Scandalul Ibiza. Ce se ascunde în spatele discursului ultranaţionalist

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelarul Sebastian Kurz (stânga) a încheiat guvernarea alături de Heinz-Christian Strache
Cancelarul Sebastian Kurz (stânga) a încheiat guvernarea alături de Heinz-Christian Strache

Ce se află în spatele discursurilor inflamate ale naţionaliştilor care se autodeclară salvatorii patriei? Ce ascund mesianicii apărători ai fibrei naţionale? Discursurile lor manipulatoare lasă greu să se întrevadă şi altceva în afara scopurilor lor nobile. Dar, din când, în când faţada crapă şi se poate vedea în spatele decorurilor bine construite. Austria este un caz care spune multe.

Scandalul în urma căruia guvernul de la Viena a demisionat a izbucnit vineri, 17 mai, când două ziare germane au publicat înregistrările în care vice-cancelarul austriac , Heinz-Christian Strache, apare în timp ce punea la cale, într-o vilă de la Ibiza, împreună  cu o pretinsă nepoată a unui oligarh rus, metode corupte de finanţare a formaţiunii sale, Partidul Libertăţii, de extrema dreaptă, în vederea ajungerii la guvernare.  Discuţia a avut loc în 2017, cu puţin timp înaintea alegerilor legislative din Austria.

Suma avansată de pretinsa nepoată era de 250 de milioane de euro, „investiţie” pe care ar fi urmat să o recupereze, conform promisiunilor lui Strache, din contractele publice ale statului austriac. În acest sens, cunoscuta firmă Strabag urma să fie scoasă din cărţi şi contractele de construcţii direcţionate spre firma „nepoatei” din Rusia.

Ca bonus al întregii afaceri, Strache a vorbit şi despre intenţiile sale de a controla presa austriacă după modelul din Ungaria al lui Viktor Orban, referindu-se la achiziţia de către aceeaşi „nepoată” a ziarului cu cea mai mare circulaţie din Austria, Kronen Zeitung. Dacă această operaţiune s-ar fi realizat, spunea Strache, ziarul  ar fi devenit susţinător al Partidului Libertăţii şi formaţiunea sa şi-ar asigura la alegeri o poziţie putenică în vederea viitoarei guvernări.

În mai puţin de 24 de ore de la publicarea dezvăluirilor, Hans Christian Strache a demisionat din guvern şi a renunţat la conducerea Partidului Libertăţii. El nu a negat nimic din cele afirmate în înregistrare spunând doar că a căzut într-o capcană în cursul unei întâlniri bine asezonate cu alcool.Cancelarul conservator Sebastian Kurz  a  spus că s-a săturat de scandalurile generate de partenerii săi la guvernare. În toamnă vor fi organizate alegeri anticipate.

Cu numai o săptămână înaintea alegerilor europene, „Scandalul Ibiza” dovedeşte care este miza uriaşă a scrutinului pentru parlamentul de la Bruxelles. Partidele extremiste anti-europene vizează constituirea unui grup politic puternic prin care să-şi atingă obiectivele la nivel european. Ele promovează discursul naţionalist, dar au legături şi finanţări care pun serioase semne de întrebare privind promovarea unor interese din afară privind influenţarea alegerilor naţionale şi europene.

În Marea Britanie, fostul premier Gordon Brown, a cerut investigaţii privind finanţarea Partidului Brexit, noua formaţiune a lui Nigel Farage , acuzată că beneficiază de donaţii semnificative din surse necunoscute. În sondajele de opinie, Brexit conduce în intenţiile de vort pentru alegerile europene pe fondul incertitudinilor legate de procesul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite