Gabriela Firea: Mi-aş dori un viceprimar ca Nicuşor Dan. Dacă va intra în Consiliul General, îi voi întinde o mână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatoarea PSD Gabriela Vrânceanu Firea FOTO Eduard Enea
Senatoarea PSD Gabriela Vrânceanu Firea FOTO Eduard Enea

Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, a vorbit, la Adevărul Live, despre planurile sale pentru Bucureşti. Firea regretă momentele din campania prezidenţială, când l-a acuzat pe Klaus Iohannis că nu e un bun român pentru că nu are copii, şi promite că s-a schimbat, că nu va mai face. Cât despre administraţie, modelul Gabrielei Firea este Parisul. De asemenea, Firea ar vrea să facă echipă cu Nicuşor Dan în fruntea Primăriei.


PSD şi UNPR se vor prezenta împreună?

Avem o alianţă electorală în pregătire la trei sectoare cu UNPR. Acestea sunt 1, 2 şi 6. La Primăria Capitalei există o înţelegere politică, în sensul în care UNPR nu-şi va desemna candidat şi mă va susţine pe mine.

Ce s-a întâmplat cu ALDE?

Au fost peste două luni de discuţii, avem o relaţie forte bună cu ALDE, vom încheia alianţe electorale în mai multe judeţe, dra nu s-a reuşit o alianţă electorală în Bucureşti. Îmi pare rău, am o relaţie bună cu domnul Tăriceanu. al doilea meu job în presă a fost la radio Contact, directorul de atunci al radioului era Călin Popescu Tăriceanu. Domnul Tăriceanu a rămas, spre cinstea lui, acelaşi om care respectă libertatea de exprimare. Aşatept să văd care va fi candidatul din partea ALDE pentru Primăria Capitalei, dar în sulfletul său cred că mă va susţine şi pe mine. Nu ştiu cum va vota. Dumnealui are trei băieţi, iar eu am trei băieţi şi de multe ori glumim că noi nu ştim să facem fete.

ALDE a dorit să-şi măsoare forţa politică în Capitală, acolo unde stau foarte bine, ca să-şi măsoare forţele pentru parlamentare. Dacă ar fi intrat într-o alianţă cu PSD, nu s-ar fi decantat voturile între PSD şi ALDE. Sunt două teorii. Candidatul ALDE va muşca din voturile de dreapta şi mă va ajuta pe mine, dar va muşca şi din electoratul PSD, deci , în acelaşi timp, mă va dezavantaja.

Sunteţi mulţumită de echipa PSD de la Sectoare?

Noi am răspuns cererii legitime a bucureştenilor de a intra în funcţii publice cu oameni tineri, oameni noi în politică, oameni care nu au contracte cu statul, oameni care nu au probleme cu Justiţia. Sectorul 1: Îl avem candidat pe domnul Tudorache, nu este la prima încercare, dar asta poate fi un atuu, pentru că are experienţă de campanie.

La Sectorul 2 domnul Onţanu este foarte apreciat şi îi susţinem candidtaura. La Sectorul 3 avem un primar în funcţie, domnul Negoiţă. Dacă comparăm Sectoarele 3 şi 6, primul cu primar PSD, al doilea cu primar PNL, toată lumea va spune că Sectorul 3 a fost mai bine administrat. La Sectorul 4 candidatul va fi domnul Băluţă, actualul primar interimar. Acolo, domnul Piedone este în continuare pe primul loc în sondaje. Să sperăm că îşi va rezolva problemele din Justiţie.

La Sectorul 5 candidat este Daniel Florea, fost judecător. Şi domnul Vanghelie stă bine în sondaje şi este apreciat de o parte a locuitorilor din Sectorul 5.  Dar în viaţă trebuie să-ţi asumi nişte riscuri, deci trebuie să candieze cineva. La Sectorul 6 candidează Gabriel Mutu, care părea cel mai hotărât dintre noi. După ce se vor număra toate voturile, cred că toţi colegii vor fi declaraţi câştigători.

Care dintre adversari vi se pare cel mai redutabil?

Toţi adversarii sunt redutabili. Eu îi apreciez pentru că îşi ocupă timp din viaţa lor pentru problemele Bucureştiului. Abia încep să mergem în dezbateri, eu nu am de ce să mă ascund. Au fost şi lucruri mai puţin plăcute pe formă, însă nu în fond, asta dacă mă referm la campania domnului Ponta.

Vă pare rău de anumite lucruri?

Îmi pare rău, pentru că sunt om şi recunosc că am greşit. Mi-a părut rău de fiecare dată când un mesaj negativ a fost transmis prin mine, iar toată reacţia a fost asupra mea, nu a candidatului sau a partidului. Vreau să demonstrez în această campanie că îmi pare rău pentru momentele neplăcute din campania pentru prezidenţiale, că am învăţat lecţia. Nu mă veţi auzi în campania electorală denigrându-mi rivalii. Îmi doresc o campanie curată, o campanie elegantă.

Haideţi să vorbim şi de Traian Băsescu. Dacă intră în cursă, poate fi învins?

Sunt chiar amuzată. Îmi amintesc că, în 2000,  i-am avut invitaţi pe candidaţii la Bucureşti. Domnul Geoană mă acuza atunci că sunt băsistă. Dar fiecare jurnalist ţine cu cel care îi vine în platou, nu cu cel care fuge. Băsescu venea de fiecare dată la emisuni, venea şi singur, venea şi cu restul candidaţilor. Nu încerca să-şi aranjeze nici formulă. Dar Băsescu poate manipula oamenii şi presa.

Ştie să facă ştiri, să pună etichete, este deschis, jovial, este bine perceput de publicul mediu, sub nicio formă de cei care depăşesc acest nivel. Eu nu cred că un profesor universitar îl poate vota pe domnul Băsescu. În studio, domnul Băsescu putea să-l atace pe domnul Geoană la perosană, la familie, de aceea îl înţeleg pe domnul Geoană. Consilierii îi spuneau lui Geoană: stai departe de Băsescu. Nu ştiu dacă va intra domnul Băsescu  în competiţie, dar dacă va intra, vă promit că voi merge la dezbatere cu domnul Băsescu. Şi nu numai cu domnul Băsescu, ci cu oricine.

Domnul Orban a fost viceprimar în mandatul domnului Videanu. Eu nu spun nimic, nici de bine , nici de rău. Dar îi las pe cetăţeni să spună ce s-a făcut în Bucureşti. Cred că o mai mare borduriadă nu a fost nicodată. Mi-aş dori un viceprimar ca Nicuşor Dan.

S-a speculat că Nicuşor Dan este înţeles cu PSD.

Cred că este de apreciat că este un neobosit al semnalării neregulilor din Bucureşti. Nu are forţa echipei PSD sau PNL. Stă bine în sondaje, îi citesc proiectele, îl urmăresc cu atenţie, iar dacă va intra în Consiliul General voi fi prima care îi va întinde mâna.

Cum arată Bucureştiul pe care şi-l închipuie Gabriela Firea?

Mi-aş dori să arate ca Parisul. Primarul din Paris este o doamnă de stânga. I-am citit programul electoral, pe care chiar îl aplică. Bucureştiul este un oraş care nu respiră, un oraş trist., dincolo de problema evidentă a traficului. Mi-aş dori să fie un oraş mult mai verde. Am fost în foarte multe capitale europene, iar ce mă frapa era că drumul de la aeroport până la hotel era foarte verde. Dar nu voi tolera, dacă ajung primar, să cumpărăm panseluţe cu 30 de lei bucata. Îmi voi prezenta programul de guvernare locală, pentru că eu aşa îl numesc. În primărie există un guvern local, care se ocupă de ceea ce solicită cetăţenii.

Nu s-a folosit deloc conceptul de zonă metropolitană. Localităţile din jurul Bucureştiului, judeţul Ilfov, trebuie să colaboreze cu cartierele care aparţin Capitalei, pentru că numai în acest fel putem să deblocăm traficul. În jurul Bucureştiului nu putem să construim un zid al Berlinului.

Metrorex nu are de ce să mai rămână la Ministerul Transporturilor, el trebuie să treacă la muinicipalitate. Probleme ELCEN trebuie rezolvată. Nu a existat cineva care să lasă orgoliile la o parte, care să aibă capacitatea de a aduna la o masă toţi specialiştii pentru a găsi soluţii. Am multă experienţă de comunicare, de negociere şi de lucru cu oamenii. Această capacitate nu o realizezi dacă ai fost viceprimar la Primărie şi nu ai împiedicat bordurile lui Videanu.

Care sunt primele trei probleme ale Bucureştiului?

Curăţenia. Este mizerie în Bucureşti. Dar traficul mi se pare ce amai importantă problemă. Este o plăcere să mergi la Paris cu metroul sau în orice altă capitală civilizată cu transportul în comun. Ca să limitezi autoturismele persoanle trebuie să oferi alternativa. Cu toţii am merge mai mult cu autobuzul dacă acestea ar fi bine dotate, bine conduse, dacă ar avea un orar bine stabilit.

M-am înâlnit cu Lucian Mândurţă, am fost colegi. Mi-a spus că această comunitate a bicicliştilor are câteva dorinţe, iar candidatul care va prelua aceste idei, dar va găsi şi soluţii, vor merge către acea candidatură, oricare va fi ea.

Parcările sunt o problemă.

E o problemă mare de tot, e un punct important al programului meu. Cei mai bun specialişti pe care eu i-am contacta lucrează în acest moment ca să vină cu o soluţie, nu se va mai întâmpla ca nişte firme preferate să vină să traseze nişte dungi pe spaţiul public şi să încaseze bani. Din acei bani s-au îmbogăţit nişte oameni şi noi am rămas cu problemă nerezolvată.

Sunteţi de acord să se plătească o taxă pentru a intra în centrul oraşului?

Sunt mulţi cetăţeni care spun că în multe capitale europene există o taxă de intrare în zona centrală. Sincer nu vreau să-mi încep mandatul cu o taxă. Aş vrea să tai o taxă care ţine de municipalitate. Prefer să gestionez în alt fel bugetul Capitalei.

România ar trebui să găzduiască nişte meciuri în 2020.

Este foarte bine că avem un eveniment important aşa aproape. Este şi o motivaţie în plus ca lucrurile să curgă într-o direcţie bună.

Sunteţi de acord cu teoria că DNA a blocat admnistraţia?

Sunt şi oameni de bună credinţă care s-au speriat că pot fi invitaţi ca martori în anumite dosare, sunt şi oameni care se simt cu musca pe căiculă. Dar în spatele acestor frici se ascunde şi un adevăr: nu putem să-i convingem pe cetăţeni că dacă îşi vor pune semnătura pe un document nu vor scăpa de griji. Cred că revizuirea legislaţiei nu ar fi o idee rea: legea lasă loc de interpretări. Eu am cunoscut succesul în presă, si succes financiar, şi succes la public. Eu nu sunt populistă. Eu cred că am o menire în a schimba anumite lucruri.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite