Radu Vasile a murit

Radu Vasile a murit

Radu Vasile a murit FOTO Adevărul

Fostul premier ţărănist Radu Vasile, în vârstă de 71 de ani, a murit în această dimineaţă în jurul orei 4.00. El suferea de cancer la colon şi urma un tratament în Israel.

Ştiri pe aceeaşi temă

În 2010, fostul premier a suferit o intervenţie chirurgicală. Radu Vasile a fost prim ministru al României între 1998 şi 1999, propus de PNŢCD. El a fost senator PNŢCD în legislaturile 1992- 1996 şi 1996 - 2000, iar între 2000 - 2004 a obţinut un mandat de parlamentar din partea Partidului Democrat.

A fost prim-ministru al României între 1998 şi 1999, propus de PNŢCD, înlocuindu-l pe Victor Ciorbea. MAndatul său a fost marcat de mineriada din ianuarie 1999, când minerii intenţionau să ia cu aslat Capitală, dar au fost opriţi de forţele de ordine după confruntări violente.

Radu Vasile a avut parte de o demitere controversată. Conducerea tărănistă a anunţat pe 13 decembrie 1999 că i-a retras sprijinul politic, în condiţiile în care Radu Vasile avea o relaţie tensionată cu preşedintele Emil Constantinescu. Deoarece Constituţia din 1999 permitea ca preşedintele să revoce premierul, Constantinescu l-a demis pe Radu Vasile şi l-a numit ca interimar pe Alexandru Athanasiu, pe arunci membru PSDR.

Însă Radu Vasile nu s-a împăcat cu ideea demiterii, nu arecunoscut-o şi a declarat-o neconstituţională, iar apoi s-a baricadat în biroul său de la Palatul Victoria. După retragerea treptată a miniştrilor din ţărănişti din Guvern, premierul a demisonat. Pe 27 decembrie 1999 a fost exclus din PNŢCD.


Citeşte mai multe despre moartea lui Radu Vasile

 
Mandatul de prim ministru al lui Radu Vasile a fost marcat de mineriada din 1998, precum şi de încheierea pactului cu minerii, denumit “Pacea de la Cozia”. În calitate de şef al Guvernului, Radu Vasile a fost cel care a negociat cu reprezentanţii minerilor încetarea conflictului.
 
 
„Am sunat la preşedinţie să mă ajute cu problemele de sănătate, dar n-am avut succes. Secretara a spus «da, da, vă anunţăm noi» şi aşa a rămas. Eu ştiu cum e sistemul...”, le-a spus fostul premier Radu Vasile în ultimul său interviu acordat în studioul „Adevărul“ jurnaliştilor Andrei Crăciun şi Anca Vancu, pe 17 ianuarie 2013.
 
 
În memoria fostului premier Radu Vasile, care  s-a stins din viaţă, la 71 de ani, republicăm un dialog în exclusivitate surprins între acesta şi fiul său, Tudor Vasile.
 
 
Dincolo de activitatea politică, fostul premier ţărănist Radu Vasile a avut o scurtă, dar importantă carieră literară. Radu Vasile a scris două romane: „Fabricius" şi „Buricul preşedintelui". Cartea cu care a surprins cel mai mult fostul premier este însă volumul de poezii „Echilibru în toate", apărut în anul 1999 la Editura Cartea Românească şi semnat cu pseudonimul Radu Mischiu.
 
 
Preşedintele Traian Băsescu a apreciat astăzi că Radu Vasile a fost un premier bun, într-o perioadă foarte dificilă, când România îşi punea problema dacă intră în încetare de plăţi, care a găsit resurse şi inteligenţa să spună „da“ unor programe care sunt implementate şi acum.


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările