ANSVSA: Nu a fost transmisă nicio notificare despre reziduuri de Fipronil în ouă. Verificarea vine după ce ouăle din mai multe ţări au fost contaminate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ANSVSA: Prin Sistemul de Alertă Rapidă nu a fost transmisă nicio notificare oficială despre reziduuri de Fipronil în ouă
ANSVSA: Prin Sistemul de Alertă Rapidă nu a fost transmisă nicio notificare oficială despre reziduuri de Fipronil în ouă

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje nu a fost transmisă nicio notificare oficială despre reziduuri de Fipronil în ouă şi nu există nicio informaţie care să arate că produsele afectate au intrat pe piaţa din România, potrivit unui comunicat al autorităţii.

„Ca urmare a semnalărilor apărute în mass-media, despre faptul că în unele ţări din Uniunea Europeană au fost depistate reziduuri de Fipronil în ouă, ANSVSA face următoarele precizări: Prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, nu a fost transmisă nicio notificare oficială în acest sens şi nu există nicio informaţie care să arate că produsele afectate au intrat pe piaţa din România. Din datele pe care le deţinem, în România au fost autorizate de către Ministerul Sănătăţii, instituţia competentă pentru autorizarea produselor biocide, (prin Comisia Naţională pentru Produse Biocide), un număr de 7 produse biocide pe bază de fipronil (substanţă activă)", se spune în comunicatul instituţiei, citat de Agerpres.

ANSVSA menţionează că Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar (ICBMV), Institut Naţional de Referinţă din subordinea ANSVSA, a fost implicat în evaluarea unui singur produs biocid care conţine Fipronil (din punct de vedere al efectelor toxicologice ale produselor biocide asupra animalelor, conform competenţelor specifice).

Autoritatea precizează că acest produs se utilizează ca insecticid în: locuinţe (inclusiv bucătării), restaurante, depozite alimentare, clădiri publice (hoteluri, spitale, şcoli, închisori, teatre etc.), clădiri industriale şi comerciale (fabrici, magazine, cabine de avion, vehicule, trenuri şi vapoare).

Potrivit ANSVSA utilizarea Fipronilului nu este interzisă, dar trebuie respectate strict instrucţiunile de folosire şi domeniul pentru care este destinat. Fipronil mai este utilizat şi în fabricarea produselor medicinale veterinare destinate animalelor de companie, ca şi produs antiparazitar.

ANSVSA menţionează că monitorizează atent această situaţie şi, dacă se constată că produsele implicate (ouă) au fost distribuite în ţara noastră, va lua măsurile care se impun, în funcţie de situaţie.

Totodată, ANSVSA arată că Fipronil este un insecticid pentru uz larg, care aparţine familiei chimice fenilpirazol. Acesta este folosit pentru a combate furnicile, gândacii, puricii, căpuşele, termitele, coropişnitele, gărgăriţele şi alte insecte. Nu este permisă utilizarea lui ca şi substanţă antiparazitară pentru animalele destinate consumului uman.

Substanţa este posibil să fie din România

Scandalul a început când mai mulţi retaileri din Olanda, Germania şi Belgia au anunţat că retrag milioane de ouă de pe piaţă după ce a fost descoperit un nivel ridicat de Fipronil în produsele respective. De la izbucnirea scandalului, peste 100 de ferme din Olanda au fost închise temporar, iar autorităţile au demarat o investigaţie.

Testele efectuate au arătat un nivel ridicat de Fipronil în produse, o substanţă care este folosită în mod normal de medicii veterinari, dar care este interzisă în cazul animalelor destinate consumului uman. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în cantităţi mari, Fipronil poate dăuna ficatului, glandei tiroide şi rinichilor,

Insecticidul ar fi fost cumpărat în 2016 de firma olandeză Chickfriend, alături de furnizorul belgian Poultry Vision, de la compania românească Farmavet, potrivit unei facturi publicate de The Black Sea, în articolul „Romanian Veterinary Companies embroiled in Dutch Toxic Egg Health Scare”.

Citeşte şi:

Milioane de ouă retrase din magazinele din Olanda, Germania şi Belgia din cauza contaminării cu insecticid. Presă: Este posibil ca substanţa să fie din România

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite