Arafat: După măsurile de relaxare vor fi luate măsurile de convieţuire. Când va fi al doilea val

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Raed Arafat / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Raed Arafat a declarat că românii trebuie să continue măsurile de prevenţie şi după ridicarea stării de urgenţă, fără să estimeze când se va întâmpla relaxarea restricţiilor. „Trebuie să învăţăm să convieţuim cu coronavirusul“, a precizat secretarul de stat din Sănătate.

Într-o intervenţie la Digi24, Raed Arafat, secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii, a declarat că românii trebuie să se înveţe cu măsurile de protecţie pe timp îndelungat, pentru că până la găsirea unui vaccin, altă soluţie de prevenire a bolii nu există. „Trebuie să convieţuim cu virusul“, a specificat Arafat care a menţionat că un nou puseu s-ar putea înregistra în toamnă. 

„Majoritatea cazurilor sunt uşoare, asimptomatice, care nu au necesitat tratamente deosebite. Încă nu avem un tratament care tratează coronavirus.

La diagnostic e testul obligatoriu pentru confirmare şi computer tomograful, care să pună diagnosticul că pacientul are plămânii infectaţi cu COVID-19. Testele rapide bazate pe anticorpi nu sunt de ajutor.

Aportul populaţiei ar însemna ca aceste cazuri să nu ajungă la medici. Rugămintea mea către toţi e să nu ia în considerare toate dezbaterile care spun că nu mai trebuie să luăm măsuri, că am trecut de vârf.

Populaţia trebuie să înţeleagă că măsurile de izolare, de protecţie, de igienă, trebuie să continue o perioadă. În zonele publice să poarte protecţie, să nu primească musafiri, să nu meargă în vizită. Să nu meargă la rude bătrâne.

Nu putem să venim să speculăm că acum e mai bine,. La momentul potrivit se va veni cu o relaxare.

Acum va fi sărbătoare şi peste 7-14 zile o să culegem bolnavi, o să avem decedaţi.

Spitalele nu au ce face, dar populaţia poate preveni acest lucru. Până la găsirea unui vaccin, măsurile de prevenire, adică igiena, masca, măsurile de distanţare, toate aceste măsuri sunt necesare până ştim mersul acestui virus şi dacă va avea un nou puseu.

Noi trecem la fază de convieţuire cu virusul care nu dispare, cel puţin la acest moment asta vedem. Dacă am fi avut vaccin, era mai simplă treaba. După măsurile de relaxare vor fi luate măsurile de convieţuire.

Personalului medical îi urez multă putere şi mult success, îmi pare rău că vor fi sărbători grele pentru ei, că vor fi la muncă. Populaţiei doresc <Sărbători liniştite, sărbători fericite!> şi mesajul cle mai important staţi acasă, rămâneţi cu familia acasă“, a afirmat Raed Arafat. 

Pe aceeaşi temă: 

Cine sunt „covidioţii“. Panicaţi vs. petrecăreţi care sfidează pandemia: Dacă iau corona, o iau şi gata!

IPS Teodosie: „Exprimarea lui Iohannis este ca un soi de blestem. Să nu se mai facă astfel de afirmaţii“

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite