Viorica Dăncilă dezvăluie presiunea pusă de Dragnea pentru a da OUG pe Justiţie. ”M-am gândit la ţară”. Ce spune de statul paralel. Cine va fi ministrul Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă.
Viorica Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a recunoscut că Liviu Dragnea a pus presiune ca Guvernul să adopte ordonanţa de urgenţă pe Justiţie, care l-ar fi salvat de puşcărie. ”Nu puteam să pun România în situaţia activării Articolului 7”, a spus Dăncilă, după şedinţa CEX, unde partidul a decis să-l propună peTitus Corlăţean pentru funcţia de vicepremier. Ana Birchall rămâne titular la Justiţie, iar Gabriela Firea se întoarce în forţă.

UPDATE Viorica Dăncilă, la finalul CEX: Am luat decizii importante pentru partid. Gabriela Firea a fost votata ca preşedinte interimar al PSD Bucureşti şi vicepreşedinte la nivel naţional. Dan Nica va fi lider al delegaţiei PSD în Parlamentului European. Paul Stănescu a fost votat în unanimitate preşedinte executiv. Secretar general va fi Rodica Nassar. Cu o singură excepţie, toţi colegii au spus că trebuie să menţinem guvernarea, să nu amestecăm votul de la europarlamentare cu cel de la parlamentare. 

  • La Ministerul Justiţiei - Ana Birchall. 
  • La Ministerul Fondruirlor Europene, Roxana Mânzatu, care lucrează pe fonduri europene din 2004. 
  • Natalia Intotero, la Diaspora. 
  • Titus Corlăţeam, vicepremier pentru parteneriate strategice.    

Reporter: Faceţi echipă cu cei care i-au cerut demisia lui Dragnea. Au avut dreptate atunci?

Dăncilă: Nu aş vrea să fiu judecător. M-am opus când s-a propus schimbarea lui Paul Stănescu din funcţia de vicepremier.Trebuie să ascultăm opinia fiecăruia fără a-i sancţiona. Cred că e o alegere bună. Trebuie să ne unim forţele. Poate că acel semnal trebuia luat în calcul fără a fi tras cineva pe linie moartă. 

Congresul când va fi?

Nu ne-a mai permis timpul să discutăm azi. Luni vom avea BPN. Probabil la sfârşitul lunii iunie va fi. Să vedem dacă trebuie schimbat statutul PSD. 

Iohannis îi va accepta pe cei trei miniştri propuşi?

O să-l sun pe domnul preşedinte şi sper să dea un răspuns care să ţine doar de legalitate. 

Veţi face o analiză la ministerele care au organizat votul din diaspora?

MAE a început deja o analiză. Cei care au greşit vor plăti. Cei care au creat aceste probleme vor trebui să plece acasă. 

Darius Vâlcov va pleca?

Nu am discutat încă despre acest subiect. Vom discuta.

Cu Anca Alexandrescu veţi mai colabora?

Cu Anca Alexandrescu, exclus. Mâine o voi elibera din funcţia de consilier onorific. Şi de la partid, la fel. Voi lua o decizie în curând şi cu privire la Darius Vâlcov. 

Olguţa Vasilescu rămâne?

Avem o colaborare foarte bună. Azi a fost alături de noi. Şi-a spus părerea.

Îi retrageţi pe unii europarlamentari?

Nu sunt de acord cu această opţiune. Au făcut campanie, au fost pe listă, partidul i-a votat, nu ar fi corect să spunem că le retragem sprijinul. 

Rovana Plumb mai are şanse pentru funcţia de comisar european?

Oricine are şanse. Propunerea va fi votată în CEX. 

V-a cerut Liviu Dragnea să daţi OUG?

A fost o opinie în cadrul PSD să dăm OUG pe Justiţie. Am simţit că ar fi o vulnerabilitate pentru noi, pentru ţară. Am văzut că s-au făcut şi abuzuri, poate că unele măsuri trebuie luate, dar m-am gândit că pentru mine, ca premier, e importantă ţară. Nu puteam să pun România în situaţia activării Articolului 7. Au fost mai multe insistenţe din partid, nu numai de la Liviu Dragnea. Nu vreau să-l acuz pe Liviu Dragnea. 

Aţi primit ordonanţa la Guvern?

Nu am primit niciodată acest document. A fost o discuţie pe amnistie şi graţiere. Se crease un val în societate. Eu nu am avut niciodată pe masa Guvernului un document privind amnistia şi graţierea. 

Credeţi în statul paralel?

Nu vreau să discut despre statul paralel. Nu ştiu despre acest lucru. Am fost 9 ani plecată din România. 

***

UPDATE Marcel Ciolacu, propus pentru şefia Camerei Deputaţilor: Avem voturi suficiente. Nu am discutat cu colegii de la ProRomânia. Soţia mea mi-a dat azi un mesaj cu trei nume: Adrian Năstase, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea. 

UPDATE Gabriela Firea, către un protestatar: Nu mai ţipaţi că vă faceţi de râs. V-am dat în judecată. Cine v-a plătit să veniţi aici? 

UPDATE Roxana Mânzatu, propusă pentru Fonduri Europene: Nu cred că preşedintele Iohannis va obiecta. 

UPDATE Senatorul PSD Titus Corlăţean a fost propus vicepremier, în locul lui Viorel Ştefan, care pleacă la Curtea Europeană de Conturi. Titus Corlăţean a aflat informaţia în studioul Antenei 3. Ana Birchall va fi propusă pentru portofoliul Justiţiei, pe care momentan îl deţine ca interimar. Deputatul PSD Roxana Mânzatu a fost validată pentru Fonduri Europene,iar Natalia Intotero rămâne la Ministerul pentru românii de pretutindeni. 

UPDATE Tudor Ciuhodaru a negat la Antena 3 că s-ar fi retras de pe lista PSD pentru Bruxelles. 

UPDATE Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a fost demis de CEX. Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, i-a cerut demisia lui Codrin Ştefănescu. Noul secretar general al PSD va fi Rodica Nassar, liderul organizaţiei Sector 2. 

UPDATE Conducerea PSD ar puta modifica mecansimul de alegere a preşedintelui. În acest moment, liderul PSD e ales de toţi membrii partidului. 

UPDATE Tudor Ciuhodaru, aflat pe locul 7 pe lista candidaţilor PSD la alegerile europarlamentare, şi-ar putea retrage candidatura, pentru ca Victor Negrescu, aflat pe locul 9 (primul neeligibil), să prindă un mandat în Parlamentul European, susţin surse politice. 

UPDATE PSD Bucureşti o susţine pe Rodica Nassar pentru funcţia de secretar general al partidului.

UPDATE Pentru Ministerul Justiţiei se luptă Ana Birchall, Robert Cazanciuc şi Titus Corlăţean. Favorită este Birchall. Pentru Românii din Diaspora au fost propuşi Natalia Intotero şi Victor Negrescu

UPDATE Marcel Ciolacu a fost propus ofiicial pentru şefia Camerei Deputaţilor. PSD nu are majoritate alături de ALDE. De cealaltă parte, Opoziţia s-a unit şi va susţine un singur candidat: pe Raluca Turcan. Însă nici Opoziţia nu are majoritate. Pro România şi UDMR ar putea înclina decisiv balanţa. 

UPDATE Gabriela Firea va prelua funcţia de vicepreşedinte al PSD la nivel naţional, dar şi pe cea de preşedinte al organizaţiei Bucureşti, exact funcţiile din care a fost îndepărtată de Liviu Dragnea în toamna anului trecut. Un alt pucist, Paul Stănescu, va fi preşedinte executiv al partidului, până la Congres. 

UPDATE Viorica Dăncilă şi Paul Stănescu vor pleca într-un turneu prin ţară săptămâna viitoare pentru a lua pulsul organizaţiilor.  

***

PSD a intrat într-o nouă eră. Premierul Viorica Dăncilă  a preluat interimar şefia partidului, până la Congresul din vară, cu obiectivul precis de a menţine PSD la guvernare. Surse din PSD susţin că Dăncilă va candida pentru un mandat plin numai dacă PSD va trece de moţiunea de cenzură pe care Opoziţia o va depune zilele viitoare. 

Viorica Dăncilă este susţinută de Marian Oprişan, Niculae Bădălău şi Paul Stănescu, cel care a fost numit preşedinte executiv interimar. Stănescu, unul dintre oamenii cei mai aproiaţi de Viorica Dăncilă, a fost îndepărtat în toamnă din funcţia de vicepremier după ce i-a cerut demisia lui Liviu Dragnea. De altfel, un alt pucist, Marcel Ciolacu, fost vicepremier în Guvernul Tudose, a fost propus de PSD pentru şefia Camerei Deputaţilor, chiar în locul lui Dragnea. „Nu trebuie să plătim poliţe, dar trebuie să se facă dreptate“, a spus şi Gabriela Firea, care a demisionat din funcţia de preşdinte al PSD Bucureşti şi de vicepreşedinte la nivel naţional tot după un conflict cu Dragnea. „O să analizez dacă revin asupra acelor demisii“, a anunţat primarul Capitalei.  

 Cine va fi noul ministru al Justiţiei?

Premierul Viorica Dăncilă insistă în continuare pentru remaniere, nu restructurare. Astfel, Ana Birchall, actualul ministru interimar al Justiţiei ar putea prelua portofoliul ca titular, cu condiţia să rămână şi vicepremier. Birchall ar fi acceptată şi de preşedintele Klaus Iohannis. Senatorul Titus Corlăţean râvneşte şi el la funcţie. Ministerul pentru românii de pretutindeni ar putea fi condus în continuare de  Natalia Intotero, care a ratat mandatul de europarlamentar din cauza scorului slab obţinut de PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite