Surse: Luna septembrie, termen-limită pentru semnarea contractului pentru corvetele de la francezi. De ce au tot fost amânate discuţiile

Surse: Luna septembrie, termen-limită pentru semnarea contractului pentru corvetele de la francezi. De ce au tot fost amânate discuţiile

FOTO Arhivă

Executivul ar vrea să fie tranşată problema semnării contractului cu francezii pentru cele patru corvete, fiind dat ca termen-limită septembrie 2022, în condiţiile în care înţelegerea e tergiversată de problema creşterii preţurilor la produsele necesare pentru acestea, potrivit unor surse guvernamentale. Potrivit unor estimări, la preţurile de acum nu ar mai putea făcute patru, ci două, plus o bună parte din a treia navă.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Bani există pentru achiziţii în armata. La corvete inca sunt blocate discuţiile. Au crescut mult preţurile la materialele prime Până în septembrie, daca nu există o soluţie, s-ar putea relua de la zero (n.r. - procedurăa), cu tot cu licitaţie”, au precizat surse guvernamentale. 

De astfel, potrivit surselor citate, deşi baza înţelegerii este reprezentată de patru corvete, „la banii de acum nu ar putea face mai mult de două corvete şi jumătate (n.r. - francezii de la Naval)”. 
 
Iar o problemă o constituie timpul. Pentru că potrivit estimărilor de la nivelul Guvernului, doar partea de partea de producţie ar fi de până la cinci ani, apoi urmează pregătirea personalului specializat.

„Achiziţia nu o amânăm, în acest moment este o prelungire pe care a cerut-o Asocierea [Naval Group - Şantierul naval Constanţa] pentru a veni cu o ultimă ofertă. Sper că vom hotărî asta în maxim două luni”, declara Vasile Dîncu, ministrul Apărării,  la TVR, la finalul lunii mai. Prin urmare, Guvernul mai acordă un răgaz francezilor pentru definitivarea discuţiilor.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările