Ce prevede programul de guvernare al PSD: măriri de alocaţii, pensii şi salarii, măsuri urgente de gestionare a pandemiei, plafonări de preţuri SURSE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Sorin Grindeanu  FOTO Inquam Photos
Marcel Ciolacu şi Sorin Grindeanu  FOTO Inquam Photos

Măsurile PSD din programul de guvernare la care lucrează liderii partidului prevăd măsuri urgente de gestionare a pandemiei, plafonări de preţuri, dar şi măriri de pensii, salarii şi alocaţii cu mult peste ceea ce s-au angajat liberalii să facă, potrivit informaţiilor obţinute de „Adevărul”.

Una din cerinţele PSD Creşterea alocaţiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021 la nivelul stabilit prin Legea 14/2020. Prin urmare, alocaţiile pentru copiii între 2 şi 18 ani ar creşte de la 214 lei la 300, nu la 243, atât cât vor liberalii. De asemenea, social-democraţii vor creşterea alocaţiilor pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 2 ani de la 427 de lei la 600 de lei, nu 486, aşa cum prevede programul PNL. 

Social-democraţii solicită creşterea salariului minim pentru studii generale la valoarea de 2550 lei şi la 2600 lei pentru studii superioare de la 1 ianuarie 2022. De asemenea, de la 1 iulie ar putea avea loc o nouă creşteree salariului minim pentru studii generale la 2.740 lei şi la 3.000 de lei de la 1 iulie 2022 pentru studii superioare. Guvernul liberal intenţionează în prezent doar mărirea salariului minim d ela 2.300 la 2.550, fiind eliminat salariul diferenţiat pentru cei cu studii superioare. 

Indemnizaţia socială minimă ar urma să fie augmentată de la 800 de lei la 100, iar pensiile crescute cu 11%. Raluca Turcan, ministrul demis al Muncii, anunţase zilele trecute că pensiile vor creşte cu 6%. Practic, nivelul creşterii va fi dublu faţă de ceea ce vor liberalii.

În ceea ce priveşte pandemia, PSD vrea măsuri urgente precum testarea extinsă şi creşterea gradului de vaccinare, reanalizarea restricţiilor şi întărirea imediată a capacităţii de răspuns a sistemului sanitar: minimum 1.500 paturi ATI în 30 de zile

Social-democraţii cer şi ca măsurile legislative pentru combaterea pandemiei să fie bine delimitate temporal, nediscriminatorii şi să nu genereze injustiţie socială sau economică. Ele nu trebuie să pună în pericol funcţionarea sectoarelor vitale şi mai ales a sistemului de sănătate. De asemenea, PSD pledează pentru o altfel de abodare a convingerii oamenilor să se vaccineze, nu prin „coerciţie”.

În ceea ce priveşte preţurile la utilităţi, PSD cere plafonarea preţurilor la energie electrică, gaze, lemne de foc, combustibili folosiţi la încălzirea termică pentru o perioadă de 6 luni. Plafonarea preţurilor se face la valoarea medie a primelor 6 luni ale anului 2021. De asemenea, compensarea facturilor la energie electrică şi gaz pentru consumatorii casnici şi pentru IMM-uri astfel încât ponderea cheltuielilor cu energia să fie similară cu luna decembrie 2020. Adoptarea imediată a normelor metodologice la Legea consumatorului vulnerabil în format simplificat şi aplicabil cu celeritate. Nu în ultimul rând, Asigurarea subvenţiei la gigacalorie la un nivel echilibrat astfel încât să se asigure aceeaşi pondere în factura finală cu cea avută la luna decembrie 2020.

Pentru sistemul de educaţie se are în vedere asigurarea prin toate mijloacele a posibilităţii desfăşurării cursurilor în regim fizic – testare, precum şi back-up pt şcolile care nu îndeplinesc condiţiile de desfăşurarea orelor cu prezenţă fizică  în sistem de siguranţă - operaţionalizarea sistemului de predare hibrid (predarea unor materii fizic şi a celorlate on-line).

PSD nu a uitat nici PNRR-ul şi autorităţile locale. Stabilirea şi adoptarea sistemului de implementare pentru PNRR şi pregătirea proiectelor în regim de urgenţă, este un obiectiv al social-democraţilor, precum şi alocarea urgentă a sumelor necesare funcţionării autorităţilor locale şi pentru finalizarea investiţiilor din fonduri europene până la final de an.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite