Klaus Iohannis: Legea se aplică, nu se discută. Cine nu se conformează cu măsurile autorităţilor va fi amendat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut un apel miercuri la românii care nu respectă recomandările autorităţilor în privinţa stării de urgenţă. Acesta a subliniat că „legea se aplică, nu se discută”, amintind că până în prezent s-au făcut peste 870.000 de controale şi s-au aplicat 78.000 de amenzi.

Klaus Iohannis: Am instituit starea de urgenţă, după care ministrul de Interne a venit în completare cu ordonanţele militare, iar ministrul Sănătăţii cu ordine ale ministrului.

Toate aceste măsuri au fost luate pentru a vă proteja, pentru a vă proteja sănătatea, pentru a proteja sănătatea populaţiei din România şi pentru a înlesni munca medicilor şi a personalului medical.

Majoritatea românilor au înţeles că legile se respectă. Şi această situaţie, de stare de urgenţă, este una foarte serioasă şi cu atât mai mult trebuie cu toţii să respectăm legislaţia, ordonanţele şi ordinele în vigoare. Dar un aspect foarte special în această situaţie îl reprezintă, cu siguranţă - şi vă daţi seama de ce -, siguranţa şi ordinea publică. Exact asta a fost tema discuţiei pe care tocmai am încheiat-o cu Prim-ministrul Ludovic Orban, cu Ministrul de Interne Marcel Vela, cu Ministrul Apărării Nicolae Ciucă şi cu Secretarul de stat Despescu de la Interne.

Am discutat ce s-a făcut bun până acum, cum s-a făcut, şi am pus un accent foarte clar şi ferm pe ceea ce se numeşte impunerea legii. Este absolut necesar ca toată lumea să respecte legislaţia în această perioadă! Repet - asta spre protecţia voastră, a fiecăruia şi pentru a înlesni munca medicilor şi a personalului medical.

Foarte mulţi români, majoritatea românilor, au înţeles aceste lucruri, însă ce se întâmplă cu cei care n-au înţeles sau, mai rău, nu vor să înţeleagă? Ei, aceştia vor fi amendaţi, pur şi simplu. Legea se aplică, se impune, nu se discută. Cine nu se conformează va fi amendat.

În acest fel, pot să vă spun că s-au făcut, de la începutul acestei situaţii speciale, peste 800.000, 870.000 de acţiuni de control, controale de tot felul. S-a controlat felul în care oamenii respectă izolarea, în care respectă carantina, felul în care firmele respectă normele de vânzare, şi aşa mai departe. Pot să vă spun că autorităţile au lucrat foarte serios şi în acest domeniu. De la începutul epidemiei, s-au dat peste 78.000 de amenzi. Deci peste 78.000 de contravenţii au fost constatate de autorităţi. Şi în acest sens, vă spun: legea este clară, este pentru protecţia oamenilor, pentru protecţia medicilor. Cine nu o respectă va fi amendat.

Şi, în final, dragi români, repet ce am spus în fiecare apariţie a mea. Respectaţi normele de conduită, păstraţi distanţa, nu vă daţi mâna, nu vă îmbrăţişaţi! Respectaţi normele impuse de autorităţi! Vă doresc multă sănătate!

***

Premierul Ludovic Orbam, miniştrii de Interne şi Apărării Naţionale au participat miercuri la o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis pentru a prezenta măsurile de siguranţă şi ordine publică în contextul epidemiei COVID-19.

„Preşedintele Iohannis va discuta cu prim-ministrul României, Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, miinistrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, chestor şef de poliţie Bogdan Despescu”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite