VIDEO Sulfina Barbu, la „Adevărul Live“: „Dacă se transformă Mişcarea Populară în partid, nu cred că vor pleca din PDL mai mult de 5-6 oameni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sulfina Barbu, vicepreşedinte PDL, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Sulfina Barbu, vicepreşedinte PDL, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Vicepreşedintele PDL Sulfina Barbu a vorbit, la „Adevărul Live“, despre ultimele disensiuni din rândurile democrat-liberalilor. Sulfina Barbu a declarat că este posibil ca şi declaraţiile  Elenei Udrea să fie discutate la şedinţa de luni a conducerii. Luni, PDL ar putea lua o decizie privind menţinerea sau excluderea din partid a celor care au criticat PDL şi au lăudat Mişcarea Populară.

Iată cele mai importante declaraţii ale Sulfinei Barbu:

Nu PDL a fost cel care a anunţat că se depărtează de preşedinte, ci şeful statului ne-a spus "Adio!". S-a întâmplat chiar în ziua în care Elena Udrea a pierdut alegerile. Este foarte clar că preşedintele a avut o opţiune în interiorul partidului, cred că acesta este motivul pentru care Traian Băsescu a ales să se rupă de PDL. 

Din informaţiile mele, nu a mai existat nicio tentativă de reluare a dialogului cu Traian Băsescu. Dacă vom avea o atitudinea corectă, cred că preşedintele îşi va reevalua poziţia faţă de PDL.

Despre cei care critică PDL:

Vom discuta luni, în BPN, despre criticii din partid, dar eu cred că actuala conducere a partidului a avut foarte multă răbdare. Cristian Preda, în trecut, a fost propus pentru excludere chiar de către Elena Udrea. Faptul că acum nu mai este mulţumit de preşedintele partidului trebuie să explice el. Cristian Preda a fost în echipa lui Vasile Blaga. I-am dat toate posibilităţile lui Cristian Preda să vină în interiorul partidului.

Aş prefera ca Preda să critice guvernarea USL de la sediul PDL, din Modrogan. Ar fi foarte bună expertiza domniei sale pe problematică europeană. Probabil că vor fi invitaţi în BPN, şi el, şi Elena Udrea, să-şi spună punctul de vedere. Ar fi bine să fim mai precauţi. Nimeni nu poate fi ţinut cu forţa în partid. 

M-a supărat faptul că Daniel Funeriu a negat sprijinul PDL pentru numirea sa în fruntea Ministerului Educaţiei. Dar este un act unilateral alegerea lui.

Domnul Paleologu nu a atacat partidul. Cred că lucrurile se vor analiza cu foarte mult discernământ. Este posibil ca Elena Udrea să fie trecută pe ordinea de zi a şedinţei de luni la care PDL ar putea lua o decizie în privinţa celor care au criticat PDL şi au lăudat Mişcarea Populară.

Adevărul LIVE: cum vrea PDL să creeze mai multe locuri de muncă pentru tineri


Despre posibile plecări din PDL:

Este posibil să plece 5-6 parlamentari din PDL. Dar este profund incorect să racolezi parlamentari, când tu ai avut susţinerea partidului. Acum, în ultimele sondaje, avem 18-19%, dar mai avem mult de muncă. Astăzi, nu văd argumente serioase să pleci din PDL.

PDL are legitimitate prin consecvenţa proiectelor pe care le susţine. PDL susţine în continuare rezultatul referendumului din 2009. Cred că proiectul este cel mai important, având în vedere că persoanele se pot schimba. PDL va exista şi după ce Vasile Blaga nu va mai face politică. Important este ca PDL să rămână un partid de centru-dreapta.

Despre Mişcarea Populară:

Mişcarea Populară are de explicat cum se poziţionează faţă de USL, în condiţiile în care există un acord de colaborare între preşedinte şi premier. Acest acord îl obligă pe Traian Băsescu să colaboreze cu Guvernul. Ca să devii partid politic, cel mai important lucru este să ai structuri în teritoriu.

Nu avem de ce să susţinem acordul de coabitare între preşedinte şi premier. Ar însemna să girăm acţiunile Guvernului.PDL nu poate să susţină USL pe niciun plan.

Nu cred că Traian Băsescu se va implica în competiţia pentru alegerile europarlamentare. Vor veni mulţi lideri europeni care vor susţine PDL.

Despre alegerile prezidenţiale:

Vom avea candidaţi care vor intra în cursa internă. Cred că PDL trebuie să aibă un candidat propriu.

Despre gazele de şist:

Am susţinut că România trebuie să-şi evalueze resursele naturale. Acest Guvern ar fi trebuit să facă nişte studii aprofundate, serioase şi să le spună cetăţenilor că nu există niciun fel de pericol pentru infestarea pânzei freatice sau prin folosirea fracturării hidraulice. Abia acum au venit cererile pentru avize în vederea explorării gazelor de şist. În UE este un grad de acceptabilitate mai scăzut, din cauză că nu au existat dezbateri. În SUA, gradul de acceptabilitate este de 70%.

Cred că trebuie schimbat şi regimul redevenţelor. Dacă din redevenţă rămâne 25% pe plan local, se privesc lucrurile cu mult mai mult interes.

Despre piaţa muncii:

Tinerii trebuie să primească vouchere pentru cursuri de care au nevoie, nu numai de frizer. Guvernul USL trebuie să deblocheze fondurile europene pentri tinerii din mediul rural. 200 de miloane de euro sunt destinate înfiinţării de instituţii sociale. În perioada în care am fost ministru, am reuşit să aduc 180 de milioane de la Comisia Europeană.

PDL va susţine o propunere de susţinere a TVA-ului la pâine, chiar deacă vine din partea USL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite