Adio, Vio! Guvernul Dăncilă a căzut! Moţiunea de cenzură a trecut cu 5 voturi peste limită. Trei aleşi PSD au fost de partea Opoziţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moţiunea de cenzură a Opoziţiei a trecut, cu 238 de voturi favorabile, 5 peste limita majorităţii. Trei parlamentari PSD au votat alături de Opoziţie. PSD pierde Puterea după 7 ani şi jumătate de guvernare, cu o scurtă pauză – Cabinetul Cioloş. Premierul Viorica Dăncilă s-a răfuit, în plen, cu Călin Popescu Tăriceanu şi cu Victor Ponta. Liderii ALDE şi ProRomânia au ironizat-o pe Dăncilă.

Citeşte şi: Ce urmează după căderea Guvernului Dăncilă: trei variante pentru Iohannis


GALERIE FOTO


UPDATE Prima reacţie a Vioricăi Dăncilă, după votul din plen: Moţiunea a trecut, au fost şi colegi din PSD care au trădat. Plecăm cu datoria împlinită. Le doresc celorlalţi să vină în plen cât mai repede, cu o nouă formulă guvernamentală. Fac apel la preşedinte să nominalizeze cât mai repede un premier, poate chiar şi azi. Vom intra în turul al doilea la prezidenţiale. Sâmbătă îmi voi lansa candidatura. Şi în 2016 am venit din Opoziţie. Nu mă tem de absolut nimic. 

Jurnalist: Secţia Specială trebuie desfiinţată?

Nu cred că Secţia de Investigare a Magistraţilor trebuie desfiinţată prin OUG. 

Demisionaţi din fruntea PSD?

Am fost aleasă prin Conges. Rămân la şefia PSD. Nu voi face un pas în spate. Nu-mi reproşez nimic. 

Cum credeţi că va rămâne în istorie acest guvern?

Ca un guvern foarte bun. 

UPDATE Ludovic Orban: Propunerea de premier din partea PNL e preşedintele partidului, persoana mea. 

UPDATE Guvernul Dăncilă a căzut. Moţiunea de cenzură a trecut cu 5 voturi peste limită. Trei parlamentari PSD au votat în favoarea Opoziţiei. 

UPDATE Votul s-a încheiat. Urmează numărătoarea. Au votat 244 de parlamentari. 

UPDATE Parlamentarii PSD Mihăiţă Găină şi Sorin Bota, care au semnat moţiunea de cenzură, au şi votat-o în plen. Şi liderul TSD Gabi Pterea a votat moţiunea opoziţiei. 

UPDATE Parlamentarii Opoziţiei votează la vedere. 

UPDATE Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării, a mers la trei deputaţi de la minorităţi şi negociază intens.

UPDATE Ora 12.40. A început votul moţiunii de cenzură. Ludovic Orban, pe holurile Parlamentului: „100% trece“. 

UPDATE Viorica Dăncilă, către Ponta: Nu o să trădez niciodată acest partid. Voi avea puterea să fiu mai bărbat ca dumneavoastră şi o să rămân în picioare. N-o să-mi dau demisia pe Facebook. Sunt convinsă că o să-i trădaţi şi pe cei din Pro România cum ne-aţi trădat pe noi toţi.

(Dăncilă l-a numit misogin pe Ponta, iar liderul ProRomânia a strigat în gura mare dacă ştie ce înseamnă misogin. Dăncilă i-a răspuns cu noduri: „Da, ştiu!“). 

Ponta: Nu există un om atât de deştept încât să-l convingă pe un prost că e prost. 

UPDATE Marcel Ciolacu, PSD: Numai PSD poate să dărâme, din nu, Guvernul PSD. De ce nu aţi vorbit de domnul Orban? Nu poate fi premier?

UPDATE Robert Sighiartău, PNL: Avem în faţă noastră un guvern ilegitim şi imoral. Guvernează numai pentru sinecurişti. De dimineaţă, domnul Greblă, secretarul general al Guvernului, şi-a angajat fiul la o instituţie de stat. Acesta este PSD-ul. 

UPDATE Daniel Suciu, PSD: Domnule Barna, bine că v-aţi trezit să veniţi la Parlament, pentru că până acum aţi lipsit la jumătate din şedinţe. De mine, vreau să-i văd pe domnul Rareş Bogdan şi domnul Korodi discutând despre minorităţi. Pe domnul Tăriceanu cu domna Turcan. Pe Băsescu şi Ponta discutând despre Justiţie şi despre numiri la Parchete aşa cum au mai discutat. Pe domnii Florin Roman şi Iulian Bulai discutând despre PNDL. 

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu: Dragă Viorica, dacă m-aş fi apucat eu să dau din cază, aş fi avut argumente mult mai tari decât cei de la PNL şi USR. Doamna încă premier ne spunea la un an şi jumătate de la preluarea mandatului că a fost timorată. Toate jocurile pe care le-aţi făcut de racolare a unor membri ALDE, ăsta e stilul dvs? E un stil de lumea a treia. Dragă Viorica, poţi clipi de două ori şi noi te eliberăm. Există viaţă şi după ce nu mai eşti premier. 

UPDATE Kelemen Hunor, UDMR: Acest guvern nu mai are resurse profesionale şi politice. Nu mai are combustibil pentru a continua guvernarea. Nu e ceva personal, însă acest guvern s-a epuizat. Doi ani am încercat să încărcăm bateriile acestui Guvern. 

UPDATE Dan Barna, USR: Azi, mi-am început ziua cu emoţii ca la BAC. Parlamentul dă BAC-ul. Conduceţi cel mai incompetent guvern pe care l-am avut după Revoluţie. Trebuie să facem alegeri anticipate. Alianţa USR-PLUS este pregătită să-şi aume guvernarea imediat după alegerile anticipate. 

UPDATE Victor Ponta, ProRomânia: Doamna Dăncilă e supărată că ieri m-au sunat toţi consilierii domniei sale să ne vedem. Dacă te refuză un bărbat, nu e nrmal să o spuneţi la microfon. Damna Dăncilă vorbeşte despre ceva ce nu ştie - e ceva tautologic, spun tautologic ca să vă dau de lucru, să căutaţi pe google. Din câte ştiu, salariul domniei sale de europarlamentar nu i l-a tăiat nimeni. În acest moment, nu mai avem Guvern. Vreţi să mai staţi o lună la guvernare ca să pierdeţi următoarele 10 rânduri de alegeri. Singurul om în care am încredere e Ionel Arene. Ăsta când spune că ia, ia! Aşa spune Parchetul. Chiar sunt un om rău că am pus-o pe listă la europarlamentare în 2014. Dar domnul Dragnea a fost şi mai rău că a pus-o ministru. Deci să nu ajungeţi datori la domană Dăncilă. Doamna Dăncilă e neconflictuală: n-a vrut să se certe cu vicepreşedintele SUA, Mike Pence, dar nu l-a primit la Washington. 

UPDATE Raluca Turcan, PNL: Cred cu tărie că azi ne adresăm pentru ultima dată unui premier nelegitim. Cred că e ultima dată când un premier îndrăzneşte să-şi ameninţe clegii cu dosare penale ca pe vremea lui Liviu Drganea. Mii de recidivişti elibveraţi de Viorica Dăncilă, Carmen Dan şi Florin Iordache seamănă teroare pe străzile din România. De facto, doamna Dăncilă nu mai este premier, ci o persoană particulară care ocupă abuziv Palatul Victoria. Această moţiune e şansa de a restabili ordinea constituţională. PNL nu va tăia nimic de la oamenii cinstiţi din România. PNL e interesat de bunăstare. Singurii care trebuie să se teamă sunt cei care sunt azi aici, echipa de uzurpatori. Vedem o armată de pile în instituţiile bugetare. Ar fi un act de trădare şi de laşitate ca Parlamentul să nu voteze moţiune de cenzură. Azi, 10.10, la ora 10.00, Guvernul Dăncilă trebuie să devină istorie. 

UPDATE Titus Corlăţean, PSD: E cea mai slabă moţiune pe care am citit-o. Aduce a cântec de jale de la 1800. 400.000 de bugetari vor fi aruncaţi în stradă dacă PNL vine la guvernare, vor tăia pensii şi salarii. Cei de la USR sunt fii şi fiice de securişti deconspiraţi de CNSAS, adoratori ai noii Securităţi. Cei de la UDMR îşi încarcă bateriile când cu unii, când cu alţii - curat consecvenţi. Cu securişti, cu ”rezist”, cu apărători la famlia creştină, asta nu e o Românie normală. 

UPDATE Viorica Dăncilă: Mă uit în sală şi văd aceiaşi oameni politici amatori şi iresponsabili. Nu v-aţi schimbat prea mult în ultimele luni. Am crezut că aţi înţeles că nu puteţi da jos un guvern cu temele nefăcute. E obligatoriu să veniţi cu un program de guvernare şi cu o echipă de miniştri. Acest guvern a fost ţinta permanentă a preşedintelui României, pentru că avem un preşedinte care este înainte de toate candidatul PNL. Este cel mai iresponsabil preşedinte pe care l-a cunoscut România vreodată. Un preşedinte care a uitat de români şi de ţara lui. În al doilea rând, îl avem pe domnul Tăriceanu, care a pus şi el umărul la acest demers fugind de la guvernare şi sacrificându-şi propriul partid, bătându-şi joc de votul românilor. A căzut în capcana lui Victor Ponta şi şi-a asigura un apus politic lamentabil. Nici măcar aşa, cu preşdintele ţării de partea voastră şi cu partenerul de guvernare fugit în braţele lui Ponta nu veţi reuşi să faceţi nimic. E o adunătură de interese şi amatorism. 

Aţi refuzat să semnaţi pactul pentru bunăstare. Nu aţi avut curajul să semnaţi acest angajament. Domnul Ponta a minţit din nou spunând că-l semnează. Ştiţi foarte bine că fără tăieri nu ştiţi şi nu puteţi. Noi guvernăm pentru ţară. Nu am făcut-o întotdeauna perfect, dar am făcut-o mult mai bine decât voi. Am triplat salariile medicilor, am majorat pensiile şi am sprjinit fermierii. 

Moţiunea de azi nu va trece. Aţi mai încercat acest lucru şi v-aţi făcut de râs la vot. Nu toţi parlamentarii se regăsesc în proiectul vostru de austeritate, nu toţi se încolonează în spatele lui Ludovic Orban, cunoscut pentru contra-performanţa de la Ministerul Transporturilor. Azi veţi trăi din nou o ruşine. Să nu subestimaţi PSD. Să nu credeţi că ne vom opri vreodată să luptăm contra voastră. Aţi mai fost zdrobiţi de un PSD aflat în Opoziţie. Aţa că lăsaţi Guvernul să-şi facă treaba. Rămâneţi în Opoziţie, unde toate ameninţările voastre rămân la stadiul de vorbe. La guvernare aţi fi un pericol pentru români. 

UPDATE Sunt prezenţi 334 de parlamentari din 364. 

UPDATE Florin Roman, deputat PNL, le cere liderilor PSD să retragă jandarmii din zona Parlamentului. Moţiunea va trece! Victorie!

UPDATE Ora 10.10 A început şedinţa de plen. 

UPDATE Ora 10.00 Premierul a intrat în plen. PSD spune că moţiunea nu va trece, în timp ce Opoziţia susţine că are 241 de voturi cel puţin. 

UPDATE Ludovic Orban, PNL: ”Toate dezinformările lansate de PSD în media sunt minciuni gogonate. Chiar dacă parlamentarii care vor să voteze au fost supuşi unor oferte care mai de care mai oneroase, sunt convins că acest Guvern va cădea. În cea mai pesimistă evaluare vor fi 241 de voturi. În cea mai optimistă, 245”.

UPDATE Ora 09.10  Premierul Viorica Dăncilă a ajuns la Parlament: i-a convocat pe parlamentarii PSD în şedinţă înainte de votul moţiunii. Potrivit unor surse politice, PSD nu se aşteaptă la noi trădări interne. Pe de altă parte, liderii social-democraţi nu au reuşit să răzgândească alţi parlamentari ai Opoziţiei peste noapte, susţin surse politice pentru Adevărul. 

Viorica Dăncilă, înainte de vot: ”Cred că nimeni nu-i va ierta pe parlamentarii PSD care vor vota împotriva propriului partid. Înlocuim acest guvern cu ce?”

Călin Popescu Tăriceanu, înainte de vot: Sunt foarte optimist că moţiunea va trece. 

Florin Iordache: Cei care au semnat moţiunea s-au întors. Vor fi maxim 220 de voturi pentru moţiune. 

Eugen Tomac: Toţi parlamentarii PMP sunt prezenţi şi vor vota la vedere; un senator al formaţiunii va fi adus la vot cu ambulanţa.

***

PNL se bazează pe 239 de voturi, cu şase peste limită, pentru trântirea Guvernului Dăncilă, susţin surse politice pentru „Adevărul“. În doar câteva ore, PSD a reuşit să rupă 8 voturi de la Opoziţie, după un asalt ca la carte: a oferit funcţii, a boicotat şedinţe de plen şi a profitat de nepăsarea unor parlamentari aleşi pe listele USR. Ludovic Orban mizează pe 8 voturi de la minorităţile naţionale, care ar înclina decisiv balanţa.

Ionel Arsene a înroşit telefonul

De partea cealaltă, liderii PSD au încercat să rupă parlamentari de la ALDE şi ProRomânia. Potrivit surselor citate, Ionel Arsene, unul dintre apropiaţii premierului Viorica Dăncilă, i-a sunat toată ziua pe parlamentarii ProRomânia pentru a le promite funcţii. De asemenea, liderii PSD au încercat să intermedieze o întâlnre între Ponta şi Dăncilă, însă liderul ProRomânia a refuzat. Ponta i-a promis lui Ludovic Orban că toţi aleşii ProRomânia care au semnat moţiunea o vor vota.

Au fost şi două răzgândiri. Deputaţii Horia Nasra şi Cornel Itu (foto jos) au lăsat săptămâna trecută PSD pentru Victor Ponta cu promisiunea că vor vota moţiunea Opoziţiei. Cei doi s-au întors miercuri în PSD, după ce Viorica Dăncilă le-a promis şefia organizaţiei Cluj. Totuşi, răzgândirea lor nu ar trebui să influenţeze decisiv moţiunea.

Moţiunea de cenzură de astăzi reprezintă startul unei perioade de instabilitate politică, a scris Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook, explicând că Guvernul va cădea, dar marele câştigător nu vor fi Klaus Iohannis sau Ludovic Orban, ci Victor Ponta.

Ce spun liderii politici

Klaus Iohannis: "Începem prima fază mâine, după ce cade Guvernul Dăncilă. Ca să fiu foarte clar, ca să nu încapă îndoială şi să nu capete glas cârcotaşii, e plin de ei peste tot, şi acolo, şi acolo, adică şi în stânga şi în dreapta, nu vă faceţi iluzii... Eu îmi doresc foarte mult ca moţiunea de mâine din Parlament să fie încununată de succes. Acest guvern eşuat, acest guvern în derută trebuie să plece acasă. Iar voi sunteţi cei în jurul cărora se va construi un guvern care asigură o tranziţie serioasă, ordonată, până la alegerile parlamentare”.

Viorica Dăncilă a fost întrebată, miercuri seară, la Antena 3, dacă se joacă alegerile prezidenţiale la moţiunea de joi şi a confirmat: ”Cred că da pentru că altfel domnul preşedinte Iohannis nu ar fi atât de înverşunat ca această moţiune să treacă şi acest guvern să pice. Eu cred că şi-a făcut din asta un obiectiv electoral şi cred că da”.

Ludovic Orban: ”Mâine la orele 13:00, se dezveleşte statuia lui Ion Brătianu, ca o recunoaştere a fiecărui bucureştean pentru ceea ce a făcut Partidul Naţional Liberal în istoria sa şi Ion Brătianu şi, tot mâine, la ora 13, începe votul la moţiunea de cenzură în care, sperăm, ca parlamentarii României să se trezească, să nu mai cadă pradă ispitei, corupţiei şi minciunilor gogonate ale derbedeilor, care îşi bat joc de România de 30 de ani şi să dea verdictul: România fără PSD, România cu Partidul Naţional Liberal, România cu Klaus Iohannis preşedinte”.

Dan Barna: ”Este o situaţie volatilă până în ultimul moment. După cum am văzut astăzi, 4 PSD-işti s-au întors în partid după ce au stat în opoziţie vreo 20 de ore, deci lucrurile nu sunt clare. Eu sper şi sunt optimist că moţiunea va trece. Pe calculele noastre, există suficiente voturi şi suficienţi susţinători, astfel încât mâine să reuşim să facem într-adevăr un pas istoric şi să scăpăm de guvernare PSD care aproape ne-a scos din Europa”.

Călin Popescu Tăriceanu: ”Dincolo de faptul că în momentul de faţă raportul majoritate-opoziţie s-a schimbat, adică în momentul de faţă opoziţia este mai numeroasă, strict dacă numărăm voturile din opoziţie, există şi această intenţie manifestă a unor parlamentari PSD, care sunt conştienţi de faptul că guvernarea s-a epuizat, să voteze moţiunea de cenzură. Eu am convingerea că mâine moţiunea de cenzură va trece”.

Şi liderul PMP Eugen Tomac a dat asigurări că parlamentarii PMP vor vota moţiunea. ”Toată lumea va fi prezentă şi toată lumea va vota. Inclusiv un coleg care trebuia să fie operat azi şi şi-a asumat pe proprie semnătură să fie operat mâine. Va fi adus cu ambulanţa de la Cluj”, a declarat el pentru G4media.

Kelemen Hunor: ”Alegeri anticipate eu nu susţin. Fiindcă nu avem jumătate de mandat, nu avem trei sferturi de mandat şi, dacă va fi investit un gvern, el guvernează un an de zile şi trebuie să organizeze alegerile. Nu pierzi timp, nu pierzi nimic, faci ceea ce e de făcut. Nu vom vota pentru alegeri anticipate. Vom vota pentru un guvern la prima sau la a doua încercare. Dacă pică guvernul, preşedintele va nominaliza pe cineva şi în zece zile trebuie să vină în faţa Parlamentului. Şi dacă nu va primi voturle necesare, urmează a doua nominalizare. Noi vom vota ca să fie guvernul după primul vot să fie...  dar noi avem 30 de voturi, 30 de voturi sunt importante, dar nu...”,

Victor Ponta:  ”Cei 30 de deputaţi şi senatori ProRomania vor fi prezenţi mâine la moţiunea de cenzură şi vor vota la vedere pentru binele nostru al tuturor”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite