Dragnea: „Exclus să modificăm codurile penale prin ordonanţă de urgenţă. E nevoie să grăbim procedurile“. Tăriceanu şi UDMR au blocat PSD

Dragnea: „Exclus să modificăm codurile penale prin ordonanţă de urgenţă. E nevoie să grăbim procedurile“. Tăriceanu şi UDMR au blocat PSD

Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea. FOTO Inquam Photos

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni, după o întâlnire cu Liviu Dragnea, că nu susţine modificarea codurilor penale prin ordonanţă de urgenţă.  „Vom merge exclusiv pe calea dezbaterii parlamentare“, a subliniat şeful Senatului. La două ore după anunţul lui Tăriceanu, Liviu Dragnea a anunţat şi el că nu vrea o ordonanţă de urgenţă pentru adoptarea Codului penal.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Liviu Dragnea, după o şedinţă a coaliţiei PSD-ALDE: „Nu sunt tensiuni în coaliţia de guvernare. La moţiunea de cenzură, o să fim prezenţi cât este necesar ca să se asigure cvorumul, dar nu vom vota. Să-şi asigure numărul de voturi, dacă tot au iniţiat moţiunea de cenzură. De ce să ne implicăm noi în moţiunea de cenzură a lor?“.

Întrebat dacă exclude modificarea legislaţiei penale prin OUG, Drganea a răspuns: „Da.  E nevoie de a grăbi procedurile în Parlament, pentru că nu putem face o sesiune extraordinară toată vara. S-a discutat foarte clar să nu mai lăsăm loc de întârzieri. Abuzul în serviciu va avea o variantă asumată de PSD. Sunt 16 sau 18 variante. Nu vom putea sta la nesfârşit cu un articol care în opinia multora e neconstituţional. Va fi o formă pe care o vor stabili stabili săptămâna aceasta, astfel încât Codul penal să intre la votul final“, a completat Dragnea. 

Acesta a lansat şi un atac la adresa jurnaliştilor. „Aţi luat din context şi aţi spus că vreau OUG. Aşa aţi făcut şi cu procurorii, cum că-i ameninţ“, a mai arătat liderul PSD. 

***

Călin Popescu Tăriceanu: „Nu am discutat de nici un fel de OUG pe modificarea codurilor. Vom merge exclusiv pe calea dezbaterii parlamentare. Nici asumarea răspunderii guvernului pe Codul penal nu va avea loc”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, fiind întrebat dacă Puterea ar putea merge pe varianta ordonanţei de urgenţă în ceea ce priveşte adoptarea Codului penal sau varianta asumării răspunderii Givernului. 

El a mai precizat că, „fără îndoială", va avea loc o sesiune parlamentară extraordinară, pentru a putea fi încheiate priorităţile legislative: „Am discutat mai demult şi am convenit sa facem sesiune extraordinară".

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut, luni, întrebat despre o posibilă Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea Codurilor penale, că nu ştie nimic pentru că a fost plecat din Bucureşti câteva zile. „Nu a făcut nimeni cu mine o astfel de dezbatere. Dacă voi fi solicitat, atunci voi răspunde", a spus Toader.

În spaţiul public au apărut informaţii privind intenţia Guvernului de a emite o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codrului penal şi a Codului de procedură penală, după modelul Ordonanţei 13, în urma declaraţiilor făcute vineri de către liderul PSD, Liviu Dragnea.

 
Liviu Dragnea a avut vineri seară prima reacţie după condamnarea sa la trei ani şi jumătate de închisoare, el spunând după şedinţa Comitetului Executiv al partidului că ceea ce s-a întâmplat la instanţa supremă a fost "o execuţie în masă". şi faptul că Puterea nu ar trebui să se bazeze mereu pe procedura parlamentară a adoptării legilor. „Îmi cer iertare pentru că s-a lungit atât de mult elaborarea Codului Penal. Maniera pe care noi am avut-o, pe care eu am avut-o de a avea o abordare procedural corectă în Parlament, s-a dovedit că a fost una greşită, pentru că în Parlament nu se poate vorbi de adoptarea în procedură normală, dezbateri, adoptare şi promulgare. Toate legile sunt atacate, toate sunt retrimise“, a declarat Liviu Dragnea. 

Prin refuzul de a demisiona din fruntea Camerei Deputaţilor şi prin dorinţa de a modifica legislaţia penală printr-o ordonanţă de urgenţă, Liviu Dragnea aruncă România într-un zonă nefrecventabilă pentru partenerii externi şi tranformă PSD într-un partid tributar strict interesului său imediat şi personal: anularea pedepsei cu executare. Surse din PSD explică pentru „Adevărul“ care e planul prin care Dragnea încearcă să se salveze.

Premierul Viorica Dăncilă a anulat pe ultima sută de metri vizita din Oman, programată la începutul săptămânii viitoare, invocând situaţia politică internă, au declarat surse guvernamentale pentru „Adevărul“. Guvernul va adopta, zilele viitoare, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legislaţiei penale, care va anula condamnarea liderului PSD Liviu Dragnea, susţin surse politice

citeste totul despre: