Întâmplări cotidiene: calvarul unui bătrân bolnav din provincie venit la Bucureşti să-şi caute sănătatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureşti, capitală eruopeană, anul 2018 - Strigătul de disperare al unei tinere care s-a trezit luni seara în situaţia de „a adopta” un bătrân bolnav din Bacău după ce a fost dat afară din spital pe motiv că s-a încheiat programul a devenit viral pe Facebook.

„Băi România, băi Spitalul de Ortopedie Foişorul de Foc, ceva e greşit de tot! Iar mie mi-e furie, tristeţe şi deznădejde”. Este strigătul de disperare al unei tinere din Capitală care într-o postare care a devenit virală pe Facebook a povestit cum, luni seara, a întâlnit într-un mijloc de transport în comun un bătrân din Bacău de 83 de ani, bolnav, care fusese trimis de un medic de la Spitalul Foişorul de Foc să doarmă pe străzi pe motiv că programul de la Ambulatoriu se terminase.

„În momentul în care a primit biletul de trimitere cu un diagnostic prezumtiv, fără să se gândească prea mult, şi-a împachetat lucrurile şi, pregătit pentru operaţie, a plecat spre Capitală. Nu s-a gândit nicio clipă că dacă ajunge după o anumită oră la spital nu va fi primit si nu va avea unde să doarmă”, a povestit Monica. 

Omul a ajuns la Spitalul de Ortopedie Foişor, unitatea sanitară către care avea trimitere pentru o primă consultaţie, după ora 20.00, când ambulatoriul unităţii medicale era închis. A fost trimis pe străzi şi instruit să vină abia a doua zi. A luat drumul Gării de Nord cu gândul că se va culca pe scaunele sălii de aşteptare.Reţinuse numărul liniei de troleibuz cu care venise la spital şi s-a îndreptat către staţia mijlocului de transport în comun.

„I-au apărut mai întâi bastonul, o  sacoşă de pânză neagră în mâna cu care se ajuta de bară, apoi trupul uşor gârbovit”, rememorează Monica momentul în care l-a văzut pe bătrân pentru prima oară. „M-am îndreptat către el să-l sprijin pentru a se aşeza pe un scaun”, continuă tânăra. „Am fost la spital la Foişorul de Foc” - începe el. „Am hârtie, am tot ce trebuie...Mi-au zis de la spital că au paturi în gară şi pot să fac şi duş. Şi mâine o să merg la alt spital”, i-a mărturisit bătrânul printre lacrimi. 

L-a cazat pe banii ei la un hotel de lângă gară

Şocată că un bătrân care a plătit toată viaţa asigurări de sănătate este trimis de medicii din Bucureşti să doarmă în gară, Monica a decis să îl ajute. L-a cazat pe banii ei într-un hotel aproape de Gara de Nord. „N-am putut să-l abandonez fără răspunsuri în bezna unui oraş necunoscut. Nu aveam nimic în cap. Nu aşa ne tratăm bătrânii, nu aşa ne tratăm neputincioşii, nu aşa îi tratăm pe oamenii care nu ştiu procedurile. 

Înţeleg că dacă sunt 100 ca el, situaţia este dificil de gestionat pentru spital. Totuşi, pacientul a plecat cu un bilet de trimitere dat de medicul de familie, datat 27 august, şi a înţeles că trebuie să vină urgent în Bucureşti, la spital. Conform biletului de trimitere trebuia programat pentru un consult. Avea bagajul făcut, cu papuci, cu pijama, era foarte convins că va fi primit de medic şi că acesta îl va opera. Degeaba am încercat să vorbesc la telefon cu ortopedul pentru a găsi o soluţie, m-am lovit de un zid şi mi-a spus să îl iau acasă. Putea să ne spună să mergem la camera de gardă, orice, procedural”, a povestit, pentru „Adevărul”, Monica Cazan.

Marţi, la prima oră, s-a dus să-l ia pe om de la hotel ca să-l ducă la spital. Bătrânul a fost internat pentru investigaţii amănunţite de către medicul de gardă. Nu era cel care l-a trimis să doarmă pe străzi.

Pacienţii nu-şi cunosc drepturile

Cazul nu este singular, spune Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România. Dimpotrivă, mulţi pacienţi care ar avea nevoie de sprijinul sistemului medical nu îl primesc, ajungând să doarmă în maşină sau pe drumuri, sau în gări, pentru că unităţile sanitare nu găsesc alternative pentru a-i ajuta şi gândesc totul din perspectiva banilor. 

„Consideră că se încarcă cu costuri inutile dacă merg pe spitalizare continuă. Sunt şi medici care îi tratează pe pacienţi cu indiferenţă şi nu fac o prioritizare a cazurilor. Nu trebuie să ajungem să punem aceşti bătrâni pe drum. E condamnabilă atitudinea medicilor care fac asta. Pentru că sistemul nu are grijă de ei, ajung la mila concetăţenilor. Dar ce facem cu cei care nu au acest noroc? În sistemul nostru de sănătate totul se raportează doar la criterii financiare: avem sau nu avem. Nu mai există omenie. Medicul se poate justifica prin faptul că nu a fost respectată programarea dar aici intervine elementul moral. E strigător la cer şi ar trebui găsite soluţii”, a completat Cezar Irimia. 

Medic: „Se găsesc soluţii şi pentru oamenii străzii”

Faptul că puteau fi găsite soluţii pentru ca bătrânul din Bacău să nu-şi petreacă noaptea pe drumuri îl susţine şi unul dintre medicii Spitalului Foişor. „Se găsesc soluţii şi pentru oamenii străzii, se putea găsi un loc şi pentru acest bătrân...”, a explicat chirurgul. Problema, completează acesta, e faptul că aglomeraţia din policlinica unităţii sanitare se explică tocmai prin faptul că pacienţii nu respectă programările. 

Potrivit oficialilor Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), pacientul s-a prezentat la spital la ora 21.30, el fiind informat de portar că medicul al cărui nume era trecut pe biletul de trimitere nu este în spital. „Pacientul a fost îndrumat spre camera de gardă însă pacientul a refuzat. A contactat şi un echipaj de poliţie care se afla întâmplător pe trotuarul din faţa spitalului dar şi oamenii legii i-au precizat că unitatea medicală nu este un spital de urgenţă şi i-au recomandat să vină a doua zi”, transmite ASSMB. 

Potrivit instituţiei, bătrânul s-a prezentat a doua zi în spital, fiind evaluat de un medic. „După o primă evaluare generală şi potrivit documentelor medicale, avute asupra sa, pacientul suferă de Alzheimer, fapt confirmat şi de soţia sa şi de unul dintre fii, într-o discuţie telefonică cu doctorul de la spital. În acest moment, pacientul este supus mai multor investigaţii medicale, în vederea efectuării operaţiei de gonartroză- o boală cronică”, notează ASSMB. 

Totodată, instituţia arată că orice operaţie efectuată în spital necesită o evaluare medicală în ambulator, între orele 09.30 - 16.30. „Programările operaţiilor se fac în fiecare joi, pentru următoarea săptămână. În caz de fracturi, luxaţii, etc, pacienţii veniţi la Spitalul Foişor sunt trataţi de urgenţă. De acest tratament au avut parte şi oameni fără adăpost. De asemenea, facem apel, ca astfel de cazuri sau cazuri asemănătoare să ne fie aduse la cunoştinţă în timp util, pentru a le preveni sau a le rezolva, întrucât, mai presus de orice este sănătatea cetăţeanului”, conchide ASSMB.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite