Iohannis, despre criza sanitară: „Este o dramă naţională de proporţii teribile.” Şeful statului vrea instituirea unor noi restricţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO: Presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va convoca miercuri o şedinţă pentru a discuta cu responsabilii în gestionarea pandemiei despre instituirea unor noi măsuri restrictive, în contextul în care situaţia pandemică din România este îngrijorătoare. Şeful statului a afirmat că ţara noastră se confruntă cu „o dramă naţională de proporţii teribile”.

Declaraţiile preşedintelui Iohannis:

18.863. Nu este un simplu număr, sunt 18.863 de inimi de români care de astăzi bat cu teamă de necunoscut, cu teama că sunt bolnavi de COVID-19, fiecare dintre ei cu familii şi oameni dragi care poate au luat şi ei, la rândul lor, boala.

574. Nu este un simplu număr, sunt 574 de inimi de români care au încetat să mai bată fiindcă au pierdut lupta cu acest virus ucigaş. Oameni care, în urmă cu doar câteva săptămâni, se bucurau de viaţă, visau şi îşi făceau planuri de viitor, lasă acum în urmă lacrimile şi disperarea celor care le plâng moartea.

Mame şi taţi despărţiţi definitiv de copiii care niciodată nu vor putea fi consolaţi de pierderea părinţilor. Oameni care îi pierd pe cei pe care îi iubesc, fără să mai apuce să-şi ia rămas bun, oameni care îngroapă acum alături de cei dragi şi o parte din sufletul lor.

1805. Nu este un simplu număr, sunt 1805 de români care se luptă minut de minut pentru fiecare respiraţie, pentru fiecare gură de aer.

Toate acestea, 18.863 de cazuri noi de îmbolnăviri de COVID-19, 574 de decese, 1805 cazuri la secţiile de terapie intensivă sunt doar raportările zilei de astăzi.

În realitate, sunt milioane de români afectaţi, cu vieţile schimbate de multe ori ireversibil de efectele acestei pandemii. Spitale arhipline, secţii de terapie intensivă care nu mai fac faţă, medici epuizaţi. Acest coşmar ne arată că, din păcate, valul patru se dovedeşte mult mai agresiv chiar şi decât cele mai pesimiste aşteptări şi prognoze.

Pregătirea acestui val, pe fondul unei campanii de vaccinare care s-a mişcat mult prea lent, a fost deficitară, cauzele sunt multiple, dar, şi dacă vedem cine şi ce a greşit, acum ceea ce mai contează este să reuşim să depăşim această mare cumpănă.

Este alarmantă lipsa de acţiuni concrete din partea autorităţilor şi cifrele de astăzi confirmă, din păcate, că nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum.

Am decis să convoc mâine o şedinţă cu toţi responsabilii guvernamentali implicaţi în gestionarea pandemiei, pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor.

Este o perioadă a suferinţei, o dramă naţională de proporţii teribile. Nu avem însă altă opţiune decât să o depăşim. Prioritatea zero este în acest moment salvarea vieţii semenilor noştri, protejarea sănătăţii celor vulnerabili şi a celor bolnavi, pe care asistenţa medicală îi poate ajuta să depăşească cu bine această maladie.

Orice alte teme trec în plan secund, nimic, nimic nu este mai presus de viaţă şi trebuie să facem tot ce este omeneşte posibil, chiar şi în ceasul al doisprezecelea, pentru a o proteja.

Zi de zi, chiar în aceste momente, medicii şi personalul medical din spitalele noastre duc o luptă epuizantă pentru viaţă. Dar nici sistemele medicale performante din ţări cu o infrastructură sanitară dezvoltată nu pot face faţă unui număr atât de mare de îmbolnăviri. Este motivul pentru care am solicitat ajutor extern şi suntem recunoscători tuturor statelor care ne vin în sprijin.

Dragi români,

Vaccinarea este singura soluţie care vedem că funcţionează în toate statele în care pandemia a fost semnificativ redusă prin vaccinarea populaţiei în proporţie covârşitoare.

Este în acelaşi timp şi argumentul suprem împotriva tuturor celor care, contestând cu premeditare sau din ignoranţă vaccinurile, sunt indirect responsabili şi vinovaţi de suferinţa semenilor pe care, chipurile, încearcă să îi salveze de efecte secundare adverse imaginare.

Vaccinurile anti COVID sunt sigure şi eficiente, la fel cum şi formele severe şi decesele cauzate de această boală sunt reale şi dramatice. Conspiraţiile şi teoriile fake news fac extrem de mult rău celor încurajaţi să refuze tocmai soluţia care le-ar putea salva viaţa.

În acelaşi timp, pentru a opri acest val pandemic foarte agresiv, sunt necesare măsuri urgente care să stopeze transmisia comunitară intensă şi este nevoie de ele acum.

Fie că vorbim de Certificatul verde adoptat în regim de urgenţă de către Parlament sau de alte măsuri capabile să reducă pe termen scurt mobilitatea şi interacţiunea umană, nu trebuie să mai pierdem nicio clipă în a le asuma şi pune în aplicare, indiferent cât de nepopulare ar părea. Orice zi pierdută sau de ezitare poate avea efecte dramatice pentru noi toţi, ca societate.

Dragi români,

Ştiu că este foarte greu, dar nu vă pierdeţi speranţa! Istoria naţiunii noastre greu încercate stă mărturie că atunci când am fost solidari am trecut cu bine peste cele mai cumplite încercări. O putem face şi acum. Vaccinaţi-vă, purtaţi mască, evitaţi aglomeraţiile, păstraţi distanţa socială cât mai mult timp posibil! Suntem în al doisprezecelea ceas, să ne protejăm şi să salvăm vieţile celor apropiaţi!”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis. 

***

Ţara noastră a înregistrat un record absolut de cazuri noi in 24 de ore, anume 18.863 de noi îmbolnăviri şi au fost raportate 574 de decese provocate de infecţia cu noul coronavirus. Numărul pacienţilor internaţi la ATI a ajuns la 1.805 de persoane.

România se află în prezent pe locul doi în lume şi pe primul loc în Europa la decesele zilnice asociate Covid-19, raportate la populaţie. Cifrele sunt calculate ca medie zilnică pentru săptămâna care s-a încheiat joi, 14 octombrie, şi publicate de platforma Our World in Data, realizată de cercetători Oxford.

Rămâi pe adevarul.ro pentru principalele declaraţii...

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite