Kelemen anunţă consens legat de SIIJ: Ne-am înţeles. Am discutat că se va găsi printr-un act normativ, la nivel de lege, desfiinţarea şi reorganizarea activităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul SIIJ FOTO Arhivă
Sediul SIIJ FOTO Arhivă

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la ieşirea de la şedinţa de negocieri de vineri pentru formarea Guvernului PNL-PSD-UDMR că liderii formaţiunilor politice s-au înţeles asupra desfiinţării SIIJ. Potrivit preşedintelui de partid, „se va găsi printr-un act normativ, la nivel de lege, desfiinţarea şi reorganizarea activităţii în alte locuri”.

UPDATE:

Potrivit liderului liberal, Lucian Bode, aderarea la Spaţiul Schengen „este, din păcate, condiţionată (....) de ridicarea MCV, iar ridicarea MCV este condiţionată de încetarea activităţii SIIJ”.  

Prim-vicepreşedintele PNL, Lucian Bode a declarat la Antena 3, vineri seară, că actul normativ va fi trecut ăn regim de urgenţă prin Parlament. 

”Vom trece în Programul de guvernare, vom face trimitere, la o soluţie normativă, la un act normativ care să garanteze independenţa magistraţilor, imparţialitatea lor şi care să rezulte în urma dialogului cu sistemul judiciar. Un act normativ care să fie trecut urgent prin Parlament este soluţia la această problemă cu care s-a pricopsit România”, a declarat Bode.  

Acesta a mai completat că „pentru sistemul judiciar, semnalele de stabilitate sunt absolut obligatorii”. „Sunt multe frământări în sistem şi o soluţie legislativă clară, limpede pentru toată lumea, ţinând cont de recomandări, cred că este necesară, obligatorie şi să vină într-un timp cât mai...”, a mai adăugat Bode.  

***

„Pe SIIJ ne-am înţeles. Au mers colegii să facă un text cu cei de la PSD şi PNL. Am discutat că se va găsi printr-un act normativ, la nivel de lege, desfiinţarea şi reorganizarea activităţii în alte locuri”. 

Desfiinţării SIIJ a pus probleme asupra negocierilor pentru formarea unui nou Guvern, cele trei partide având opinii diferite asupra Secţiei. 

Liderul liberalilor, Florin Cîţu anunţase anterior că toţi membrii de la masa negocierilor au căzut de acord că trebuie respectat MCV. „Suntem toţi de acord că dacă vrem să eliminăm MCV-ul, trebuie să respectăm aceste cerinţe, dar aşteptăm textul de la specialiştii jurişti”, a precizat Cîţu. 

Preşedintele PNL, Marcel Ciolacu a susţinut însă că nu este nevoie de desfiinţare. „Trebuie intervenit şi văzut ce trebuie făcut, astfel încât să închidem MCV-ul, dar nu prin desfiinţarea SIIJ”, a argumentat anterior şi preşedintele PSD.

Pe de altă parte, poziţia UDMR cu privire la Secţia Specială a pus probleme şi Guvernului anterior, din care a făcut parte USR. Membrii UDMR au susţinut încă de atunci că în cazul desfiinţării este nevoie de transferul dosarelor la Parchetul General. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite