Săptămână de foc pentru Guvern: doar patru din 24 de obiective din PNRR sunt realizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae CIucă şi o parte dintre miniştrii din Cabinetul său FOTO
Nicolae CIucă şi o parte dintre miniştrii din Cabinetul său FOTO

Cabinetul Ciucă este în cursă contra cronometru pentru a îndeplini toate obiectivele din PNRR pentru trimestrul I, în prezent având realizate doar patru din 24 de angajamente, iar bifarea unora dintre acestea va fi la limită.

Guvernul a ajuns iar pe ultima sută de metri a unei perioade de raportare a îndeplinirii obiectivelor din PNRR şi are realizate doar câteva dintre jaloane. Mai precis, pentru perioada T1/2022, adică pentru etapa care se încheie pe 31 martie 2022, Guvernul a pus la punct şi pot fi considerate ca realizate doar patru din cele 24 de angajamente, după cum a precizat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, ministerul coordonator al PNRR, ziarului „Adevărul”, în urma unei solicitări privind stadiul îndeplinirii obiectivelor din primul trimestru.

Mai exact, trei obiective au fost consemnate ca „finalizate” – i) aprobarea Ordonanţei nr. 11/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală şi reglementarea unor măsuri fiscale, ii) aprobarea Planului comun de acţiune al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi al Inspecţiei Muncii pentru prevenirea şi limitarea fenomenului de evaziune a muncii la gri/la negru, iii) Intrarea în vigoare a modificărilor aduse cadrului de reglementare pentru a se asigura sustenabilitatea pensiilor din cadrul pilonului 2, iar unul ca „îndeplinit”, adică intrarea în vigoare a modificării legislaţiei naţionale privind căile de atac.

În rest, celelalte 20 de ţinte şi jaloane sunt „în curs de realizare” la diferite ministere şi instituţii. Cele mai multe dintre restanţe sunt la MIPE (trei obiective, din care unul este comun cu Ministerul Culturii şi cu Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului), urmat de Ministerul Dezvoltării şi de Ministerul Educaţiei (fiecare cu câte trei obiective), apoi Secretariatul General al Guvernului cu două obiective. Surse guvernamentale au precizat pentru „Adevărul” că, deşi MIPE are cele mai multe, cel puţin trei din patru pot să fie bifate fără probleme zilele următoare.

Problematice sunt însă mai ales prevederile pentru care este nevoie şi de urgentarea întregii proceduri de către Parlament. De exemplu, Legea privind activitatea prestatorului casnic a trecut deja de Senat, însă în Camera Deputaţilor este blocată la Comisia de Muncă. Comisiile raportoare sunt cea Juridică şi cea de Muncă. Comisia Juridică a dat raport preliminar, însă trebuie să dea şi Comisia de Muncă, condusă de social-democratul Adrian Solomon. Deputatul PSD a precizat pentru „Adevărul” că probabil luni va fi dat raportul, iar votul, marţi, 29 martie. Anterior, Csep Andrea (UDMR), vicepreşedintă a Comisiei de Muncă, preciza că proiectul a stat până acum în dezbatere pentru că nu poate trece fără discuţii serioase. Prin urmare, proiectul de lege trece la mustaţă.

Proiectul care nici n-a ajuns la Parlament

O problemă şi mai mare din punct de vedere al timpului este proiectul de lege privind protecţia avertizorilor de interes public. Deşi a fost adoptat de Guvern de aproape două săptămâni, acesta nu a ajuns la Parlament, au declarat lideri ai Coaliţiei de la Camera Deputaţilor şi de la Senat pentru „Adevărul”. Proiectul de lege ar trebui să fie adoptat într-o săptămână de ambele foruri, plus că mai există şi riscul unei atacări la Curtea Constituţională.

Pe de altă parte, Executivul va avea o sarcină mai uşoară să treacă în una din viitoare şedinţe trei dintre hotărârile de guvern necesare pentru a bifa alte trei obiective din trimestrul I al acestui an. Guvernul se află de-abia la a doua rundă de deadline-uri pe tema PNRR, iar acest proces va avea loc periodic, din trei în trei luni, până în 2026.

Optimism la MIPE, linişte la Guvern

Dan Vîlceanu, titularul de la Investiţii şi Proiecte Europene, s-a declarat optimist în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor care au ca limită 31 martie. „Suntem într-un calendar, ne ţinem de el. În decembrie, toate ministerele şi-au făcut datoria, am avut jaloane închise şi la acelaşi lucru mă aştept de fiecare dată”, a declarat Vîlceanu într-o conferinţă de presă. De asemenea, acesta a asigurat că nu vor fi probleme nici în ceea ce priveşte plăţile care ar urma să vină de la Bruxelles.

În conferinţa de presă a Guvernului, Dan Cărbunaru (purtător de cuvânt) a precizat că „mesajul premierului a fost extrem de clar, toate aceste ţinte şi jaloane trebuie îndeplinite”, referitor la ceea ce a transmis Nicolae Ciucă miniştrilor din Executiv. Marţi, membrii Guvernului au discutat din nou de punerea la punct a PNRR, potrivit lui Cărbunaru.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite