Dragnea: „Exclus să modificăm codurile penale prin ordonanţă de urgenţă. E nevoie să grăbim procedurile“. Tăriceanu şi UDMR au blocat PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea. FOTO Inquam Photos
Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea. FOTO Inquam Photos

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni, după o întâlnire cu Liviu Dragnea, că nu susţine modificarea codurilor penale prin ordonanţă de urgenţă.  „Vom merge exclusiv pe calea dezbaterii parlamentare“, a subliniat şeful Senatului. La două ore după anunţul lui Tăriceanu, Liviu Dragnea a anunţat şi el că nu vrea o ordonanţă de urgenţă pentru adoptarea Codului penal.

UPDATE Liviu Dragnea, după o şedinţă a coaliţiei PSD-ALDE: „Nu sunt tensiuni în coaliţia de guvernare. La moţiunea de cenzură, o să fim prezenţi cât este necesar ca să se asigure cvorumul, dar nu vom vota. Să-şi asigure numărul de voturi, dacă tot au iniţiat moţiunea de cenzură. De ce să ne implicăm noi în moţiunea de cenzură a lor?“.

Întrebat dacă exclude modificarea legislaţiei penale prin OUG, Drganea a răspuns: „Da.  E nevoie de a grăbi procedurile în Parlament, pentru că nu putem face o sesiune extraordinară toată vara. S-a discutat foarte clar să nu mai lăsăm loc de întârzieri. Abuzul în serviciu va avea o variantă asumată de PSD. Sunt 16 sau 18 variante. Nu vom putea sta la nesfârşit cu un articol care în opinia multora e neconstituţional. Va fi o formă pe care o vor stabili stabili săptămâna aceasta, astfel încât Codul penal să intre la votul final“, a completat Dragnea. 

Acesta a lansat şi un atac la adresa jurnaliştilor. „Aţi luat din context şi aţi spus că vreau OUG. Aşa aţi făcut şi cu procurorii, cum că-i ameninţ“, a mai arătat liderul PSD. 

***

Călin Popescu Tăriceanu: „Nu am discutat de nici un fel de OUG pe modificarea codurilor. Vom merge exclusiv pe calea dezbaterii parlamentare. Nici asumarea răspunderii guvernului pe Codul penal nu va avea loc”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, fiind întrebat dacă Puterea ar putea merge pe varianta ordonanţei de urgenţă în ceea ce priveşte adoptarea Codului penal sau varianta asumării răspunderii Givernului. 

El a mai precizat că, „fără îndoială", va avea loc o sesiune parlamentară extraordinară, pentru a putea fi încheiate priorităţile legislative: „Am discutat mai demult şi am convenit sa facem sesiune extraordinară".

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut, luni, întrebat despre o posibilă Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea Codurilor penale, că nu ştie nimic pentru că a fost plecat din Bucureşti câteva zile. „Nu a făcut nimeni cu mine o astfel de dezbatere. Dacă voi fi solicitat, atunci voi răspunde", a spus Toader.

În spaţiul public au apărut informaţii privind intenţia Guvernului de a emite o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codrului penal şi a Codului de procedură penală, după modelul Ordonanţei 13, în urma declaraţiilor făcute vineri de către liderul PSD, Liviu Dragnea.

Şi UDMR se întoarce împotriva lui Dragnea. Maghiarii nu vor ca legislaţia penală să fie modificată prin OUG

Liviu Dragnea a avut vineri seară prima reacţie după condamnarea sa la trei ani şi jumătate de închisoare, el spunând după şedinţa Comitetului Executiv al partidului că ceea ce s-a întâmplat la instanţa supremă a fost "o execuţie în masă". şi faptul că Puterea nu ar trebui să se bazeze mereu pe procedura parlamentară a adoptării legilor. „Îmi cer iertare pentru că s-a lungit atât de mult elaborarea Codului Penal. Maniera pe care noi am avut-o, pe care eu am avut-o de a avea o abordare procedural corectă în Parlament, s-a dovedit că a fost una greşită, pentru că în Parlament nu se poate vorbi de adoptarea în procedură normală, dezbateri, adoptare şi promulgare. Toate legile sunt atacate, toate sunt retrimise“, a declarat Liviu Dragnea. 

Prin refuzul de a demisiona din fruntea Camerei Deputaţilor şi prin dorinţa de a modifica legislaţia penală printr-o ordonanţă de urgenţă, Liviu Dragnea aruncă România într-un zonă nefrecventabilă pentru partenerii externi şi tranformă PSD într-un partid tributar strict interesului său imediat şi personal: anularea pedepsei cu executare. Surse din PSD explică pentru „Adevărul“ care e planul prin care Dragnea încearcă să se salveze.

Premierul Viorica Dăncilă a anulat pe ultima sută de metri vizita din Oman, programată la începutul săptămânii viitoare, invocând situaţia politică internă, au declarat surse guvernamentale pentru „Adevărul“. Guvernul va adopta, zilele viitoare, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legislaţiei penale, care va anula condamnarea liderului PSD Liviu Dragnea, susţin surse politice

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite