VIDEO Elena Udrea: „Sunt în PSD adversari puternici pentru Victor Ponta, şi el ştie lucrul acesta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea, în vizită la „Adevărul“. FOTO Marian Iliescu
Elena Udrea, în vizită la „Adevărul“. FOTO Marian Iliescu

Elena Udrea şi-a anunţat candidatura la preşedinţia PDL deoarece crede că o schimbare este vitală pentru partid. Deputatul PDL a vorbit, pentru „Adevărul“, despre adversarii lui Victor Ponta din interiorul PSD, dar şi despre motivele pentru care România nu este pregătită pentru un preşedinte femeie.

Îl cunoaşteţi de mult pe Victor Ponta?

De când el era procuror şi eu eram avocat.

Din declaraţiile dumneavoastră, am văzut la un moment dat că aţi dat exemplu PSD că a avut tăria să-şi schimbe echipa şi a adus un om tânăr cum e Victor Ponta. Să înţeleg că îi găsiţi şi calităţi.

A fost o surpriză pentru toată lumea că Victor Ponta a câştigat alegerile la ce partid? La PSD! Acolo unde erau mulţi care puteau să conducă mult mai bine decât Victor Ponta la momentul acela. Cu toate acestea, Victor Ponta, un tânăr care a ieşit preşedinte ca urmare jocurilor politice din partid – unii îl susţineau pe Geoană, alţii pe Năstase –, a luat partidul. Dar care, ulterior, a putut să ţină partidul unit, a putut să formeze o echipă cu care să vină cu un proiect numit USL, care astăzi este câştigător. Trebuie să recunoaştem că Victor Ponta este astăzi unul dintre cei mai importanţi oameni politici. Nu i se dădeau foarte mai şanse lui Victor Ponta, dar  astăzi a reuşit. Sigur, este meritul lor, cât şi contextul economic şi vina PDL-ului că nu a avut mai multă comunicare în aşa fel încât să prevină din scorul slab pe care l-am obţinut. Dar, dincolo de contextul economic prin care am trecut şi care a fragilizat foarte mult PDL-ul, proiectul USL, ca rezultate, s-a dovedit un proiect câştigător – pentru cei din USL, nu şi pentru România. Niciodată USL nu va mai fi unde este acum. Oamenii vor vedea însă, zi după zi, că tot ce a spus USL se dovedeşte a fi minciună de campanie. Şi aceia vor fi nemulţumiţii îşi vor căuta un partid. Important este să ne găsească pe noi, să nu găsească PPDD sau PNL, dacă se rupe de la guvernare.

Îl consideraţi cel mai redutabil, cel mai consistent adversar din USL?

Nu. USL are oameni, politicieni redutabili ca adversari, dar Victori Ponta este astăzi cel care împarte puterea în USL. El împarte nu numai în PSD, ci şi în PNL puterea. El spune ce puteri are un ministru, câţi bani are un ministru, decide care sunt modificările care se aduc constituţiei, cum se face legea reorganizării administrativ-teritoriale. Sunt în PSD adversari puternici pentru Victor Ponta, şi el ştie lucrul acesta. Cei mai mari adversari, în politică, îi ai în propriul partid, nu în afara lui.

Şi cine ar fi adversarii lui?

Acuma, n-o să-i fac acest serviciu domnului Victor Ponta. Sunt convinsă că şi-i ştie singur, dar n-o să-i fac serviciu să-i spun şi cine-i sunt adversarii.

„România nu e pregătită pentru un preşedinte femeie“

Preşedintele PDL, oricare ar fi acesta, trebuie să fie şi candidatul partidului la Preşedinţie?

Nu. Ar fi ideal dacă ar fi aşa, dar, dacă ne uităm în acest moment nu la cei doi candidaţi, ci, în general, la PDL, este foarte greu să spui cine poate să candideze în 2014 cu succes. Cred că trebuie să susţinem un singur candidat al dreptei româneşti la prezidenţiale. Nu e obligatoriu ca preşedintele PDL să fie şi candidatul la Preşedinţia României.

România e pregătită în momentul ăsta să aibă un preşedinte femeie?

Nu, nu este pregătită.  Există, şi eu sunt una dintre cele care s-a confruntat puternic cu această atitudine, mult misoginism în rândul societăţi şi al clasei politice.

Şi cum vă gândiţi să vă luptaţi să schimbaţi această mentalitate misogină?

Mai şi cedând. Eu am avut această atitudine extrem de fermă – şi probabil că puteam să o mai moderez pe ici, pe colo –, am spus că pe un om, fie că e femeie, fie că e bărbat, îl evaluezi după rezultatele profesionale, nu după cureaua de la pantaloni sau după pantofii pe care-i poartă şi, ca atare, invit pe toată lumea să judece activiteatea mea politică şi administrativă, şi nu ţinuta. Dar, dacă nu se pot vedea rezultatele muncii de ministru din cauza pantofilor, atunci ne încălţăm cu ceva care să permită tuturor să vadă ceea ce am realizat eu şi nu cu ce pantofi sunt încălţată. Din păcate n-am văzut nicio reacţie a societăţii legată de ceea ce s-a întâmplat şi n-am văzut nicio reacţie a societăţii civile, a ONG-urilor care apără drepturile femeilor, care luptă pentru egalitatea de şanse, împotriva discriminării. N-am văzut nicio reacţie în linşajul mediatic în cazul meu. După  23 de ani de democraţie, trebuie să existe o evoluţie în ceea ce priveşte statutul femeilor în politică, în societate, şi nu o involuţie. Mă bucur, totuşi, că aceasta este problema cu mine, pentru că între a se vorbi despre tocurile Elenei Udrea şi a se vorbi despre neregulile sau lipsa de performanţă în calitate de ministru, sau că Elena Udrea ar fi furat, eu prefer să se vorbească despre tocuri.

Veţi cere şi susţinerea Forţei Civice şi a PNŢCD pentru candidatul dvs.?

A tuturor celor care au fost parteneri şi se consideră partenerii noştri în continuare şi se consideră ca aparţinând dreptei din România. întâi de toate, trebuie să ne construim partidul, să-l facem puternic, în aşa fel încât să sprijine un candidat care trebuie să fie cel mai bun candidat pe care-l poate da dreapta românească. Cel mai bun candidat, care să se opună PSD-ului care va veni, cu singuranţă, cu propriul candidat – candidatul stângii.

Şi cine va fi candidatul ăsta?

Eu cred că Victor Ponta.

Elena Udrea: „Nu ne mai bazăm pe un om, ne trebuie o echipă“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite