din momentul în care cardul vechi expiră până în momentul în care pacientul intră în posesia noului card. Va fi o problemă nu doar la nivel de farmacii şi spitale, ci şi la nivel de medici de familie”, a declarat Cezar Irimia. 

La rândul său, medicul de familie Gindrovel Dumitra afirmă că totul depinde de capacitatea caselor de asigurări de sănătate de a gestiona întreg procesul de înlocuire al cardurilor. 

Cum se va proceda cu noile carduri 

„Pentru autorităţi e foarte uşor să treacă în sistemul informatic unic integrat (SIUI) <<pacient fără card>>. Bietul pacient nu are nicio vină. Este unul dintre exemplele prin care, printr-un act administrativ, limităm drepturile asiguratului. Soluţia ar fi ca procesul de înlocuire să fie unul lin şi să nu pună în pericol viaţa pacientului iar cardurile să fie emise înainte ca ele să expire”, a punctat medicul, adăugând că din punctul său de vedere cardul de sănătate nu ar fi trebuit să aibă o perioadă de valabilitate. 

„Lucrurile ar putea fi atât de simple dacă autorităţile ar înţelege că acest sistem este construit pentru pacient. În momentul în care asiguratul va veni în cabinet vom fi nevoiţi să trecem prin acelaşi proces de activare al cardurilor, de stabilire a unui cod pin, exact ca în 2014”, a mai spus medicul de familie Gindrovel Dumitra. 

Peste 14 milioane de români deţin carduri de sănătate. Folosirea cardului naţional de sănătate este obligatorie din 1 septembrie 2015, fără prezentarea acestuia la medicul de familie sau la spital neputând fi acordate servicii medicale sau medicamente decât pentru cazurile de urgenţă. Potrivit Legii sănătăţii, cardul naţional de sănătate trebuia să fie introdus până la începutul anului 2008, dar a fost amânat de mai multe ori, până în 2015.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite