Minciuna are picioare scurte... şi mustaţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dăm orice, numai votaţi! FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Dăm orice, numai votaţi! FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Minciuna are picioare scurte şi cu siguranţă nu întotdeauna mustaţă. Uneori are şuviţă, alteori este blondă, însă de cele mai multe ori vine cu siguranţă de la politicieni.

În discursurile lui Liviu Dragnea din această campanie s-au auzit frecvent expresii precum cele de mai jos:

"O ambulanţă în fiecare comună."

"O familie, o casă."

"Mii şi mii de proiecte, în special în zona rurală din România"

"Alimentarea cu apă, canalizare, educaţie, dispensar, asfalt... ", poate propoziţia ar fi mai corecă dacă ar fi formată din cuvinte precum alimentare cu bani, şpăgi, firme de partid, corupţie, abuz în serviciu, parandărăt, etc. 

Obişnuiţi cu promisiunile electorale din campaniile anterioare, mulţi oameni au aşteptat să vadă şi promisiunile de anul acesta. "Din păcate" nici promisiunile nu mai sunt ce erau odată, cel puţin din partea partidelor etalon ai ultimilor 30 de ani. A fost o luptă dată pe un teritoriu fals, pe o temă irelevantă, fară nici o legătură cu scopul principal al acestor alegeri. Cel puţin PSD, PNL şi ALDE s-au întrecut la concursul din imaginaţia lor "Oare cine este cel mai român dintre politicieni?", iar dacă ne raportăm la Ludovic Orban şi Rareş Bogdan, îmi imaginez că ar putea câştiga cine urlă cel mai tare că este cel mai român.

Dar parcă niciodată nu am văzut o campanie atât de intoxicată de mesaje negative şi de minciuni aşa cum a făcut-o Liviu Dragnea. Pentru că dacă vrem să fim serioşi şi am fost atenţi măcar puţin, campania dusă de PSD, în mod voit sau nu, a fost despre Liviu Dragnea care a profitat de fiecare moment pentru a se poziţiona ca fiind candidatul ideal al PSD-ului pentru alegerile prezidenţiale. 

"Mincinosule"

Nu trebuie făcută o analiză complexă şi nu trebuie doctorat (făcut cu seriozitate) pentru a vedea cât de proşti ne cred cei de la PSD. Cum poţi lua în serios un om care acum îţi spune cum Europa este anti-România şi cum cei de la Bruxelles vor să ne facă numai rău, apoi, două propoziţii mai târziu se laudă cu accesare de fonduri europene (mincinoase) şi cu viitoare proiecte făcute pe aceleaşi fonduri cu sprijinul UE? Cum poţi spune cu seninătate în aceeaşi propoziţie că Europa îţi vrea răul şi apoi că partidul pe care îl reprezinţi este cel mai pro-european partid?

Liviu Dragnea a fost dezlănţuit în această campanie şi a dovedit lipsă de scrupule în multe dintre declaraţiile făcute. Una dintre ele, care pentru mine a avut un oarecare impact emoţional şi parcă mi-a fost mie ruşine de oamenii din mediul rural când a spus următorul lucru cu referire la reprezentanţii UE "Sunt supăraţi pentru că în câţiva ani comunele noastre vor fi mai frumoase decât ale lor". Ce o fi fost în sufletul oamenilor de la ţară când au auzit asta? Oare chiar au crezut acest lucru? 

Lăsând la o parte faptul că "mai frumoase" este un termen de comparaţie subiectiv şi fără sens în acest context, fiecare regiune, fiecare localitate este frumoasă prin autenticitatea specifică locului. Nu frumuseţea este problema comunelor din România. Faptul că 80% dintre locuinţele din mediul rural au W.C.-ul în curte, faptul că 87% dintre casele din mediul rural nu au canalizare, şi probabil cel mai dureros lucru, vulnerabilitatea copiilor din mediul rural care nu au acces la minimum de educaţie pentru că unii fie nu au o şcoală la care să meargă, iar alţii săracii îngheaţă de frig sau nu au manuale şi rechizite pentru că primăriile sunt preocupate să facă W.C. uri de zeci sau sute de mii de euro pe care le ţin închise.

Cum o fi oare să arunci zilnic vina pe marile corporaţii şi cât de hoaţe sunt acestea când fiul tău face afaceri cu unele dintre ele şi obţine sume importante pentru diverse investiţii? Cum o fi să vorbeşti despre România ca "naţiune liberă, independentă şi respectată" când tu şi cu acoliţii tăi înghesuiţi pe la toate colţurile justiţia şi pe toţi cei care vă stau în cale? Cum o fi ca într-o campanie electorală pentru a trimite oameni capabili să dea cu pumnul în masă la Bruxelles şi să fie în stare să negocieze pentru România, tu să fii de fapt preocupat de reforma roşiilor şi castraveţilor? Pentru voi nu o fi rău pentru că nu vă pasă, dar pentru popor, da! Garantez asta.

Cum spuneam, cel mai probabil Liviu Dragnea nu a dat doi bani pe alegerile europarlamentare, altfel nu se explică atacurile la preşedintele Iohannis pe toată durata campaniei. Stresul şi miza sunt de a scoate PSD 30% pentru a rămâne în continuare partidul numărul 1 şi pentru a-;i consolida autoritatea în cadrul acestuia. Acest scor ar putea să îi garanteze candidatura în cursa pentru preşedinţia României. Dacă rezultatul (şi probabil) va fi sub 30% se vor întâmpla lucruri interesante în PSD mult mai devreme faţă de cum îşi imaginează oricine, inclusiv Dragnea.

În încheiere, legat de tot ce am zis mai sus şi mai ales câte mai puteau fi spuse, dar nu într-un articol scurt, îmi permit să îi adresez lui Liviu Dragnea un mesaj folosind propriile sale cuvinte: "Hai cocoş, las-o!" că nu te mai crede nimeni (sper).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite