Încă nouă bebeluşi infectaţi cu stafilococ auriu. Joi ar putea fi redeschisă Maternitatea Giuleşti din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Încă nouă bebeluşi au fost depistaţi cu stafilococ auriu, copiii confirmaţi cu afecţiuni respiratorii sau cutanate ajungând în acest moment la 39. O parte dintre ei au fost deja externaţi, alţii sunt în continuare spitalizaţi.

„În acest moment echipa DSP se află la maternitate, spitalul îşi recoltează probele în prezenţa inspectorilor DSP. După 72 de ore vom afla rezultatele probelor, care se iau de pe suprafeţe, de la personal. Sunt 34 de copii internaţi, un caz este colonizat”, a spus, luni, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. 

Potrivit acesteia, pacienţii sunt internaţi la Spitalul Marie Curie, la Spitalul Grigore Alexandrescu şi la Spitalul de Copii Gomoiu. 

Reprezentanţii ultimei unităţi sanitare precizează că luni, la ora 16.00, în unitatea medicală sunt internaţi patru copii, cu vârste de o lună şi câteva zile, născuţi la Spitalul Clinic „Prof. Dr. Panait Sîrbu”.

„Doar unul dintre bebeluşi prezintă semne cutanate de infecţie cu stafilococ auriu meticilino rezistent. Dintre ceilalţi trei copii, internaţi pentru alte simptomatologii, doi sunt purtători de stafilococ şi al treilea este în curs de testare”, spun reprezentanţii Spitalului "Victor Gomoiu", potrivit unui comunicat de presă.

Aceştia precizează că spitalul a luat toate măsurile necesare conform legislaţiei aplicabile în domeniu.

Sorina Pintea, îngrijorată de numărul mare de cazuri

Numărul mare de cazuri cu infecţie cu stafilococ auriu o îngrijorează pe Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii. „Bineînţeles că mă îngrijorează numărul acesta mare de copii, de aceea am şi luat decizia de a sista internările. Sunt convinsă că având atâţia copii infectaţi lucrurile se vor schimba. Rezultatele preliminare ale controalelor pe care le-am făcut în maternităţile din Bucureşti nu arată probleme”, a completat ministrul Sănătăţii. 

Pintea explică şi faptul că la nivelul ţării 70% din naşteri sunt prin cezariană şi doar 30% sunt naşteri normale. 

„Îmi menţin afirmaţia că numărul mare de cezariene poate fi o cauză, cezarienele se fac pe bandă rulantă şi nu există timpul fizic pentru a face curăţenia ca la carte”, a conchis ministrul Sănătăţii. 

Maternitatea Giuleşti ar putea fi relocată

Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), autoritate în subordinea căreia se află Maternitatea Giuleşti, ia în calcul identificarea şi achiziţia unor imobile cu scopul relocării unităţii medicale. Spre exemplu, pentru Maternitatea Giuleşti este nevoie de un imobil cu o suprafaţă de 14.000 de metri pătraţi, arată Primăria Capitalei. 

„Chiar din acest weekend am luat legătura cu colegii mei de la Compania Imobiliară, care va încerca să identifice un spaţiu adecvat pentru relocarea de urgenţă a Maternităţii Giuleşti într-un spaţiu nou, modern. Medicii sunt extraordinar de buni - şi medicii, şi asistentele, şi tot personalul medical - de aceea sunt şi căutaţi atât de mult, din întreaga ţară şi din Bucureşti”, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu existenţa unui focar de stafilococ auriu la Spitalul „Prof. Dr. Panait Sârbu” („Maternitatea Giuleşti”), care ar fi dus la infectarea a 35 de nou-născuţi. 

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 şi art. 34 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii.

Un număr de 9 asistente şi 2 medici de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu" au fost depistaţi cu stafilococ auriu, după data de 6 noiembrie, dar aceştia sunt purtători sănătoşi, afirma pe 30 noiembrie purtătorul de cuvânt al instituţiei, Doru Pană.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite