PSD: „Am fost primul partid care a tot cerut pacturi”. Ce condiţie pun social-democraţii pentru armistiţiul lui Ciucă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Social-democraţii revendică ideea unui armistiţiu politic între formaţiunile parlamentare pentru a rezolva criza politică, precizând că PSD „îi mulţumeşte” premierului desemnat pentru că a răspuns apelului lor. Partidul condus de Marcel Ciolacu a transmis că va da curs armistiţiului dacă PNL, USR şi UDMR îşi asumă cele 10 măsuri propuse de PSD pentru a scoate ţara din criză.

„Partidul Social Democrat îi mulţumeşte premierului desemnat, Nicolae Ciucă, pentru că a răspuns apelului nostru la un armistiţiu politic în vederea traversării crizei sanitare, economice şi sociale, însă consideră că pentru succesul unui astfel de acord este nevoie de efortul conjugat al întregii clase politice.

PSD a fost primul partid care, de mai bine de un an, a tot cerut politicienilor puterii, în repetate rânduri, pacturi şi armistiţii pentru sănătatea românilor. Şi în actuala criză politică, PSD a fost primul partid care a arătat deschidere pentru un dialog cu premierul desemnat şi a propus – ca bază a unei înţelegeri pentru a trece criza - planul PSD cu cele 10 măsuri urgente”, a transmis formaţiunea social-democraţilor marţi seara, printr-un comunicat de presă.

PSD a mai transmis că preşedintele PNL „a subminat din start şansele oricărei continuări a discuţiilor” şi a tratat cu indiferenţă măsurile propuse de PSD.

„Atitudinea lui Florin Cîţu este total opusă ideii de armistiţiu care înseamnă, în orice conflict, încetarea focului, adică oprirea tuturor acelor ostilităţi care produc victime. Însă, Florin Cîţu a ales să rupă orice punte de dialog prin atitudinea sa şi face rău României, aşa cum a făcut şi cu dezastrul sanitar, explozia preţurilor la energie sau haosul din educaţie. Rezultatul acţiunilor sale iresponsabile continuă să facă victime în fiecare zi: românii mor, firmele mor, la fel şi viitorul ţării când sunt închise şcolile”, se mai arată în comunicat.

Partidul Social Democrat a precizat că armistiţiul politic este „absolut necesar” şi a subliniat că se va alătura demersului dacă PNL, USR şi UDMR îşi asumă cele 10 măsuri propuse de PSD.

„Un armistiţiu politic este absolut necesar, dar unul probat prin fapte concrete ale partidelor care au produs actuala criză politică. Astfel, dacă PNL, USR şi UDMR sunt de acord cu un armistiţiu politic şi îşi asumă cele 10 măsuri urgente, atunci şi PSD se va alătura acestui demers”, a mai anunţat PSD.

Nicolae Ciucă, premierul desemnat, a trimis un document către liderii celorlalte partide parlamentare, prin care propune un armistiţiu pentru susţinerea pe o perioadă determinată a Guvernului minoritar format din PNL şi UDMR. Ciucă le cere partidelor susţinerea Guvernului minoritar PNL-UDMR pentru „a pune în practică un program imediat pentru depăşirea acestei perioade critice”.

Cele 10 măsuri propuse de PSD

Social-democraţii au propus mai multe măsuri pentru rezolvarea problemelor din domeniile sanitar, economic şi social, după cum urmează:

  • Plafonarea preţurilor la energie - O scădere imediată a facturilor cu -43% la energie şi -23% la gaze naturale, pentru o perioadă de 6 luni;
  • Compensarea facturilor plătite de consumatorii casnici şi IMM-uri la nivelul din luna decembrie a anului 2020;
  • Subvenţionarea gigacaloriei pentru consumatorii din sistemul centralizat la nivelul din luna decembrie a anului 2020;
  • Aplicarea Legii consumatorului vulnerabil, aplicarea normelor metodologice, simplificare şi debirocratizare;
  • Creşterea alocaţiilor pentru copii - cu 40,2% pentru copiii cu vârste între 2-18 ani şi cu 40,5% pentru copiii între 0-2 ani şi cei cu handicap;
  • Creşterea salariului minim, treptat, cu până la 3.000 de lei pentru cei cu studii superioare şi cu până la 2.740 lei pentru cei fără studii superioare, până în ianuarie 2022;
  • Crşterea pensiilor, conform Legii 127/2019;
  • Gestionarea pandemiei (vaccinare + testare), suplimentarea cu 1.500 de paturi ATI în decursul al 30 de zile, creşterea stocurilor de urgenţă şi atragerea personalului medical;
  • Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) - adoptarea sistemului de implementare;
  •  Alocarea fondurilor la nivel local - pentru finalizarea investiţiilor cu fonduri UE şi pentru funcţionarea autorităţilor locale.

Citeşte şi: Ce propune armistiţiul înaintat de PNL partidelor pentru susţinerea Guvernului minoritar PNL-UDMR DOCUMENT

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite