Şedinţă PNL pentru a stabili cu cine face noul Guvern. Liderii prezintă prima opţiune a filialelor unde sunt şefi. Cum se împart taberele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte dintre prim-vicepreşedinţii lui Cîţu au întors armele împotriva şefului PNL FOTO Inquam Photos / George Calin
O parte dintre prim-vicepreşedinţii lui Cîţu au întors armele împotriva şefului PNL FOTO Inquam Photos / George Calin

Biroul Politic Naţional al PNL a hotărât că partidul va merge la consultările de la Palatul Cotroceni nu cu un nume de premier, ci va prezenta o majoritate parlamentară, iar şeful statului să decidă numele noului şef al Guvernului, susţin surse din conducerea formaţiunii pentru „Adevărul”. Tendinţa majoritară în partid este pentru o colaborare cu social-democraţii, însă sunt şi susţinători ai refacerii Coaliţiei cu USR şi UDMR..

UPDATE Emil Boc (primarul municipiului Cluj Napoca) şi Virgil Popescu (ministru demis al Energiei) au cerut, pentru a doua zi la rând, excluderea celor care atacă partidul, principala persoană vizată fiind Ludovic Orban.

UPDATE PNL nu va merge la consultări cu un nume de premier, ci cu vor să meargă şi să prezinte o majoritate parlamentară deja negociată, fie cu PSD, fie cu USR, susţin surse din conducerea liberală pentru „Adevărul”

UPDATE Dan Motreanu l-a criticat pe Florin Cîţu pentru modul cum a condus partidul de la preluarea şefiei, în urma Congresului din 25 septembrie.

UPDATE Dan Motreanu (PNL Giurgiu) şi Ciprian Ciucu (PNL Bucureşti) s-au poziţionat clar pro-USR, potrivit unor surse participante.

Gheorghe Flutur a făcut un apel la responsabilitate şi la luarea unei decizii în favoarea PNL. Şi Rareş Bogdan le-a spus colegilor că încă nu s-a discutat tema oamenilor şi a portofoliilor din Guvern.

UPDATE Liderii de la centru şi cei din teritoriu îşi spun rând pe rând opţiunea, adică invitarea la guvernare a PSD sau a USR.

UPDATE PNL a hotărât flexibilizarea mandatului pentru viitoarele negocieri, adică să poate discuta oficial atât cu PSD, cât şi cu USR.

***

La şedinţa Biroului Politic Naţional de marţi seară liderii liberali din teritoriu vor fi întrebaţi ce variantă de guvernare ar prefera, adică dacă sunt pentru varianta cu USR sau cea cu PSD. În favoarea unei înţelegeri cu PSD are loc un lobby intens al unor lideri ca Emil Boc, Lucian Bode şi Gheorghe Flutur, persoane care fac parte din „grupul din Ardeal” al partidului, potrivit informaţiilor „Adevărul”. Deşi lider şi al CJ Suceava, Gheorghe Flutur este unul dintre exponenţii acestei tabere şi una din vocile pregnante ale PNL fiind implicat în pregătirea programului de guvernare al lui Nicolae Ciucă. 

Aceşti lideri, din care majoritatea provind din vechiul PDL, ar reuşi în momentul de faţă să ducă partidul spre o susţinere a variantei cu PSD. Pe de altă parte, Florin Cîţu şi Dan Vîlceanu ar vrea refacerea Coaliţiei cu USR, o preferinţă politică greu de înţeles, după ce timp de mai multe săptămâni au fost cei mai mari avocaţi ai îndepărtării USR de la guvernare. 

Tot în şedinţa de BPN din această seară este aşteptată o decizie în ceea ce priveşte cazul aleşilor care şi-au dat demisia din grupurile parlamentare ale PNL. Virgil Popescu (vicepreşedinte PNL) a anunţat că a propus din şedinţa de BEx excluderea acestora.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite