Lista Cabinetului Cioloş şi programul de guvernare, depuse luni la Parlament. Procedura de învestire a Executivului

Lista Cabinetului Cioloş şi programul de guvernare, depuse luni la Parlament. Procedura de învestire a Executivului

FOTO: AFP

Lista Cabinetului Cioloş şi programul de guvernare vor fi depuse luni la Parlament, conducerile celor două Camere urmând să stabilească data şedinţei în care va fi dat votul de învestitură. Noul Cabinet include şase miniştri care au făcut parte şi din Guvernul Cîţu

Ştiri pe aceeaşi temă

În ceea ce priveşte programul de guvernare, USR susţine că Guvernul „va trebui să repună politica publică pe baze ştiinţifice şi raţionale şi să aibă curajul de a sancţiona refuzul de vaccinare şi de a lua toate măsurile ca cei vaccinaţi să revină la o stare normală a lucrurilor”.
 
De asemenea, propune patru măsuri „urgente” pentru rezolvarea crizei preţurilor la energie, printre care scăderea TVA, subvenţii pentru CET-uri şi credit fiscal pentru întreprinderi.
 
Programul de guvernare al USR reia principalele promisiuni din campania electorală: alegerea primarilor în două tururi şi desfiinţarea pensiilor speciale.
 
USR vrea şi ca fondurile publice pentru culte să fie alocate după proceduri identice celor utilizate în acordarea de fonduri europene şi susţine audit pentru PNDL 1, PNDL 2, investiţiile realizate în ultimii nouă ani prin Compania Naţională de Investiţii şi cheltuirea fondurilor ANL în perioada 2013-2021.
 
Conducerea USR a validat duminică după-amiază lista Guvernului şi programul de guvernare
 
LISTA MINIŞTRILOR CABINETULUI CIOLOŞ
 
Prim ministru - Dacian Cioloş
 
Ministerul Finanţelor - Dragoş Pîslaru
 
Ministerul Afacerilor Interne - Alin Stoica
 
Ministerul Afacerilor Externe - Dan Barna
 
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - George Căţean
 
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Mihai Goţiu
 
Ministerul Justiţiei - Stelian Ion
 
Ministerul Apărării Naţionale  - Nicu Fălcoi
 
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului - Claudiu Năsui
 
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Cristian Ghinea
 
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - Ionuţ Moşteanu
 
Ministerul Energiei - Cristina Prună
 
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii - Cătălin Drulă
 
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale - Oana Ţoiu
 
Ministerul Sănătăţii - Ioana Mihăilă
 
Ministerul Culturii - Iulia Popovici
 
Ministerul Tineretului şi Sportului - Tudor Pop
 
Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Monica Berescu
 
Ministerul Educaţiei - Corina Atanasiu
 
Programul de guvernare poate fi consultat AICI.
 
Conform Constituţiei, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
 
CE PREVEDE REGULAMENTUL ACTIVITĂŢILOR COMUNE ALE CAMEREI DEPUTAŢILOR ŞI SENATULUI
 
Art. 86. - (1) Birourile permanente, în condiţiile art. 15, stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor.
 
(2) Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.
 
(3) În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaţilor şi senatorilor.
 
(4) Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă prim-ministrul desemnat a nominalizat o altă persoană pentru funcţia de ministru, respectiva persoană va fi audiată conform alineatelor precedente, iar votul pentru acordarea încrederii Guvernului se va da după depunerea unui nou aviz.
 
Art. 91. - În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa Preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările