Orban, despre amânarea votării moţiunii: „Profund neconstituţională”. Fost şef CCR: „Hotărârea este împotriva dispoziţiilor din Constituţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban are o poziţie diferită faţă de cea a colegilor săi FOTO Inquam Photos / George Calin
Ludovic Orban are o poziţie diferită faţă de cea a colegilor săi FOTO Inquam Photos / George Calin

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat, joi, că decizia BPR privind amânarea debzaterii şi votului moţunii de cenzură până la o decizie CCR este neconstituţională. O părere similară are şi Augustin Zegrean, fost şef al CCR, care susţine că hotărârea este „împotriva dispoziţiilor din Constituţie.

Şeful PNL a precizat că amânarea dezbaterii şi a votului a avut în spate invocarea aşteptării unei decizii a CCR: „Utilizând ca temei conflictul de natură constituţională între Guvern şi Parlament”

„Poziţia mea a fost clară şi limpede. Am fost prezent şi nu am votat propunerea. Nu pentru că îmi doresc dezbaterea mai repede, ci pentru că această decizie e profund neconstituţională. Dacă cineva ar fi avut răbdare să-şi aducă aminte de 2020, ar fi ştiut cu precizie din decizia CCR că invocarea declanşării conflictului juridic nu poate să oprească moţiunea de cenzură”, a declarat Ludovic Orban, după decizia BPR. 

Liderul PNL a precizat modul cum s-a poziţionat CCR într-un caz similar. „Ca prim-ministru al Guverului PNL, în august 2020, când PSD a iniţiat moţiune de cenzură împotriva Cabinetului, eu însumi am invocat un conflict de natură constituţională. În cuprinsul deciziei în care a constat că nu e conflict, CCR a spus că Parlamentul a procedat corect în derularea procedurii”. 

Fostul şef al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, susţine că în acest moment decizia este una care încalcă constituţia. „Hotărârea este împotriva dispoziţiilor articolului 113 din Constitutţie care spune că după 3 zile se dezbate moţiunea”, a declarat Augustin Zegrean pentru „Adevărul”.

Însă pentru a putea fi contestată la CCR, hotărârea BPR trebuie adusă în plen pentru a fi validată. În caz contrar, USR PLUS şi AUR pot încerca doar o atacare în contencios.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite